Street Art route Dordrecht

Nederland, Zuid-Holland, Dordrecht

Honderden monumenten, sfeervolle binnenhavens – dat is waar we Dordrecht van kennen. Maar street art? Jazeker! Sinds 2016 is de stad verrijkt met een groot aantal muurschilderingen. Soms zijn ze prominent aanwezig, soms moet je even zoeken op een parkeerplein of in een steegje. Ga mee op pad en ontdek dat in Dordrecht de kunst gewoon op straat ligt. Gratis.

Tip: Wandel deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.

Hond mee: honden zijn aangelijngd toegestaan op deze route.

Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden.

  1. Wandel vanaf de voorzijde van het Centraal Station rechtdoor richting het centrum (Stationsweg). Ga na 375 m bij de rotonde linksaf en wandel achter langs het busstation (Spuiboulevard). Ga na 100 m rechtsaf, de Soetgensbrug over <Van paard tot fazant>. Ga direct na de brug rechtsaf, langs het water. Sla aan het einde links af (Johan de Wittstraat). Volg na 75 m de bocht naar links <Serge Kortenbroek>. Sla na 100 m rechts af (Sarisgang) en volg de winkelstraat tot de kruising met de Vriesestraat <Gezicht op Dordrecht>. Ga bij de Vriesestraat rechtsaf (let verderop in de Stoofstraat op de oude reclameschildering). Ga na 250 m de brug over en daarna linksaf <Kromhout, Robert Visser en Simian Switch>. Sla na 350 m links af en wandel de Sint Jorisbrug over <Elektriciteitshuisjes>.
  2. Volg de weg 200 m rechtdoor (Steegoversloot) en ga voorbij huisnr. 39 linksaf door het poortje (Hof). Ga op het pleintje rechtdoor (Hofstraat) en aan het einde rechtsaf (Nieuwstraat). Wandel aan het einde schuin rechtdoor de steeg in (Wijnbrug). Ga na de brug rechtsaf (Wijnstraat). Neem de eerste weg linksaf (’s Heer Boeijenstraat) en hou bij de parkeerplaats rechts aan (Grote Markt). Ga aan het einde rechtsaf (Aardappelmarkt), dan linksaf en direct weer linksaf, langs de Nieuwe Haven. Ga na 100 m bij de vishal linksaf en direct rechtsaf <Varkenmarkt>.
  3. Sla na 150 m links af (Vleeshouwersstraat). Ga aan het einde rechtsaf (Groenmarkt). Neem de eerste straat linksaf (Stadshuisplein) en ga na de brug rechtsaf <Voorstraat, Driekoppige Olifant>. Sla na 275 m links af de Dolhuisstraat in <Dolhuisstraat>. Sla aan het einde rechts af (Boogjes) en hou even verder rechts aan (Suikerstraat). Ga aan het einde voor de brug linksaf naar de haven (Bomkade). Volg de Bomkade tot aan de rivier en ga hier linksaf (Buiten Kalkhaven). Volg de kade 300 m en ga aan het einde linksaf. Steek de brug over en ga rechtsaf langs het water. Wandel onder de spoorbrug door naar de verkeersbrug <Brugpijlers>.
  4. Keer om, wandel weer onder de spoorbrug door en ga bij de verkeerslichten rechtdoor (Wilgenbos). Ga na 100 m achter het bankgebouw rechtsaf (Twintighuizen). Sla na 150 m voorbij het grasperk linksaf (Sluisweg). Ga na 100 m rechtsaf via de trap <Geldelozepad, Not as creepy as I seem>. Ga direct bij het grasperk linksaf via het voetpad. Wandel door naar de drukke Spuiboulevard en sla rechts af, langs het Stadskantoor <Stadskantoor>. Sla na 200 m rechts af (Hellingen). Neem na 100 m de eerste weg linksaf <Geldelozepad, Hedof>. Sla aan het einde rechtsaf (Spuiweg). Sla na 450 m links af (Singel), volg de weg 350 m en ga rechtsaf terug naar het station.

Achter de Soetgensbrug bewaakt een steigerend paard de toegang tot de oude stad. Het werk van Joram Roukes verwijst naar de Synode van Dordrecht in 1618, toen een groep theologen in Dordrecht over de toekomst van het protestantisme vergaderde. Een ruiterstandbeeld van Willem van Oranje in Den Haag diende als voorbeeld voor de muurschildering. De doorgang links van de brug leidt naar een kleurrijke fazant van Danny Rumbl. Het is een speelse verwijzing naar de objecten die vaak staan afgebeeld op oude schilderijen, zoals die bijvoorbeeld in het Dordrechts Museum te zien zijn.

