Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Letselschade en schadevergoeding

Ben je gewond geraakt door een verkeersongeval? Dan heb je letselschade. De gevolgen van letselschade kunnen groot zijn. Misschien ben je in het ziekenhuis opgenomen of heb je zoveel pijn dat je jouw dagelijkse bezigheden niet kan uitvoeren. Ook kan het zijn dat je allerlei kosten moet maken of inkomsten mist omdat je niet (meer) kunt werken. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in jouw situatie en de kosten die je maakt.

Veelvoorkomende schadeposten zijn:

  • Vermindering van inkomsten
  • Hulp in het huishouden
  • Ziekenhuisopname
  • Aanpassingen in het huis
  • Reiskosten
  • Smartengeld

Als je door letsel dingen niet meer kunt doen zoals je dat voor het ongeluk deed, dan moet dit worden aangetoond. De ANWB schadespecialisten schakelen in dit geval een medisch adviseur in. De medisch adviseur vraagt medische informatie op bij jouw arts/therapeut en adviseert ons daarover. Om jouw medische informatie op te mogen vragen is een medische machtiging van jou nodig. De medisch adviseur heeft een beroepsgeheim. Jouw medische gegevens worden dan ook vertrouwelijk behandeld en bewaard.

Wat is smartengeld?

Je hebt recht op smartengeld als je letsel oploopt door een ongeluk. Smartengeld is een schadevergoeding voor onder andere pijn, leed en gederfde levensvreugde. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van veel verschillende factoren. Bijvoorbeeld de ernst van jouw letsel, hoelang je herstel duurde en of je blijvende klachten houdt. Littekens zijn ook van belang bij de hoogte van het smartengeld.

De ANWB is expert op het gebied van smartengeld en uitgever van de smartengeldgids. Hierin staan uitspraken van eerdere letselschadezaken. Verzekeraars, letselschadejuristen en rechters maken ook vaak gebruik van deze gids om de hoogte van het smartengeld vast te stellen.