Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geld besparen met het thuis opladen van je zakelijke leaseauto

Lease jij zakelijk een elektrische auto en heb je thuis een laadpunt? Dan kun je op een duurzame manier geld besparen, terwijl je je leaseauto oplaadt. We leggen je uit hoe dat kan.

Als zakelijke leaserijder met een elektrische auto en een laadpaal aan huis vul je bij je leasemaatschappij het stroomtarief in van jouw energiecontract. Dat is ook het bedrag dat je vergoed krijgt vanuit de werkgever.

Met een vast energiecontract vul je dat eenmalig in. Maar nu de energieprijzen flink stijgen, worden deze contracten nauwelijks aangeboden en bieden energiebedrijven meer variabele contracten. Dat betekent dat je in principe om de 6 maanden een ander tarief betaalt.

Daarnaast bestaat er ook een dynamisch energiecontract. Daarmee krijg je stroom geleverd tegen de inkooprijs met een dynamisch uurtarief. Dat betekent dat de stroomprijs ieder uur anders is. Dat maakt het voor jou als leaserijder extra interessant.

Zo bespaar je geld met opladen

Bij een dynamisch energiecontract gaat het energiebedrijf uit van een gemiddelde inkoopprijs voor de komende 12 maanden bij het berekenen van het maandelijkse voorschotbedrag. Dat tarief vul je in bij de leasemaatschappij als vergoeding.

Het werkelijke stroomtarief schommelt om dat gemiddelde heen. In de ochtend als heel Nederland de dag begint en als we ’s avonds allemaal weer thuiskomen, zal het tarief hoger liggen. Op de andere momenten van de dag vaak lager.

Door bij thuiskomst niet gelijk in te pluggen, maar je laadmomenten slim(mer) te kiezen, kun je besparen met het opladen van je leaseauto. Afhankelijk van de tijdsduur en met hoeveel kWh kun je per slimme laadbeurt zomaar € 10,00 besparen.

Rekenvoorbeeld met de uurtarieven van vrijdag 11 maart 2022

  • Je gemiddelde energietarief/vergoeding bij de leasemaatschappij is € 0,23.
  • Het verschil tussen het hoogste en laagste uurtarief was € 0,43.
  • Doe je een laadsessie van 44 kWh met 11 kW per uur, dan bespaar je € 9,86 tussen 12.00 en 16.00 uur.

Groener en beter voor ons stroomnet

Door op slimme momenten te laden, bewijs je je portemonnee en ons (overbelaste) stroomnet een dienst. Veel vraag naar elektriciteit op het hetzelfde moment is namelijk niet goed voor ons stroomnet. Als de zon flink schijnt en er veel wind staat, komt er veel duurzame energie op ons stroomnet en die moet er ook weer af. Doordat er op die momenten van de dag vaak minder vraag is, is de prijs dan een stuk lager en kunnen er zelfs negatieve stroomprijzen ontstaan. Op deze momenten is het daardoor extra voordelig om je auto te laden. 

Zelf ook slimmer opladen?

ANWB Energie levert energie tegen een dynamisch tarief. In theorie werkt het thuis opladen van je leaseauto met een dynamisch energiecontract zoals hierboven staat beschreven. We raden je wel aan om dit van tevoren te overleggen met je werkgever. Wij vinden in ieder geval dat duurzaam (laad)gedrag mag worden beloond.

Meer informatie over ANWB Energie

ANWB voor grootzakelijke markt 

Mobiliteitsdiensten op maat voor de grootzakelijke markt. Benieuwd wat ANWB Zakelijk voor jouw bedrijf kan betekenen?

Pechhulpverlening voor grootzakelijk 

Pechhulp op maat. Speciaal voor bedrijven in de automotive branche. Met Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

De nieuwe mobielen 

Meer weten over Mobility as a Service (MaaS)? Luister dan naar de De nieuwe Mobielen, een podcast reeks over de toekomst van mobiliteit. Wij wensen je veel luisterplezier!

Pechhulp voor klein zakelijk 

Pech met de zakenauto of bestelbus? Vertrouw op Wegenwacht voor de Zaak.