Coronavirus

Bekijk de vragen en antwoorden over je ANWB Reis- en Annuleringsverzekering

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over je ANWB Reis- en Annuleringsverzekering. Daarom hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Vragen over je nog te boeken vakantie naar de landen die in een groen/geel gebied vallen

Ja, dit is verzekerd op je ANWB Reisverzekering. Ook wanneer je eventueel gerepatrieerd moet worden, zijn deze kosten verzekerd. Uiteraard moet repatriëring praktisch wel uitvoerbaar zijn.

Ja, als je de aanvullende dekking Medische kosten hebt afgesloten, zijn deze kosten verzekerd.

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd, word je door de organisatie gecompenseerd (vouchers).

Kan de reis wel worden uitgevoerd, maar je wilt zelf annuleren, dan worden de annuleringskosten alleen vergoed als je de aanvullende dekking Terrorisme & Natuurrampen vóór 30-1-2020 hebt afgesloten. Hierbij geldt een eigen risico.

Kan de reis wel worden uitgevoerd, maar je wilt zelf annuleren, dan worden de annuleringskosten alleen vergoed als je de aanvullende dekking Terrorisme & Natuurrampen vóór 30-01-2020 hebt afgesloten. Hierbij geldt een eigen risico.

Vragen over je nog te boeken vakantie voor de landen die nu nog in het oranje of rode gebied vallen

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd, word je door de organisatie gecompenseerd (voucher).

Omdat je de reis niet zelf hebt geannuleerd, kun je geen beroep doen op je annuleringsverzekering.

Algemeen geldt dat een verzekering alleen uitkeert als zich een onvoorziene gebeurtenis voordoet. Boek je nu een reis naar een land die in een oranje of rood gebied valt, dan is de kans groot dat deze niet of niet helemaal volgens plan uitgevoerd wordt. Er zal in de meeste gevallen dus geen sprake zijn van een onvoorziene gebeurtenis. Dit betekent dat eventuele schadekosten of andere kosten voor jezelf zijn. Houd hier rekening mee als je nu een reis voor de komende maanden wilt boeken!

Nee. Als ten tijde van het boeken van de reis redelijkerwijs te voorzien was dat je de accommodatie niet kon bereiken, is geen sprake van een onvoorziene gebeurtenis. De annuleringskosten zijn dan voor eigen rekening.  

Nee. Als je afreist naar een land die in een oranje of rood gebied valt, dan worden eventuele extra kosten die je moet maken omdat het land weer op slot gaat niet vergoed. Houd hier rekening mee als je nu een reis voor de komende maanden wilt boeken!

Nee. Als je afreist naar een land die in een oranje of rood gebied valt, dan worden eventuele extra kosten die je moet maken omdat het land weer op slot gaat niet vergoed. Dit geldt dus ook voor repatriëringskosten. Houd hier rekening mee als je nu een reis voor de komende maanden wilt boeken!

Nee, de medische kosten op de aanvullende dekking Medische kosten, zijn niet verzekerd wanneer je het coronavirus hebt opgelopen. Deze medische kosten zijn niet geheel onvoorzien.

Ja, wanneer het niet corona gerelateerde maar wel onvoorziene en noodzakelijke medische kosten zijn. Je moet wel de aanvullende dekking Medische kosten hebben afgesloten.

 

Vragen over je ANWB Annuleringsverzekering

  1. Informeer bij de organisatie of je de boeking (kosteloos) kunt annuleren.
  2. Als de boeking niet kosteloos kan worden geannuleerd, dan wordt vaak een alternatief aangeboden (andere periode)
  3. Als je geen gebruik wilt of kunt maken van het alternatief, geef dit dan door aan de betreffende accommodatie. Je ontvangt van hen dan een factuur voor de annuleringskosten.

De ANWB Annuleringsverzekering vergoedt de annuleringskosten als de accommodatie niet beschikbaar is.

Wij adviseren je om contact op te nemen met de reisorganisatie. De kans is namelijk groot dat de reis alsnog wordt geannuleerd. In dat geval krijg je een voucher aangeboden die je later kunt gebruiken om een nieuwe reis te boeken.

Wil of kun je niet wachten op een besluit van de reisorganisatie? Dan kun je natuurlijk altijd zelf de reis annuleren. Afhankelijk van de voorwaarden van de reisorganisatie moet je dan wel annuleringskosten betalen.

Deze kosten worden vergoed op de annuleringsverzekering, mits je de aanvullende dekking Terrorisme en Natuurrampen vóór 30-1-2020 hebt afgesloten. Je kunt de schade online melden.

Nee. Als de reisorganisatie de reis heeft geannuleerd dan mogen ze je ter compensatie een voucher aanbieden. Deze voucher kun je tot een jaar na uitgifte gebruiken voor een nieuwe reis. Als je binnen dat jaar geen gebruik maakt van de voucher, dan moet de reisorganisatie alsnog de door jou betaalde kosten terugbetalen. Neem hiervoor contact op met je reisorganisatie.

  1. Waarschijnlijk heb je een voucher ontvangen t.w.v. het bedrag wat je al hebt aanbetaald.
  2. Als de (aan)betaling van de los geboekte zaken geen deel uitmaakt van de voucher, neem dan contact op met de accommodatie of verhuurbedrijf en vraag of je deze kosteloos kunt annuleren.
  3. Als dat niet kan, vraag dan om een factuur met de annuleringskosten

De ANWB Annuleringsverzekering vergoedt deze annuleringskosten.

Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden. Wij adviseren u in deze situatie contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Heb je de basis annuleringsverzekering afgesloten? Dan is dit niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden. Wij adviseren je in deze situatie contact op te nemen met je reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Heb je de dekking Terrorisme & Natuurrampen afgesloten? Dan ben je wel verzekerd mits je deze dekking hebt afgesloten vóór 30-1-2020.

Ja, dit is een verzekerde annuleringsreden.

Ja, dit is een verzekerde annuleringsreden.

Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden. Wij adviseren je in deze situatie contact op te nemen met de organisatie.

Ja, dit is een verzekerde annuleringsreden.

Ja, omdat dit een bijzondere situatie is, stellen wij een verblijf in quarantaine gelijk aan een ziekenhuisopname. Je komt voor een dagvergoeding in aanmerking als de quarataine verplicht wordt gesteld of dringend wordt geadviseerd omdat je in een hoog risicogebied verbleef of omdat je mogelijk in contact bent geweest met besmette personen. 

Let op: dit geldt niet in het geval van een (algehele) lockdown die de (lokale) overheid heeft uitgevaardigd en je daarom binnen moet blijven. 

De verzekering is gebaseerd op de oorspronkelijke boekingsgegevens. Helaas is het niet mogelijk om deze aan te passen. Maar je kunt deze verzekering wel beëindigen vanaf ingangsdatum. Dit kun je zelf eenvoudig doen via ons opzegformulier.

Vanwege de bijzondere situatie krijg je de volledige premie inclusief de poliskosten van ons terug. Op het moment dat je een nieuwe reis hebt kunnen boeken, staan wij weer voor je klaar om een nieuwe kortlopende reis en/of annuleringsverzekering af te sluiten.

Je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Wij adviseren je in deze situatie contact op te nemen met je reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij om in overleg te bepalen of de reis kan worden omgeboekt. 

Als je verzoek bij je reisorganisatie/touroperator niet wordt gehonoreerd, dan is er mogelijk dekking op je annuleringsverzekering. Meld in dat geval de schade online.

Je kunt de bewijsstukken van je reisorganisatie/touroperator als bestand uploaden bij de schademelding.

Wij laten je dan zo snel mogelijk weten of deze wordt vergoed. 

 

Vragen over je ANWB Reisverzekering

Ja, je reisverzekering blijft gedurende die periode van kracht.

Ja, de premie voor je kortlopende reisverzekering krijg je terug. Dit geldt niet voor een doorlopende reisverzekering.

Ja, je bent standaard verzekerd voor extra kosten als gevolg van een calamiteit. Na terugkeer in Nederland kun je je schade online melden op anwb.nl.

Ja, je bent standaard verzekerd voor extra kosten als gevolg van een calamiteit. Voor extra verblijfskosten vergoeden wij maximaal € 75,- per persoon per dag. Na terugkeer in Nederland kun je je schade online melden via Mijn ANWB.


Vragen over de dekking Samengestelde reis

Nee, het annuleren of omboeken van een gedeelte van de reis op basis van de samengestelde reisdekking is alleen verzekerd als er sprake is van natuurgeweld, terrorisme, binnenlandse onlusten of oproer in het land van bestemming, stuk gaan van het geboekte vervoer, plotselinge en onaangekondigde staking of overboeking.

Algemene vragen

Het is vervelend wanneer je niet op reis kunt vanwege het coronavirus. Heb je de reis (gedeeltelijk) betaald en krijg je dit niet volledig terug van bijvoorbeeld je reisorganisatie? Dan kun je ons dit melden als schade op je annuleringsverzekering. Wij bekijken of je recht hebt op een vergoeding.

Annuleringskosten declareren

In de vragen en antwoorden op deze pagina kun je zien wat geldige redenen zijn om je reis te annuleren.

ANWB is één van de weinige verzekeraars die de mogelijkheid biedt om extra annuleringsredenen af te sluiten waaronder besmetting. Dit kan met de dekking Terrorisme & Natuurrampen. Deze mogelijkheid blijft ook bestaan behalve dat COVID-19 uitdrukkelijk wordt uitgesloten bij nieuwe polisaanvragen.

Het virus is inmiddels op vele plekken in de wereld uitgebroken. Het coronavirus is daarmee geen onvoorziene gebeurtenis meer.

Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Volg de ontwikkelingen via het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de media. Ben je ter plaatse? Dan adviseren we de instructies van lokale autoriteiten op te volgen.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in je vakantiegebied. Je kunt ook bellen. Houd contact met je vervoersmaatschappij of touroperator en volg het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het reisadvies

Of bel Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247

Op Rijksoverheid.nl vind je ook veelgestelde vragen en antwoorden over reizen. Op de website van Autoriteit Consument & Markt vind je actuele informatie over je reisrechten in verband met het coronavirus.

 

 

Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds heeft gemeld dat er geen garantieregeling is als het gaat om ziektes of epidemieën.

Meer informatie over het Calamiteitenfonds

Coronavirus:
dit moet je weten als je op reis wilt of bent

Zie voor het complete overzicht van reisadviezen, reisbeperkingen, maatregelen onze speciale Coronavirus-pagina