Eindhoven

Nederland, Noord-Brabant, Eindhoven

Wie Philips zegt, zegt Eindhoven. En omgekeerd. Maar er is veel meer te zien in deze moderne stad. Al wandelend ontdek je de veelzijdigheid van Eindhoven. Kuier over de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Volg de lieflijke Dommel die als een groen lint door de stad slingert. En maak kennis met een aantal bijzondere voorbeelden van moderne architectuur. Een bezoek aan het Philips museum mag natuurlijk niet ontbreken.

 

Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.

Toegankelijkheid: deze route is geschikt voor mindervaliden. In de derde zin van de routeomschrijving staat: "Na de Dommel rechtsaf en via trap naar beneden." Dit is een obstakel voor mindervaliden, maar deze is makkelijk te omzeilen. 10 meter verderop is een fietspad welke goed te betreden is voor mindervaliden.

Paden: verhard (tegels, asfalt) en zandpad.

1. Neem in het station uitgang Noord, dan schuin rechtsaf, Kennedyplein oversteken tussen de glazen gebouwen door. Einde rechtsaf, Fellenoordpad. Na de Dommel rechtsaf en via trap naar beneden. Rechtsaf door tunneltje. Op splitsing rechtsaf, fietspad/trottoir. Eerst trottoir rechts van fietspad volgen, daarna trottoir volgen links van fietspad. Einde trottoir linksaf en 2 x onder glazen gang door, het campusterrein van de Technische Universiteit Eindhoven op. Einde linksaf en rechtsaf, opnieuw onder glazen gang door. Rechtdoor, Den Dolech. Na de Dommel linksaf, breed voetpad langs water. Einde rechtsaf en over sierbrug. Einde linksaf en bij voetgangerslichten Prof. Dr. Dorgelolaan oversteken. Voor gebouw rechtsaf, via Kennedyplein terug naar het station.

Loop nu onder het spoor door naar de voorzijde van het station. Let op: neem hiervoor uw ov-chipkaart mee, want er staan toegangspoortjes waar u een ov-chip kaart tegenaan moet houden. Dit kost geen geld. Ook kun je om het station lopen, rechtsaf voor het station, onder spoor door en weer linksaf naar de voorzijde van het station.

2. Vanaf voorzijde station langs grasveldje (met standbeeld Philips), dan Stationsweg oversteken en rechtdoor. Eerste linksaf, Dommelstraat. Voor brug rechtsaf, voetpad langs Dommel. Na tweede bocht naar rechts, bij bordje Aert Roelofsstraat, rechtsaf de straat in, wordt Augustijnendreef. Einde linksaf, Tramstraat. Voorbij kerk linksaf, Kanaalstraat. Na brug rechtsaf, Bleekstraat (of rechtdoor naar DAF Museum). Kruising rechtdoor, Bleekweg. Bij brug rechtsaf, Stratumsedijk. Eerste linksaf, Molenstraat, dan rechtdoor via voetpad en rechtsaf tussen gebouwen door, Stadhuisplein. Bij klinkerweg, Oude Stadsgracht, linksaf. Op Stadhuisplein rechtdoor en voor Stadskantoor linksaf.

3. Voor brug eerste rechtsaf, over het wandelpad langs de Dommel. Eerstvolgende brug rechtsaf, Paradijslaan. Steeds rechtdoor, Paradijslaan. Einde linksaf en meteen rechtsaf, Bergstraat. Einde Paradijslaan kan je ook even een uitstapje maken naar de bijzondere Catharinakerk, die zie je al snel als je rechtsaf gaat (i.p.v. links, rechts Bergstraat) 200 meter rechtdoor lopen. Einde schuin rechtsaf, Kleine Berg. Einde oversteken en linksaf, Emmasingel (let op het Philips Museum ligt tegenover de ANWB winkel). Bocht naar rechts. Kruising rechtsaf, 18 Septemberplein. Kruising rechtdoor, terug naar het station.

