Theetuinwandeling (H)eerlijk
Nederland, Zuid-Holland, Nieuwveen
Deze wandeling passeert prachtige plekjes: het jaagpad langs het Amstel-Drechtkanaal en de Drecht, de oevers van de Westeinderplassen en de frisse grasdijk met herkauwende koeien en schapen. Hoogtepunt voor of na je wandeling is Theetuin (H)eerlijk. Huisgemaakte taart onder de appelboom!
N.B. Onvermijdelijk deel je de wegen rondom Kudelstaart met drukker verkeer.
Hond mee: honden zijn op deze route niet toegestaan (op de grasdijk zijn honden verboden).
Toegankelijkheid: deze route is niet toegankelijk voor mindervaliden vanwege de lange grasdijk en hekjes met overstapjes.
Paden: 25% onverhard. De route gebruikt veel fietspaden.
Parkeren: de Theetuin heeft geen eigen parkeergelegenheid. Er zijn enkele plaatsen bij de Tolhuissluis en ook is het mogelijk langs het water in de berm te parkeren. Wanneer je lopend de sluisbrug oversteekt, bereik je de theetuin. Het adres voor navigatie: Nieuwveens Jaagpad 17a, Nieuwveen.
Deze wandelroute volgt het wandelroutenetwerk dat is aangegeven met wandelknooppunten (wkp); oranje schildjes met daarop een knooppuntnummer en een wandelaartje op lage houten paadjes. Tussen de wkp wordt de routerichting aangeduid met stickers met oranje pijlen (geplakt op palen). Let op: de wkp-bordjes zijn niet altijd goed vindbaar. Houd de routebeschrijving erbij.
N.B. De route voert deels over fietspaden en hier en daar langs drukkere wegen en door woonwijken, maar ook over een fraai Jaagpad langs de Amstel en de Drecht. En over een grasdijk die je deelt met koeien, schapen en weidevogels.
- Steek de Tolhuissluis over. Volg vanaf wkp 61 (op het houten paaltje bij het tolwachtershuisje) het Jaagpad naar rechts ri. wkp 62. Sla bij wkp (op het kruispunt) LA en volg het fietspad aan de overkant van de (drukke) Kalslagerweg.
- Ga aan het einde Kalslagerweg op T-splitsing RA, Hoofdweg. En even verderop LA Ambachtsheerweg. Op de kruising met de Bilderdammerweg, bij wkp 65, ga je RA en bij de rotonde ga je RA langs een parkeerplaats en na ca. 20 meter LA het Cabaretpad (fietspad) op.
- Volg via de oranje pijlen het Corry Vonkpad. Dit slingert om een tennispark heen en buigt naar rechts en weer naar links en komt uit op de Romeijnstraat. Volg deze RD. Je loopt nu langs een woonwijk (aan je linkerhand). Romeijnstraat wordt Schoutweg. Loop RD de woonwijk in, en loop door tot de pijlen je LA wijzen, Nobehof (dit hele stuk RD vanaf de Romeijnstraat tot de Nobehof is ca. 1 kilometer). Je loopt recht af op een AH-filiaal.
- Ga voor de supermarkt RA en weer LA en volg de oranje pijlen de trap op naar wkp 69. Volg het pad RD, sla (bij wkp 68) even LA op de Bilderdammerweg en meteen weer RA op de Herenweg.
- Volg deze (drukke) weg ca. 1,6 kilometer (rechts zie je de Westeinderplassen), via wkp 67, tot aan de kruising met de Ambachtsheerweg. Steek deze over, sla RA en neem LA het graspad over de dijk.
- Volg de dijk helemaal tot het eind (via wkp 73). Klim het hek over en volg de weg door Bilderdam naar wkp 64. Sla LA en volg het fietspad langs de rivier de Drecht terug naar het startpunt van de route (WKP 61).
De Tolhuissluis is de schutsluis op de grens van Zuid-Holland en Noord-Holland, die het Amstel-Drechtkanaal verbindt met de Drecht en het Aarkanaal. De sluis werd gebouwd in 1823 in opdracht van koning Willem I. Hij wilde deze wateren bevaarbaar maken voor grotere schepen om daarmee de handel en het verkeer te stimuleren. De sluis kwam in de plaats voor de kleine sluizen aan de Bilderdam en bij de Kattenbrug en kon een waterverschil van 10 tot 30 centimeter overbruggen. De nieuwe sluis verbeterde de vaarroute tussen Rotterdam en Amsterdam. Er kwam bij de sluis ook een kleine winkel annex café. Tegenwoordig ligt over de sluiskolk een rolbrug. Het oorspronkelijke houten huisje is gesloopt. Tijdens de laatste restauratie werd het metselwerk aan de Tolhuissluis vernieuwd en werden de houten schutdeuren en de wanden van de kolken vervangen. De sluis werd zo veel mogelijk terug gebracht in de oude staat.
Theetuin [H]eerlijk ligt al sinds 2007 aan een autovrije weg, aan de Amstel ter hoogte van de Tolhuissluis in de gemeente Nieuwkoop. Vooraan bevindt zich een gezellig terras met verschillende zitjes onder een appelboom, terwijl achter in de tuin een mooie kas staat om bij minder weer te genieten van het weidse uitzicht over de polders. Je kunt er terecht voor een drankje met huisgemaakte heerlijkheden of van een high tea (reserveren). Bij minder weer kun je zitten in het glazen theehuis. Voor kinderen is er een speelplaats met glijbaan en schommels en een kinderboerederijtje met kippen, pauwen, geiten, poezen en twee lieve schaapjes…
Open tussen 29 maart en 1 oktober: Vrijdag en zaterdag 10:00 – 17:00 uur, zondag 11:00 – 17:00 uur. Elk eerste weekend van de maand gesloten!
Het Amstel-Drechtkanaal is een waterweg die de rivier de Drecht met de Amstel verbindt. Het kanaal vormt gedeeltelijk de grens van Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Het kanaal werd aangelegd in opdracht van Koning Willem I.
Kudelstaart ontstond tijdens de veenontginning. Het heette aanvankelijk Schonedorp en werd pas sinds 1252 Kudelstaart genoemd. Die naamswijziging was een gevolg van een machtsstrijd tussen de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht. Uiteindelijk besliste een rechter dat het gebied tussen hen moest worden verdeeld. De katholieke kerk die je al van verre ziet werd in 1870 gebouwd. In 1890 werd het Fort bij Kudelstaart gebouwd (niet toegankelijk en niet aan de route), als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd er bij Kudelstaart een Marinesteunpunt voor watervliegtuigen gevestigd. Tegenwoordig is Kudelstaart vooral een levendig watersoortdorp met tientallen jachthavens aan de Westeinderplassen. In de volksmond: Parel aan de Poel of Saint-Tropez van de Lage Landen. De Wim Kan Dreef en het Corry Vonkpad in Kudelstraat verwijzen naar de bekende cabaretiers die hier vroeger woonden.
De Westeinderplassen bij Aalsmeer behoren tot een veen- en plassengebied, ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning. Ze hebben een oppervlakte van ruim 10 km² en bestaan uit een grote plas en verschillende kleinere plassen, onderling verbonden door kleine slootjes. Er kan gezwommen, gezeild, gesurft en geroeid worden. En in de winter geschaatst. Via de Ringvaart zijn de Westeinderplassen verbonden met andere vaarten en plassen zoals de Kagerplassen en Nieuwe Meer. In de Westeinderplassen zwemmen snoeken, palingen en Europese meervallen.
De Drecht is een veenriviertje van Oude-Wetering via Leimuiden, Vriezekoop en Bilderdam naar de Tolhuislsuis.