Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Besparen op je zakelijke energierekening

De stijgende energierekeningen worden een steeds grotere kostenpost voor consumenten en ondernemers. Sommige MKB-bedrijven hebben hierdoor steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden(1). Hoewel het kabinet vanaf 2023 een prijsplafond(2) instelt, is het ook belangrijk om te kijken hoe je op een slimme manier met je zakelijke energie om kunt gaan en welke slimme zakelijke energiecontracten je kunt afsluiten.

Meestal sluit je een energiecontract af voor één of meerdere jaren, waarmee je het tarief voor die periode vastzet. Maar je kunt ook kiezen voor een dynamisch contract, waarbij je energie betaalt tegen inkoopprijs. Dat betekent dat je het energietarief betaalt dat geldt op het moment van je verbruik. Deze dynamische tarieven zijn afhankelijk van de vraag naar energie en verschillen voor gas per dag en voor elektriciteit zelfs per uur. Zo ontstaan er piek- ('s ochtends en ’s avonds) en daluren (overdag en ’s nachts). Als ondernemer bespaar je geld door je zakelijke energie rond daluren te verbruiken.

Slim ondernemen met een zakelijk dynamisch energie contract

De ANWB levert voor ondernemers ook energie tegen inkoopprijs. Hiervoor sluit je een dynamisch contract af. De ANWB rekent maandelijkse aansluitkosten (€ 7,00 voor stroom en € 7,00 voor gas), maar niet – zoals andere zakelijke energieleveranciers – marges op de elektriciteit en gas die je verbruikt. Zo ben je gemiddeld voordeliger uit. Als je daarbij je zakelijk verbruik ook kunt afstemmen op uren dat de tarieven het laagst zijn, bespaar je extra. Daarbij kun je denken aan het opladen van je zakelijke leaseauto in de middaguren. Zo wordt duurzaamheid ook financieel beloond.

Als je ANWB Energie afsluit, geef je van tevoren aan of je het zakelijk of privé doet en ontvang je als ondernemer een BTW factuur. We hanteren een vast voorschotbedrag, waarmee we voorkomen dat je ’s winters veel meer betaalt dan in de zomer. Je smeert je energiekosten in een jaar uit over twaalf maanden. Achteraf verrekenen we uiteraard je werkelijk gebruik met het voorschotbedrag.

ANWB Energie app

De actuele tarieven voor stroom en gas kun je op ieder moment inzien op onze website of via de ANWB Energie app. De stroomtarieven worden altijd een dag van tevoren bekendgemaakt. In de app of op Mijn ANWB Energie maken we je verbruik en kosten inzichtelijk. Je kunt zelf bepalen hoe je deze wil zien: per uur, per dag, per week of gewoon per maand en je kunt tarieven ook exclusief BTW bekijken. Deze kosten kun je vergelijken met het verbruik dat je hebt opgegeven. Zo zie je snel wanneer je meer verbruikt en waardoor dat komt.

Elke drie maanden kijken we of je binnen het opgegeven verbruik en de daarbij horende ingeschatte kosten blijft. In de tussenstand kun je ook zelf altijd zien hoe je ervoor staat.

Het energiecontract bij de ANWB kun je maandelijks opzeggen. 

Bronnen:
1.RTL Nieuws: Mkb'ers steeds vaker in de problemen door gestegen gasprijs
2.Rijksoverheid: Prijsplafond energie moet huishoudens zekerheid bieden

ANWB voor grootzakelijke markt 

Mobiliteitsdiensten op maat voor de grootzakelijke markt. Benieuwd wat ANWB Zakelijk voor jouw bedrijf kan betekenen?

Pechhulpverlening voor grootzakelijk 

Pechhulp op maat. Speciaal voor bedrijven in de automotive branche. Met Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

De nieuwe mobielen 

Meer weten over Mobility as a Service (MaaS)? Luister dan naar de De nieuwe Mobielen, een podcast reeks over de toekomst van mobiliteit. Wij wensen je veel luisterplezier!

Pechhulp voor klein zakelijk 

Pech met de zakenauto of bestelbus? Vertrouw op Wegenwacht voor de Zaak.