Kennis, innovatie, hightech en design staan hoog aangeschreven in de promotie van de gemeente Eindhoven. Daarom is een wandeling over de campus van de Technische Universiteit Eindhoven een goed begin van deze route. Het terrein ligt in een fraaie, groene omgeving met de Dommel als beeldbepalend element. Maar de gebouwen mogen er ook zijn. Wat direct opvalt, zijn de glazen loopbruggen tussen de verschillende faculteitsgebouwen. Ze hangen ongeveer 5 meter boven het maaiveld. Aan de rand van het campusterrein staat het ovale gebouw ‘Kennispoort’ (John F. Kennedylaan 2), een ontwerp van Koen van Velsen, gerealiseerd tussen 1998 en 2002. Aan de oostkant is er een flinke hap uit genomen, zodat een U-vormige bovenbouw is ontstaan.

De zuidlus van de route begint weer bij het station, met daarvoor een standbeeld van Dr. Anton Philips (1874-1951), die het gelijknamige bedrijf groot maakte.

In de Dommelstraat passeert u De Effenaar, een van de grotere poppodia van Nederland, waar onder meer de Sex Pistols, R.E.M. en Queens of the Stone Age hebben opgetreden. De naam komt van een linnenfabriek die hier vroeger stond. Een fabrieksgevel achter De Effenaar herinnert daar nog aan.

Na de brug volgt u enige tijd het slingerende riviertje de Dommel, dat door Belgisch Limburg en Noord-Brabant stroomt. De bron bevindt zich op de Donderslagse Heide bij het Belgische Peer. Bij ’s-Hertogenbosch mondt de Dommel samen met de Aa uit in de Dieze.

Eindhoven wil zo veel mogelijk hoogbouw clusteren in het centrum om ook het wonen in groene wijken mogelijk te maken. Omdat de stad vrijwel volgebouwd is, gaan nieuwe woningen dus vooral de hoogte in. De ruitvormige Vesteda Toren, ontworpen door de bekende architect Jo Coenen, is daar een mooi voorbeeld van. De toren telt 27 verdiepingen en is 90 m hoog.

Autoliefhebbers wandelen op de kruising van de Bleekstraat met de Kanaaldijk-Zuid rechtdoor. Even verder ziet u dan links het DAF Museum, waar het verleden van het roemruchte merk uitvoerig wordt geïllustreerd. (open: ma gesloten, di t/m zo 10:00 - 17:00)

 

Het Van Abbemuseum is een toonaangevend museum voor de hedendaagse kunst in Europa. Het museum concentreert zich op de moderne beeldende kunst van de 20e en 21e eeuw. U treft er werken aan van onder anderen Chagall, Picasso en Eichhorn. In 2003 vond er een uitbreiding plaats die bestaat uit twee verschillende gebouwen rond een vijver. Speciaal voor deze uitbreiding is de rivier de Dommel verlegd en verbreed. Opvallend is de 26 meter hoge toren met een interieur dat aan Escher doet denken.

In de bocht van de Emmasingel krijgt u zicht op het complex van de kantoor- en fabrieksgebouwen van Philips. Het bedrijf haalde in de jaren twintig van de vorige eeuw Drentse gezinnen uit de veenkoloniën naar Eindhoven. Op de plek waar Philips in 1891 zijn eerste fabriek had, is nu het Philips museum gevestigd. Het museum laat zien hoe de kleine fabrikant van gloeilampen zich heeft ontwikkeld tot een groot, toonaangevend bedrijf dat over de hele wereld naam heeft gemaakt. Het gebouw aan de overkant heet de Witte Dame; hier werden vroeger gloeilampen gemaakt. Het Philipsmuseum is ma gesloten, open: di t/m zo 11:00 - 17:00 uur.

De moderne architectuur van het Winkelcentrum Piazza is van de Italiaanse architect Massilimo Fuksas. Ernaast staat het opvallende gebouw van De Bijenkorf. Kijk voordat u het warenhuis in duikt, eens goed naar de kleurrijke buitenkant van het gebouw. Het pand is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontworpen door de Italiaanse architect Gio Ponti.