Wandelen met je hond Soest
Nederland, Utrecht, Soest
Deze wandelroute, special uitgezet om samen met je hond te doen, gaat door de Lange Duinen, onderdeel van de Soester Duinen. In dit 540 ha grote stuifzandgebied met levende duinen kan je hond onbekommerd rennen.
Tips: de hele route is 8,4 km lang, maar je kunt ook een kortere versie van 5 km lopen door de blauwe paaltjes te blijven volgen. ‘s Zomers kan het in de duinen warm zijn; neem water mee.
Genoten van de wandeling? In het gidsje Wandelen met je hond staan 30 mooie wandelroutes in Nederland om samen met je viervoeter te doen!
Hond mee: de hond kan gedurende 5 km loslopen. Het terrein is niet geschikt voor de hondenbuggy.
Toegankelijkheid: deze route is niet toegankelijk voor minder validen vanwege het mulle zand en de heuveltjes.
Paden: 100% onverhard en zand.
N.B. Vanuit de bebouwde kom van Soest is de parkeerplaats vlak voor de spoorlijn aan je linkerhand.
A Loop vanaf de parkeerplaats richting stuifzand. Je ziet een blauw paaltje. RA, het pad door de bosrand in, de blauwe paaltjes volgen. Op de hoek van het stuifzand kruis je een fietspad. De route gaat een stukje door het bos. Je kruist weer het fietspad. Rechts zie je een restant van een bunker. Je volgt de blauwe route verder. Aan je rechterhand, tussen de jonge dennen, kun je nog meer restanten van bunkers vinden. De route volgt het pad op de rand van stuifzand en bos.
B Als je een kleine zandvlakte bent overgestoken richting een bankje, komt de gele route erbij. Voor de 5 km wandeling volg je vanaf nu de blauwe paaltjes. Deze gaat RD en naar links. Voor de langere route (8,4 km) naar de Korte Duinen ga je op dit punt de gele paaltjes volgen, schuin RA (ook rood/ witte markering). Bij de verharde weg LA. Volg de Van Lyndenlaan. Op T-splitsing bij restaurant De Soester Duinen LA, doorgaande weg oversteken en na parkeerplaats RA (oranje). Je volgt nu de oranje route en loopt om het park met log houses heen. Bij de ingang van dit park RD blijven lopen (oranje). Bij de Korte Duinen loop je parallel aan het verharde fietspad.
C Op de kruising met dit fietspad RD en bij het kleine heideveld het fietspad oversteken. Je loopt weer tussen stuifduintjes. Let eens op de dode bomen: slachtoffers van een brand in voorjaar 2019. Na het informatiebord over de jeneverbes RA, fietspad kruisen en links aanhouden. Achter het informatiepaneel staat weer een oranje paaltje.
D Aan het einde van de zandvlakte loop je via een smal paadje over de stuifduinwal. Je komt langs de zogenoemde stoven van beukenhout, ontstaan doordat het jonge hout steeds werd gekapt om gebruikt te worden voor omheiningen. Kruising met fietspad en picknicktafel RA naar de doorgaande weg. Deze oversteken en RD langs het Openluchttheater. Links aanhouden en op de veelsprong bij de trimbaan de gele paaltjes RD volgen, richting stuifzandvlakte. Op T-splitsing blauwe route RA volgen of lopen over de zandvlakte. Dan rechts aanhouden. De blauwe route gaat schuin RD over de parkeerplaats en vlak naast het fietspad verder. Na de ‘damwand’ LA en loop verder op het pad op de grens tussen stuifzand en bos.
De Soester Duinen zijn zo’n bijzonder gebied dat ze zijn uitgeroepen tot Aardkundig Monument. Het gebied van ca. 500 hectare zandverstuivingen, heideterreinen en bossen vormt een deel van de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug. De duinen zijn in de middeleeuwen ontstaan door overbegrazing van schapen. Het gebied bestaat uit de Lange Duinen en de Korte Duinen. Je vindt er ook zogenaamde ‘levende duinen’: onder invloed van de wind ontstaat stuifzand en veranderen de duinen van locatie en vorm. Om de bebouwing van Soest te beschermen tegen stuifzand, is in het noordoosten een kunstmatig duinlichaam van enkele meters hoog aangelegd.