Theetuinwandeling Millingerwaard
Nederland, Gelderland, Kekerdom
Een wandeling door de Millingerwaard is een avontuur waarin alles voorbijkomt: dijken met zicht op Waal en waard, waterpartijen vol vogels, wilde strandjes, grasvlaktes met grazende konikpaarden en een kunstwerk gemaakt van de oudste boomstronken van Nederland. Te midden van dit alles ligt de Millinger Theetuin. Een paradijselijke mediterrane plek, waar je nooit meer weg wilt.
Honden: aangelijnd toegestaan
Toegankelijkheid: niet toegankelijk voor mindervaliden vanwege de vele graspaden en het stuk dwars door gras en struiken.
Paden: 50% onverhard. De route voert deels door struinterrein! Kledingadvies: lange broek en sokken om je pijpen in te kunnen stoppen tegen de teken.
Parkeren: Je kunt parkeren op het parkeerterrein aan het begin van Kekerdom, € 3 (te betalen door munten in te werpen bij slagboom).
- Verlaat het parkeerterrein LA en ga op de Duffeldijk RA. Neem NIET de eerste afslag LA, maar volg de dijk en ga na de bocht LA het smalle graspad schuin naar beneden. Ga het metalen klaphek door bij het bord ‘Gelderse Poort/Millingerwaard’. Neem het eerste pad RA.
- Volg de blauwe vierkanten bordjes met witte wandelpijlen langs het water (aan je linkerhand). Steek de kreek over (ondiep, kun je overheen stappen) en loop RD. Sla zodra je aanlandt bij een groot grasveld/strand RA en volg het graspad langs de bosrand omhoog. Het pad buigt naar rechts ri. dijk.
- Ga door het metalen klaphek en neem het graspad LA onderaan de dijk. Loop dit helemaal af totdat het schuin omhoog de dijk op voert. Ga op het kruispunt LA de C.R. Waiboerweg op (hier wijst een bordje ri. Millinger Theetuin). Rechts kijk je uit over de Waal. Links over de Millingerwaard.
- Loop RD en ga na het eerste metalen klaphek naast het wildrooster LA. Loop schuin naar beneden ri, de bosrand (rechts voor je). Volg de bosrand naar links en neem, zodra de bomenrij stopt, het pad RA.
- Dit pad slingert een beetje, houd rechts aan. Bij een betonnen balk ga je scherp RA en kom je bij het fietspad langs de rivier de Waal. Ga hier LA en volg dit pad helemaal totdat dit bij de bebouwing naar links afbuigt.
- Volg het betonpad RD (bordje Millinger Theetuin) en ga bij het kruispunt (bij de knooppuntborden) RD langs het roodwitte paaltje. Volg het pad met de bocht naar rechts naar de Millinger Theetuin (rechts).
- Na je bezoek aan de theetuin ga je (met je rug naar de Millinger theetuin) RA en LA het fietspad op. Volg het smalle paadjes rechts door de bomen naar de rivieroever en het strandje. Rechts zie je een rib in de rivier. Ga LA en loop over het strand en de rivieroever.
- Je passeert nog drie ribben in de rivier aan je rechterhand. Bij de derde rib sla je LA en loop je naar boven. Op de top zie je de zwarte boomstammen van Woodhenge al de lucht in priemen. Loop door Woodhenge RD dwars door het struikgewas (broekspijpen in je sokken tegen de teken!) tot je stuit op het pad langs het water. Hier ga je LA.
- Volg dit pad. Zodra het pad naar links afbuigt, ga je RA het graspad op. Volg dit pad langs het water helemaal tot je uitkomt op het kruispunt van paden met de knooppuntborden waar je eerder bent geweest.
- Ga RA (richting Paal/vogelkijkhuis en P). Volg dit pad helemaal (slingert naar rechts en dan naar links) en houdt de vierkante blauwe bordjes met witte wandelpijl aan. Aan het einde, waar de weg scherp RA buigt ga je LA langs het water ri. de scheve Flevopost vogelkijkhut.
