Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

“Met een collega tropenarts had ik contact om een verzekerde goed advies te kunnen geven.”

Alarmcentrale Arts Maria Bakker die werkt als tropenarts

We bellen via een whatsapp verbinding, terwijl Maria in een jeep rijdt ergens in Sierra Leone. Ze werkt hier als tropenarts en wisselt dit af met haar rol als Alarmcentrale Arts bij de ANWB. “Ik wilde na mijn specialisatie heel graag voor langere tijd tropenarts blijven. Het is gebruikelijk om na een paar jaar in het buitenland, je in Nederland te vestigen. Ik wil graag langer dan drie jaar als tropenarts blijven werken. Dit kan ik doen vanuit een basis in Nederland, bij de ANWB.

Maria Bakker werkt als arts 6 maanden per jaar bij de ANWB Alarmcentrale

Afgelopen zomer werkte Maria voor de ANWB Alarmcentrale; momenteel werkt Maria in Sierra Leone in het Masanga Hospital. Dit doet ze voor een periode van 6 maanden. Daarna komt ze voor 6 maanden naar Nederland, waar ze weer bij de ANWB als Alarmcentrale Arts aan de slag gaat. Dit zal ze de komende jaren doen. Deze afwisseling spreekt haar erg aan. Bij de ANWB vindt Maria het bijzonder om in een hecht team samen oplossingen voor de patiënten te bedenken en uit te voeren.  De rol als Alarmcentrale arts is uitdagend: “Sommige verzekerden maken als patiënt hele heftige dingen mee. De ervaring en kennis binnen ons team samenbrengen om daarmee een verzekerde in het buitenland de beste zorg, of evacuatie te bieden, vind ik het leukste aan mijn werk bij de Alarmcentrale. Soms gebruik ik daarbij mijn netwerk van tropenartsen”.

Advies over een slakkenbeet

Als we vragen naar een situatie waar Maria gebruik heeft gemaakt van haar netwerk in het buitenland, vertelt ze: “Dat is de afgelopen paar jaar al wel eens voorgekomen. Zo kregen we ooit een vraag van een verzekerde over een slakkenbeet. We hebben voldoende kennis en ervaring over slangenbeten, maar een slakkenbeet hadden zelfs onze meest ervaren krachten nog niet meegemaakt. Ook in medisch naslagwerk was weinig bekend. Ik heb toen contact gezocht met een collega tropenarts in Tanzania. Het bleek om een Oegandese reuzenslak te gaan. De tropenarts kon me helpen aan de juiste informatie. Zo hebben we de patiënt van advies kunnen voorzien en vooral de zorg weggehaald over deze slakkenbeet.”

Jarenlange ervaring bij de Alarmcentrale

Maria kijkt ook dit jaar weer uit om een bijdrage te mogen leveren aan verzekerden die in het buitenland medische hulp nodig hebben. “Soms is het best uitdagend. Je moet immers op afstand de juiste inschatting kunnen maken, van soms medisch complexe gevallen. En dat in landen waar de medische voorzieningen echt anders zijn dan hier in Nederland. Maar gelukkig kunnen we bij de ANWB Alarmcentrale bouwen op jarenlange ervaring. Het is echt “troubleshooten”. Dat geeft mij net zoveel voldoening als mijn werk hier in Sierra Leone!”

Snowball effect in de jungle: training van lokale artsen

Het ziekenhuis vervult een belangrijke rol in een afgelegen oerwoudrijke regio in Sierra Leone. Maria draagt hier bij aan verschillende lokale projecten voor mensen met brandwonden en chronische wonden. Dit doet ze door o.a. trainingen te geven aan lokale artsen en verpleegkundigen. Zo worden zij opgeleid tot trainers die in andere ziekenhuizen weer onderwijs geven over wondzorg. Zo ontstaat de kennis lokaal en breidt het regionaal uit - een ‘snowball effect’. Verder wordt in Masanga Hospital veel klinisch-wetenschappelijk onderzoek gedaan, om zo meer kennis te krijgen en oplossingen te zoeken voor de uitdagende aandoeningen van de patiënten in Sierra Leone. 
Doneren aan het Masanga Hospital kan via https://gofund.me/5f30f856.

Bekijk ook

Ambulancevlucht uit West-Afrika
Helikoptervlucht of grondtransport?
ANWB Alarmcentrale vindt altijd passende oplossingen voor complexe situaties