Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doe mee aan de ANWB wandelroutewedstrijd!

10 december 2022 Wat is de allermooiste wandelroute van Nederland?

Ben jij een enthousiaste wandelaar die er graag op uittrekt over mooi gelegen onverharde paden? Doe mee aan de ANWB wedstrijd Allermooiste wandelroute van Nederland en stuur vóór 27 februari 2023 jouw favoriete zelfgemaakte wandelroute in!

Nederland kent duizenden kilometers onverhard wandelpad. Knisperende schelpenpaden, fluisterzachte bospaadjes, zanderige weggetjes, stoere boerenlandpaden en eeuwenoude karrensporen. Weggetjes die een wandeling extra avontuurlijk maken. Heb jij een favoriete zelfgemaakte wandelroute die (deels) over dit soort paden voert? Nomineer deze voor de ANWB-wedstrijd Allermooiste wandelroute van Nederland. De 12 mooiste routes worden opgenomen in het nieuwe ANWB-wandelboek dat in april verschijnt en in de ANWB Eropuit App. De allermooiste route wordt flink in het zonnetje gezet.

Meedoen kan op twee manieren:

 1. Open de (gratis te downloaden) ANWB Eropuit App en gebruik de wandelrouteplanner in de app om de wandelknooppunten van jouw droomroute aan elkaar te rijgen. Geef jouw route een naam en sla hem op in je Mijn ANWB-account (eenvoudig aan te maken). Open jouw route vanuit ‘Zelfgemaakte routes’ (deze vind je in Mijn ANWB in de Eropuit App), klik onderaan op ‘ Route nomineren’ en volg de stappen op het deelnameformulier.
 2. Open het online deelnameformulier en volg de stappen. Let op: op dit formulier vragen we je een routebeschrijving toe te voegen.

Wat willen we weten?

 • De routenaam waaruit het thema van de route blijkt (bv ‘Molenroute’ of ‘Langs beken en houtwallen’)
 • De belangrijkste bezienswaardigheden langs de route
 • Het percentage onverharde paden waarover deze route voert
 • De lengte van de route
 • Waarom dit de allermooiste wandelroute van Nederland is
 • Een routebeschrijving (NIET nodig bij deelname via de ANWB Eropuit App).

Criteria voor de jury

Een deskundige jury (Quinten Lange, auteur en veel-wandelaar, Erwin Kemp, lid Provinciale Staten Utrecht en Marieke Haafkens, route-expert ANWB) kiest de 12 mooiste wandelroutes én de allermooiste route. Belangrijke criteria hierbij:

 • Is de route zelfgemaakt (en bestaat deze nog niet)?
 • Is het thema (routenaam) terug te zien in bezienswaardigheden en routeverloop?
 • Hoe onverhard is deze route?

De uitslag

Routes nomineren kan tot 27 februari 2023. In april 2023 wordt de uitslag bekend gemaakt via de ANWB Eropuit Kampioen en de ANWB Eropuit nieuwsbrief.