- Voor de Flevopost neem je het pad RA. Loop door tot het metalen klaphek en ga hier LA. Je komt weer op de Duffeldijk, gaat RA en neemt de Weverstraat LA. Aan je rechterhand ligt het parkeerterrein waar de route begon.
De Millingerwaard is een dynamisch uiterwaardengebied tussen de rivier de Waal en Kekerdom. Het ontstond bij de afgravingen voor de baksteenindustrie. Tegenwoordig vervult de uiterwaard een belangrijke rol bij het afvoeren van overtollig rivierwater. Bij hoog water kan het rivierwater hier tijdelijk wegstromen, waardoor het waterpeil van de rivier minder stijgt. In het stelsel van hoofdgeulen en kwelgeulen heeft het water vrij spel. In de Millingerwaard wordt zand gewonnen en natuur ontwikkeld. Je vindt er ooibossen, moerassen, kruidenrijke graslanden, plassen en rivierduinen. Vrij rondlopende wilde paarden en runderen houden de vegetatie kort en gevarieerd. Het gebied is onderdeel van de Gelderse Poort, een groot Natura 2000-gebied langs de rivier de Waal. Het gebied herbergt een enorme planten- en dierenrijkdom. In de ooibossen en moerassen zwemmen bevers en er leven tientallen reeën. Door de open verbinding tussen de plassen in de uiterwaarden en de Waal is fungeert het gebeid als kraamkamer voor vissen die hier beschutting vinden tussen waterplanten en wilgenwortels. De visjes trekken op hun beurt weer visetende vogels aan zoals de grote zilverreiger.
De Waal is een Nederlandse rivier die voortkomt uit het Pannerdensch Kanaal (een afsplitsing van de Rijn), dat 6 km verderop overgaat in de Nederrijn en de Waal. De Waal is een belangrijke rivier voor de scheepvaart en dat zie je als je erlangs wandelt!
In de Millingerwaard grazen grote kuddes galloway-runderen en konik-paarden. Een schitterend gezicht. Hoewel ze zich over het algemeen weinig aantrekken van wandelaars, blijven het wilde dieren. Houd daarom altijd voldoende afstand tot de dieren en passeer ze met een ruime bocht.
Een van de mooiste theetuinen van Nederland (zo niet de mooiste) is de Millinger Theetuin. De tuin is alleen per fiets of wandelend te bereiken en ligt verscholen in de uiterwaarden van de Millingerwaard met de strandjes langs de Waal om de hoek. De tuin is een aaneenschakeling van paradijselijke tuinkamers die schitterend zijn aangeplant en waar altijd beelden tentoon worden gesteld. Er zijn fijne terrassen maar ook verstopte zitjes en intieme paviljoens om zo’n feestelijk bereidde vegetarische lunch, gebak, soep of salade weg te knabbelen. De sfeer is er een uit de sprookjes van 1001 nacht: oriëntaals-mediterraan geïnspireerd. Je kunt spontaan aanwaaien en iets lekkers bestellen, maar ook een high tea, uitgebreide lunch of table d’hôte reserveren.
Entree: € 7,50 inclusief consumptie geopend: maart, april en oktober dagelijks van 11 tot 17 uur, mei t/m september dagelijks van 10 – 18 uur.
Bij baggerwerkzaamheden in de Waal zijn in 1995 tientallen eikenstammen opgegraven die 8500 jaar oud bleken te zijn. Daarmee zijn deze overblijfselen van een voormalig hardhoutooibos de oudste bomen van Nederland. Als symbool voor het herstel van de natuur is een aantal bomen langs de rivier in een cirkel gezet. In de volksmond wordt dat Woodhenge genoemd.
Flevopost is een vogelkijkhut in de vorm van een hooiberg. Vanuit de hut kun je water- en andere vogels bespieden op het water. De hut is scheefgezakt, maar nog wel toegankelijk.