Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo onderhoud je je wandelschoenen

Om lang plezier te houden van je wandelschoenen is het belangrijk om de binnen- en buitenkant regelmatig te reinigen. Met het juiste onderhoud houd je je wandelschoenen soepel, waterdicht en ademend. En bovendien verleng je daarmee de levensduur van de schoenen en je eigen wandelplezier. Met wat simpele producten zoals groene zeep, was en een impregneermiddel zijn je schoenen in een paar stappen klaar voor een volgende wandeling. Boswachter Hanne laat zien hoe je je schoenen het beste kunt schoonmaken.

In de ANWB webwinkel kun je terecht voor diverse onderhoudsproducten voor je wandelschoenen, waaronder de producten gebruikt door boswachter Hanne in de video.

Zo reinig je je wandelschoenen

Stap 1: het reinigen van de binnenkant

Haal de veters uit je schoenen zodat je overal goed bij kunt. Haal ook de inlegzool eruit zodat deze en de schoen goed kunnen drogen. Poets met een borstel de schoen en zorg dat je goed alle randjes meepakt.

Stap 2: het reinigen van de buitenkant

Pak wat lauw water met groene zeep. Borstel de schoen goed van binnen om vieze geurtjes te verwijderen. Hierdoor wordt het ademend vermogen van het membraan in de schoen hersteld. 

Stap 3: spuit de schoen in met een impregneermiddel

Het leer is goed gereinigd en de poriën staan helemaal open. Het moment om de schoen in te spuiten zodat het middel goed intrekt. Je kan de hele schoen ermee inspuiten, ook de kunststof delen. Laat vervolgens de schoen goed drogen, maar doe dit niet vlakbij een hittebron, zoals een kachel, want het leer en de lijm kan hier niet goed tegen. Zijn de schoenen erg nat? Stop er een krantenprop in.

Stap 4: verzorg het leer

Zodra de schoenen droog zijn, kun je het leer verzorgen. Gebruik hiervoor een leerverzorgingsproduct op basis van een was. Pak een doekje en wrijf het op de schoen. Gebruik geen olie of vet, want dit maakt de schoenen te soepel. 

Bewaar de schoenen op een droge, donkere en goed geventileerde plek en vergeet niet je inlegzooltjes terug in de schoen te stoppen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.