Molenvlietroute

Nederland, Zuid-Holland, Haastrecht

Het Groene Hart is meer dan koeien in het gras. Ten zuiden van Haastrecht ligt historisch land met lange smalle kavels doorsneden door zilverkleurige sloten. De route volgt heerlijke weggetjes omzoomd door wilgen, maar gaat ook een flink deel dwars door het weiland.

N.B. In het broedseizoen (mrt-juli) is de route niet toegankelijk.

Tip: Wandel deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.

Hond mee: op deze route zijn honden niet toegestaan.

Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor minderaliden vanwege het lopen door weilanden en het klimmen over hekken.

Paden: voornamelijk graspaden en soms verharde paden (asfalt).

Parkeren: bij het Top-punt (gratis en onbeperkt. Let op: parkeren in het centrum kan maar 1,5 uur.

Deze route volgt de wandelknooppunten: 88 – 29 – 39 – 28 – 30 – 27 (Schutterskade) – 20 (Over het bruggetje naar links en met het pad meebuigen naar rechts, negeer daarbij in de bocht de plank over de sloot. Loop vervolgens langs de rand van het weiland rechtdoor, over het hek en weer rechtdoor, einde rechts)- 26 – 85 – 23 – 86 – 89 – 88.

Extra aanwijzing:

De route begint bij Museum Gemaal De Hooge Boezem. Vanuit het museum gezien rechtsaf de Hoogstraat oplopen. Loop de Hoogstraat helemaal uit. LA bij de autoweg, volg het fietspad en steek na ca. 600 meter de weg over, RD de Zijdeweg in (vanaf hier staan knooppuntborden). Aan het einde van de weg linksaf.

De route is deels bewegwijzerd met zeskantige ANWB-bordjes ‘Molenvlietroute’, maar de bordjes staan niet overal. Let dus op de wandelknooppunten!

Parkeren: in het centrum van Haastrecht is een parkeerplaats, maar daar mag je maar 1,5 uur staan. Voor langer parkeren kun je beter aan de andere kant van de rotonde een plekje zoeken of gebruik te maken van de parkeerplaats op het Concordiaplein (volg de bordjes naar de Top).

Naar onze begrippen is Haastrecht - met nog geen 4500 inwoners - een dorp. Maar de plaats kreeg in 1396 stadsrechten en is dus officieel een stad. Een mooi plaatsje in de Krimpenerwaard met Oud-Hollandse geveltjes, een oud stadhuis (1618),de mooie Sint Barnabaskerk en een mooie ophaalbrug over de IJssel.

Het waren de monniken van het klooster aan de Steinsedijk in Haastrecht die in de 11de eeuw de ontginning van het veenmoeras ter hand namen. Zij groeven lange sloten, waardoor het land in smalle kavels werd opgedeeld. Een kade aan het eind van de kavel moest voorkomen dat het land weer onder water zou lopen. Veel kades zijn er gelukkig nog over: ideale paden voor wandelaars!

De ontginning van veen is een hele klus. Veen dat wordt ontwaterd klinkt namelijk in en wordt weer nat en moet dus steeds dieper worden ontwaterd. Dankzij de uitvinding van de windmolen lukte dat aanvankelijk ook. Rond 1450 maalden er al vijf molens uit op het riviertje de Vlist. De bodemdaling zette echter door, de Vlist dreigde dicht te slibben en steeds opnieuw moesten er waterwerken worden aangelegd. Die eeuwigdurende strijd tegen het water is mooi verbeeld in Poldermuseum Gemaal De Hooge Boezem (Hoogstraat 31, Haastrecht, open: di t/m zo van 13:00 - 16:00 uur).

De Tiendweg is knap hobbelig. Je loopt hier op veen en dus op half vergane plantenresten. Maar het zicht op de omringende weilanden en de vele weide en watervogels is schitterend.

Natuurgebied De Benschopper Boezem, als boezemgebied van nature al nat, is een paar jaar geleden afgeplagd. Hierdoor is vooral het zuidelijke deel erg nat: ’s winters staat het onder water. Voor onder meer smienten is dat ideaal: deze eenden broeden in Scandinavië en Siberië en overwinteren hier. De mannetjes zijn herkenbaar aan een helder geel voorhoofd. Vanwege hun fluitend geluid worden smienten ook wel fluiteenden genoemd. In het voorjaar nemen weidevogels het natuurgebied De Benschopper Boezem in gebruik als kraamkamer. Er broeden hier onder meer grutto’s, tureluurs en kievitten.

De Vlist is een oude veenstroom, die in de middeleeuwen diende als ontginningsbasis. Aan de oostkant staan sommige huizen op een smalle weg tussen weg en wetering: de eerste kolonisten bouwden hun huizen op huisterpen om zich tegen overstromingen te beschermen. In het water liggen rieteilandjes met knotwilgen waarin vaak roodborstjes en winterkoninkjes te bespieden zijn. Bij een aantal oude boerderijen kun je de beroemde ‘Goudse boerenkaas’ kopen.

Ooit was een zogenaamde Zijgsloot bedoeld om de kwel uit de kade op te vangen en af te voeren. Nu is het Zijdegat een klein natuurgebiedje. In dit rietland broeden rietvogels als de kleine karekiet en rietzanger. Het riet wordt te dele gemaaid zodat er licht en ruimte is voor andere planten.