Street Art route Dordrecht
Nederland, Zuid-Holland, Dordrecht
Honderden monumenten, sfeervolle binnenhavens – dat is waar we Dordrecht van kennen. Maar street art? Jazeker! Sinds 2016 is de stad verrijkt met een groot aantal muurschilderingen. Soms zijn ze prominent aanwezig, soms moet je even zoeken op een parkeerplein of in een steegje. Ga mee op pad en ontdek dat in Dordrecht de kunst gewoon op straat ligt. Gratis.
Tip: Wandel deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.
Hond mee? / Toegankelijkheid
Hond mee: honden zijn aangelijngd toegestaan op deze route.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden.
Routebeschrijving
- Wandel vanaf de voorzijde van het Centraal Station RD richting het centrum (Stationsweg). Ga na 375 m bij de rotonde LA en wandel achter langs het busstation (Spuiboulevard). Ga na 100 m RA, de Soetgensbrug over <Van paard tot fazant>. Ga direct na de brug RA, langs het water. Sla aan het einde LA (Johan de Wittstraat). Volg na 75 m de bocht naar links <Serge Kortenbroek>. Sla na 100 m RA (Sarisgang) en volg de winkelstraat tot de kruising met de Vriesestraat <Gezicht op Dordrecht>. Ga bij de Vriesestraat RA (let verderop in de Stoofstraat op de oude reclameschildering). Ga na 250 m de brug over en daarna LA <Kromhout, Robert Visser en Simian Switch>. Sla na 350 m LA en wandel de Sint Jorisbrug over <Elektriciteitshuisjes>.
- Volg de weg 200 m RD (Steegoversloot) en ga voorbij huisnr. 39 LA door het poortje (Hof). Ga op het pleintje RD (Hofstraat) en aan het einde RA (Nieuwstraat). Wandel aan het einde schuin RD de steeg in (Wijnbrug). Ga na de brug RA (Wijnstraat). Neem de eerste weg LA (’s Heer Boeijenstraat) en hou bij de parkeerplaats rechts aan (Grote Markt). Ga aan het einde RA (Aardappelmarkt), dan LA en direct weer LA, langs de Nieuwe Haven. Ga na 100 m bij de vishal LA en direct RA <Varkenmarkt>.
- Sla na 150 m LA (Vleeshouwersstraat). Ga aan het einde RA (Groenmarkt). Neem de eerste straat LA (Stadshuisplein) en ga na de brug RA <Voorstraat, Driekoppige Olifant>. Sla na 275 m LA de Dolhuisstraat in <Dolhuisstraat>. Sla aan het einde RA (Boogjes) en hou even verder rechts aan (Suikerstraat). Ga aan het einde voor de brug LA naar de haven (Bomkade). Volg de Bomkade tot aan de rivier en ga hier LA (Buiten Kalkhaven). Volg de kade 300 m en ga aan het einde LA. Steek de brug over en ga RA langs het water. Wandel onder de spoorbrug door naar de verkeersbrug <Brugpijlers>.
- Loop om het skatepark heen (aan je linkerhand), sla LA, wandel weer onder de spoorbrug door en ga bij de verkeerslichten RD (Wilgenbos). Ga na 100 m achter het bankgebouw RA (Twintighuizen). Sla na 150 m voorbij het grasperk LA (Sluisweg). Ga na 100 m RA via de trap <Geldelozepad, Not as creepy as I seem>. Ga direct bij het grasperk LA via het voetpad. Wandel door naar de drukke Spuiboulevard en sla RA, langs het Stadskantoor <Stadskantoor>. Sla na 200 m RA (Hellingen). Neem na 100 m de eerste weg LA <Geldelozepad, Hedof>. Sla aan het einde RA (Spuiweg). Sla na 450 m LA (Singel), volg de weg 350 m en ga RA terug naar het station.
Van paard tot fazant
Achter de Soetgensbrug bewaakt een steigerend paard de toegang tot de oude stad. Het werk van Joram Roukes verwijst naar de Synode van Dordrecht in 1618, toen een groep theologen in Dordrecht over de toekomst van het protestantisme vergaderde. Een ruiterstandbeeld van Willem van Oranje in Den Haag diende als voorbeeld voor de muurschildering. De doorgang links van de brug leidt naar een kleurrijke fazant van Danny Rumbl. Het is een speelse verwijzing naar de objecten die vaak staan afgebeeld op oude schilderijen, zoals die bijvoorbeeld in het Dordrechts Museum te zien zijn.
