Kastelenroute Vorden
Nederland, Gelderland, Vorden
Vorden is, met acht kastelen, een echt kastelendorp. Deze route leidt langs vier vorstelijke landhuizen en kastelen. Het is verrukkelijk wandelen over die typisch Achterhoekse landgoederen: frisgroene weilanden, geurige bossen, voorname eikenlanen. Leuk detail: de kleuren van de boerderijluiken verwijzen naar het bijbehorende kasteel.
Hond mee: De hond mag aangelijnd mee.
Toegankelijkheid: de route is goeddeels niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
Paden: deze route voert van ongeveer 60% over onverharde paden.
Parkeren: je kunt gratis parkeren op Parkeerplaats De Bleek (De Bleek, Vorden).
OV: vanaf NS Station Vorden is het 600 meter lopen naar het startpunt van de route. Loop de Statrionsweg af, sla bij de rotonde RA en meteen de eerste weg weer RA naar Parkeerplaats De Bleek.
Routebeschrijving
1. Loop de parkeerplaats af, sla LA richting de rotonde en steek vlak voor de rotonde de N319 over. Sla RA en na 50 m direct LA, de weg naar Kasteel Vorden. Loop bij Kasteel Vorden RD langs de witte slagboom en volg de weg die rechts om het kasteel buigt. Loop tot voor het kasteel, kijk daar even rond en loop dan terug langs de witte slagboom voorbij het parkeerterrein. Sla dan LA het wandelpad op, bij de zwarte richtingaanwijzer waarop staat Bergen aan Zee 323 km en Sint Pietersberg 256 km. Dit is wandelknooppunt E40. Je gaat richting knooppint E11. Ga het bruggetje over, ga RA, en je bereikt knooppunt E27. Loop RD, met de Vordense Beek aan je rechterhand.
2. Bij knooppunt E25 steek je de weg over. Vervolg het wandelpad langs de Vordense Beek, richting knooppunt E24. Volg het pad rechts om het speeltuintje heen, blijf aan de linkerkant van de Vordense Beek. Bij knooppunt E24 steek je de weg over. Loop een paar meter naar links over het Riek Schagenplein (rechts staat een woonflat) en vervolg RD de weg, steeds met de Beek aan je rechterhand (richting knooppunt W18). Rechts van het pad is een honden-losloopgebied, dat parallel loopt aan het pad. Bij een bocht naar links zie je rechts een brug over de Vordense Beek, ga die NIET op, maar volg het pad naar links, richting Rondweg (N316). Let op de pijlen van het wandelnetwerk: een blauwe pijl in een hoog wit rondje, met een rood vierkant eromheen; hier eindigt ook het honden-losloopgebied. Halverwege passeer je een bruggetje. Steek de N316 over, vervolg links van de weg de route naar W18 (De Eldersmaat). Even na W18 vervolg je LA slaand De Eldersmaat (een lange bomenlaan), tot aan de Baakse weg. Steek die over, sla RA en na 50 m LA (knooppunt C73). Dan sta je recht voor Kasteel Hackfort.
3. Vervolg de wandelroute door voor het kasteel RA te slaan, ga op de splitsing LA richting tuinschuur. Ga bij wandelknooppunt C72 RA richting W19, over het gras. Verderop rechts aanhouden, volg de wandelpijlen. Ga aan het einde van het wandelpad LA. Steek het asfaltweggetje over en je belandt op de lange Kruisweg. Volg het wandelpaadje links van de weg tot aan de Strodijk. Sla RA de Strodijk op. Je passeert het bord van de gemeentegrens Vorden. Na 200 m kruis je de Zutphenseweg, loop RD over de Mispelkampdijk. Ga de eerste zijweg LA, dat is de Holtmaet. Neem vervolgens voor het water het wandelpaadje RA. Aan het einde van het pad RA de Weppel op. 120 m verder RA de Oude Zutphenseweg op, steek het spoor over en ga direct na het spoor LA de Joostinkweg op. Bij het kruispunt met de Wilmerinkweg rechtdoor blijven lopen op de Joostinkweg. Ga na grondverzetbedrijf Beeftink RA de Bosweg op en sla vervolgens meteen RA het bospaadje in. Verderop is een kruisinkje van bospaden, blijf zoveel mogelijk RD lopen.
4. Het pad slingert door bos en langs weiland richting Kasteel Den Bramel. Voeg het karrenspoor RA. Sla voordat je de Almenseweg bereikt linksaf het bospad in. Je loopt nu ca. 300 m aaneen rechts van de grote grasvlakte voor Kasteel Den Bramel. Blijf het pad volgen tot aan de driesprong Almenseweg/Heijendaalseweg. Neem direct na de driesprong op de Heijendaalseweg RA het bospad. Volg daar meteen de weg LA (bord Het Enzerinck). Bij de driesprong net na de waterpoel (aan je linkerhand) ga je RA, zijpaden negeren, RD lopen.
