Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Private of zakelijke lease als zzp’er?

Zo maak je als zzp’er de juiste keuze voor een leaseauto

Als je gaat leasen rijd je wel in een nieuwe auto, maar hoef je niet in één keer een hoop geld te investeren. Voor zzp’ers is zowel private- als zakelijke lease een optie. We leggen de verschillen uit, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jou en je bedrijf.

Wat houdt autolease in?

Leasen in plaats van kopen heeft zo zijn voordelen. Je rijdt in een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand, zonder aanbetaling. In dat bedrag zijn onderhoud en verzekeringen inbegrepen. Je weet qua kosten waar je aan toe bent en komt niet voor onverwachte verrassingen te staan. De looptijd van een leasecontract ligt meestal tussen de 12 en 60 maanden. Na afloop van het contract lever je de auto weer in en kan je eventueel een nieuwe leaseauto uitzoeken. Met autolease kan je altijd in een moderne en nieuwe auto rijden.

Voor zzp’ers is het mogelijk om private of zakelijk een auto te leasen. De voordelen van autolease zijn hetzelfde, maar er zit een aantal verschillen tussen de twee leasevormen. Vooral in de regels rondom btw en bijtelling.

Zakelijke lease

Zakelijke lease heeft een aantal fiscale voordelen tegenover private lease. Zo is de btw standaard aftrekbaar en mag je alle gemaakte kosten afschrijven van je winst. Omdat de kosten van een zakelijke lease auto bedrijfskosten zijn, betaal je minder inkomstenbelasting.

Houd er wel rekening mee dat als je in een jaar meer dan 500 privékilometers rijdt, je bijtelling moet betalen. De Belastingdienst ziet de zakelijke auto dan namelijk als onderdeel van je winst, waarvoor belasting betaald moet worden. De algemene bijtelling is 22% over de cataloguswaarde van de auto. Wil je een elektrische auto leasen? Dan betaal je minder bijtelling: in 2024 maar 16% voor auto’s onder de 30.000 euro.

Omdat bijtelling een vast bedrag is, is het over het algemeen enkel nadelig indien je weinig privékilometers maakt. Gebruik je de zakelijke auto minder dan 500 km per jaar voor privéritten? Dan kan je bijtelling voorkomen door een goede ritregistratie bij te houden. 

Private lease

Bij private lease krijg je niet te maken met bijtelling en daarom hoef je geen ritregistratie bij te houden. Het maakt dus niet uit of je de auto privé of zakelijk gebruikt. Een ander voordeel van private lease is dat je voor zakelijke ritten € 0,21 per kilometer mag declareren. Dit mag je aftrekken van je winst.

Een nadeel van private lease voor ondernemers is dat je de overige kosten niet kunt declareren. Ook krijg je door het private leasecontract een BKR-registratie.

Het is slim om na te gaan in hoeverre je de auto privé en zakelijk wilt gebruiken en om daarna een aantal private en zakelijke lease contracten te vergelijken. Op basis hiervan kan je voor jezelf bepalen welke leasevorm voor jou het meest geschikt is.

Waar moet verder je op letten?

Ayse Celik, manager business development bij ANWB Zakelijk, geeft drie tips.

1. Goed doorrekenen

Het is belangrijk dat je de vaste maandlasten van een leaseauto gedurende de looptijd van het contract kunt dragen. Heb je een wisselend inkomen waarbij je in sommige periodes maar net kunt rondkomen? Dan is het raadzaam om goed af te wegen of je de financiële lasten van autolease er bij kunt hebben. Laat je in elk geval niet leiden door de auto en reken de financiële gevolgen eerst goed door.

2. Aanbieder kiezen

Neem de voorwaarden van verschillende private en zakelijke lease aanbiedingen tot en met de kleine lettertjes goed door. Er is een flinke toename van bedrijven die private en zakelijke lease aanbieden. Een goed baken voor het kiezen van een aanbieder voor private lease is het Keurmerk Private Lease. Dit is opgezet door de leasebranche en wordt gesteund door de ANWB.

3. Hypotheek

Voor zzp’ers is het vrij lastig om een hypotheek te krijgen. Omdat private lease in feite een soort krediet is, krijg je een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek wordt er door beïnvloed. Bij zakelijke lease krijg je echter geen BKR-registratie, omdat de auto dan op naam van het bedrijf staat.

Samengevat kun je stellen; ga niet over één nacht ijs. Reken eerst alles door: hoeveel kilometer ga je rijden? Voor hoeveel maanden wil je het contract aangaan? Welk type auto heb je op het oog? Heb je alle cijfers goed op een rij dan kan zomaar blijken dat een auto leasen een goede deal is.

ANWB autolease

ANWB biedt zowel private als zakelijke lease aan. Bij ons behoud je opgebouwde schadevrije jaren en tellen ook je eerder opgebouwde leasejaren mee. Daarnaast is onze Wegenwacht Standaard gratis inbegrepen wanneer je bij ons een auto leaset. En ben je op zoek naar een bestelbus om te leasen? Bij ons is het mogelijk om deze te personaliseren en in te richten op maat.

Wegenwacht® voor de Zaak 

Hulp bij pech speciaal voor ZZP en MKB, of je nou privé of zakelijk rijdt. Ook in het buitenland.

ANWB Zakelijke Lease 

Voordeliger zakelijk leasen met ANWB voor de Zaak. Je hebt geen onverwachte kosten en je kunt zorgeloos autorijden.

ANWB Mobiliteitskaart 

Met de mobiliteitskaart van ANWB voor de Zaak kun je zorgeloos gebruikmaken van alle vormen van vervoer.

ANWB Zakelijk 

Met ANWB voor de Zaak houd je je zaken op de rit. Of je nu één auto bezit, meerdere bestelbussen of een wagenpark beheert.