Serge Kortenbroek
Het paard op de hoek van de Lenghenstraat doet wel wat aan Dalí denken. De vervagende dunne benen en de ruitpatronen roepen vooral vragen op. Serge Kortenbroek gaf zijn werk geen titel mee, dus iedereen mag zijn eigen antwoorden verzinnen. De muurschildering werd in 2016 aangebracht tijdens een project van Iconoclash, een groep kunstenaars die besloot enkele grauwe muren met street art op te vrolijken.
Gezicht op Dordrecht
In 1651 schilderde Jan van Goijen Gezicht op Dordrecht, nu een van de topstukken in het Dordrechts Museum. Voor een moderne versie van de hand van Marindo wandelt u vanaf de Sarisgang links een klein stukje de Vriesestraat in. Jammer dat geparkeerde fietsen het zicht beperken, maar het is dan ook street art…
Robert Visser en Simian Switch
Op de hoek van het Kromhout en het Warmoezierspad wachten een muurschildering op de blinde muur, Heraldic No. 1 – met wat moeite is inderdaad een stadswapen te herkennen. De makers zijn Robert Visser en Simian Switch,
Elektriciteitshuisjes
Ook verschillende elektriciteitsgebouwtjes ondergingen een kleurrijke transformatie. Bij het transformatorhuisje rechts van de Sint Jorisbrug gebeurde dat zelfs twee keer: het oorspronkelijke werk van de Spaanse Lucia Alonso werd per ongeluk door een schoonmaakbedrijf verwijderd, waarna MORF de huidige versie maakte. De abstracte lijnen op het elektriciteitshuisje 50 meter verderop zijn van de hand van Robert Visser.
Varkenmarkt
Wandel tegenover Varkenmarkt 37 het pleintje op om alle kanten van het beschilderde gebouw te bekijken. Het is een samenwerking van twee kunstenaars die eerder ook al opdoken: de geometrische vormen zijn van Robert Visser, de vogels van Danny Rumbl.
Driekoppige olifant
Street art komt en gaat. Rechts van de Voorstraat, bij de trap naar de Botgenssteiger, stond aanvankelijk een muurschildering van Rutger Termohlen. Na restauratie van de muur en de steiger is deze vervangen door de driekoppige olifant van de lokale kunstenaar Simian Switch. De vergankelijkheid van street art is ook zichtbaar in de Pelserstraat een stukje verderop (links).
Dolhuisstraat
Een oude reclameschildering aan het begin van de Dolhuisstraat toont hoe het vroeger ging: was een reclame achterhaald of vervaagd, dan werd er gewoon een nieuwe overheen geschilderd. Aan het einde van de straat wacht het Dolhuis, vroeger een klooster en een ‘gekkenhuis’, nu een poppodium. De muurschildering op de zijgevel is weer van Simian Switch.
Brugpijlers
Een skatepark kan niet zonder graffiti – dat blijkt wel onder de spoorbrug, waar meer en minder begaafde kunstenaars zich volop met de spuitbus hebben uitgeleefd. Even verderop zijn de pijlers van de verkeersbrug tijdens een street artfestival in 2020 voorzien van nieuwe schilderingen. Ook hier wisselt de kwaliteit, maar neem in elk geval de tijd om alles rustig te bekijken.
Not as creepy as I seem
Een wat verdwaasd kijkend meisje, daaronder enkele poppen. Dit surrealistische werk op een blinde muur aan het Geldelozepad blijft fascineren. De titel is al net zo mysterieus: Not as creepy as I seem. Het creatieve duo Telmo Miel maakte deze collage met afbeeldingen die ze in het Dordtse archief vonden.
Stadskantoor
Het stadskantoor heeft enorme muren die uitnodigen tot grootschalige creaties. Aan de kant van de parkeergarage verwijst Power to the People van Johan Moorman naar de wankele fundamenten van veel sociale systemen. Aan de andere kant schetsen Bier en Brood hoe de realiteit steeds meer versmelt met de digitale wereld. De titel: (Sub)Merge.
Hedof
Bij de garages aan het Geldelozepad zijn bescheiden pogingen gedaan om de omgeving wat op te fleuren. Op de kruising met de Spuistraat gebruikte de Bredase kunstenaar Hedof nog meer kleur voor zijn muurschildering, waarin onder meer de Hollandse leeuw en scènes uit de Biesbosch zijn te herkennen.