5. Waar het pad naar rechts buigt ga je LA het bospad op. Het pad komt uit op de verharde Almenseweg. Ga hier LA. Links zie je landgoed Kasteel Het Enzerinck. Loop er RD langs, en ga het wandelpad in bij het paaltje met de rode reflector. Passeer wandelknooppunt E54 en blijf RD lopen richting E15. Ga daar LA de Larenseweg op en na ca. 150 m RA door het weiland, neem het pad langs de greppel RI Enzerinckweg. Ga daar RA en wandel naar de vijfsprong van wegen, en sla direct RA Galgengoorweg op.
6. De Galgengoorweg is een lange weg van ca. 2,5 km met een bocht naar links. Je passeert aan je linkerhand de Natuurbegraafplaats. Aan het einde van de weg LA en direct daarna RA de Kerkhoflaan op. Je passeert het bord gemeentegrens Vorden. Einde van de laan LA de Dienstenweg op, langs de benzinepomp, en ga aan het einde van de weg RA de Netwerkweg op. Steek de N319 over ga bij het fietspad de spoorwegovergang over.
7. Volg de Ruurloseweg en sla na ca. 300 m LA Landgoed Vorden (de Schuttestraat) op. Volg het pad RD totdat je RA over het water kunt. Daarna buigt het pad linksom Kasteel Vorden. Sla einde pad RA en loop door tot de parkeerplaats.
Vorden (Gelderland) ligt in het noordwestelijk deel van de Achterhoek en maakt deel uit van de gemeente Bronckhorst. De bijnaam ‘Kastelendorp’ is te danken aan de ligging tussen acht kastelen.
Kasteel Vorden ligt aan de rand van het dorp Vorden in de prachtig groene omgeving van het Gelderse landschap. Het kasteel, bijna 8 eeuwen oud, werd in de 19de eeuw omgebouwd tot landhuis. Om het huis loopt een gracht met ophaalbrug, een van de voorwaarden voor de havezate-status. Bijzonderheid: naast het kasteel staat een 400 jaar oude Lodewijkslinde, waaronder Lodewijk XIV in 1672 zou hebben liggen rusten. Kasteel Vorden is toegankelijk voor publiek van woensdag tot en met maandag. Kaartjes kun je kopen in restaurant de Bosloods 1873, achter het kasteel. Het kasteel is niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
De Vordense Beek (recent uitgegraven) maakt deel uit van de Baakse Beek. De romantisch slingerende rivier loopt van Korenburgerveen, via Ruurlo en Vorden naar de IJssel.
Kasteel Hackfort, een middeleeuwse heerlijkheid, bereik je via een lange bomenlaan, waarbij je de twee stoere torens langzaam ziet opdagen. Wat begon als een eenvoudig huis langs de Baakse Beek, groeide uit tot een divers landgoed met kasteel, koetshuis, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden, eikenbosjes, een biodynamische wijngaard en een heuse werkende watermolen (op zaterdag geopend voor het publiek). Landgoed Hackfort is een heerlijke plek om te wandelen en rond te snuffelen bij het culturele erfgoed. De moestuin van Kasteel Hackfort, het ‘Hof van Hackfort’ is vrij toegankelijk, en wordt piekfijn onderhouden door enthousiaste vrijwilligers. In het koetshuis is een brasserie die ook koffie schenkt.
Kasteel Den Bramel was in de 14de eeuw een buitenplaats. Het huidige huis stamt uit de 18de eeuw. Uit de verbouwingen daarna stamt een grappig detail. De bouwmeesters maakten gebruik van de materialen van een voormalige kerk. Een opvallend detail is de dakruiter met het opschrift 'Soli Deo Gloria 1735' (‘Alleen aan God de eer’). Op de top van de windwijzer van een kleine spits prijkt een haan. De koepel op het voorplein bestaat uit een aantal onderdelen van een kerkorgel. Het kasteeltje en de omringende tuinen zijn privé. Het grote landgoed eromheen is opengesteld voor publiek.
In de dichte bossen en parken rond landhuis Het Enzerinck heerst een serene stilte. Bij nadering, met de routekaart in de hand, heb je eerst geen idee waar het landhuis zich bevindt. Het gebouw dateert uit de veertiende eeuw en was eerst een herenboerderij. De huidige, neoclassicistische buitenplaats werd gebouwd in de jaren 1835-1836 voor de latere Vordense burgemeester.
Het statige landhuis, in de 19de eeuw even een hotel, wordt thans particulier bewoond en is niet toegankelijk voor het publiek. Maar het gecultiveerde parkbos eromheen maakt veel goed. Het landgoed omvat landbouwgronden, weilanden en bossen met wandelpaden die mooie Achterhoekse doorkijkjes bieden. En stilte, vooral veel stilte.