Het paard op de hoek van de Lenghenstraat doet wel wat aan Dalí denken. De vervagende dunne benen en de ruitpatronen roepen vooral vragen op. Serge Kortenbroek gaf zijn werk geen titel mee, dus iedereen mag zijn eigen antwoorden verzinnen. De muurschildering werd in 2016 aangebracht tijdens een project van Iconoclash, een groep kunstenaars die besloot enkele grauwe muren met street art op te vrolijken.

In 1651 schilderde Jan van Goijen Gezicht op Dordrecht, nu een van de topstukken in het Dordrechts Museum. Voor een moderne versie van de hand van Marindo wandelt u vanaf de Sarisgang links een klein stukje de Vriesestraat in. Jammer dat geparkeerde fietsen het zicht beperken, maar het is dan ook street art…

Op de hoek van het Kromhout en het Warmoezierspad wachten twee muurschilderingen. Het werk op de blinde muur rechts heet Heraldic No. 1 – met wat moeite is inderdaad een stadswapen te herkennen. De makers zijn Robert Visser en Simian Switch, die ook verantwoordelijk zijn voor het tijdelijke werk op de gevel van het naastgelegen pand aan het Kromhout. Samen met Nnamari creëerden ze hier Tussen wal en schip, een verbeelding van de problemen die de bezoekers van het Leger des Heils verderop in de straat dagelijks ondervinden.

Ook verschillende elektriciteitsgebouwtjes ondergingen een kleurrijke transformatie. Bij het transformatorhuisje rechts van de Sint Jorisbrug gebeurde dat zelfs twee keer: het oorspronkelijke werk van de Spaanse Lucia Alonso werd per ongeluk door een schoonmaakbedrijf verwijderd, waarna MORF de huidige versie maakte. De abstracte lijnen op het elektriciteitshuisje 50 meter verderop zijn van de hand van Robert Visser.

Wandel tegenover Varkenmarkt 37 het pleintje op om alle kanten van het beschilderde gebouw te bekijken. Het is een samenwerking van twee kunstenaars die eerder ook al opdoken: de geometrische vormen zijn van Robert Visser, de vogels van Danny Rumbl.

Street art komt en gaat. Rechts van de Voorstraat, bij de trap naar de Botgenssteiger, stond aanvankelijk een muurschildering van Rutger Termohlen. Na restauratie van de muur en de steiger is deze vervangen door de driekoppige olifant van de lokale kunstenaar Simian Switch. De vergankelijkheid van street art is ook zichtbaar in de Pelserstraat een stukje verderop (links).

Een oude reclameschildering aan het begin van de Dolhuisstraat toont hoe het vroeger ging: was een reclame achterhaald of vervaagd, dan werd er gewoon een nieuwe overheen geschilderd. Aan het einde van de straat wacht het Dolhuis, vroeger een klooster en een ‘gekkenhuis’, nu een poppodium. De muurschildering op de zijgevel is weer van Simian Switch.

Een skatepark kan niet zonder graffiti – dat blijkt wel onder de spoorbrug, waar meer en minder begaafde kunstenaars zich volop met de spuitbus hebben uitgeleefd. Even verderop zijn de pijlers van de verkeersbrug tijdens een street artfestival in 2020 voorzien van nieuwe schilderingen. Ook hier wisselt de kwaliteit, maar neem in elk geval de tijd om alles rustig te bekijken.

Een wat verdwaasd kijkend meisje, daaronder enkele poppen. Dit surrealistische werk op een blinde muur aan het Geldelozepad blijft fascineren. De titel is al net zo mysterieus: Not as creepy as I seem. Het creatieve duo Telmo Miel maakte deze collage met afbeeldingen die ze in het Dordtse archief vonden.

Het stadskantoor heeft enorme muren die uitnodigen tot grootschalige creaties. Aan de kant van de parkeergarage verwijst Power to the People van Johan Moorman naar de wankele fundamenten van veel sociale systemen. Aan de andere kant schetsen Bier en Brood hoe de realiteit steeds meer versmelt met de digitale wereld. De titel: (Sub)Merge.

Bij de garages aan het Geldelozepad zijn bescheiden pogingen gedaan om de omgeving wat op te fleuren. Op de kruising met de Spuistraat gebruikte de Bredase kunstenaar Hedof nog meer kleur voor zijn muurschildering, waarin onder meer de Hollandse leeuw en scènes uit de Biesbosch zijn te herkennen.