Coronavirus

Bekijk de vragen en antwoorden over je verzekering

Eind 2019 is het coronavirus uitgebroken. Over de verspreiding en de besmettingskans is nog niet alles duidelijk, maar wij kunnen ons wel voorstellen dat je vragen hebt over je reis- en annuleringsverzekering. Daarom hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Volg de ontwikkelingen via het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de media. Ben je ter plaatse? Dan adviseren we de instructies van lokale autoriteiten op te volgen.

Op 30-1 heeft het Ministerie van Buitenlandse zaken het reisadvies naar China aangepast. Ze ontraden naar de provincie Hubei af te reizen. Je kunt Wuhan en andere grote steden in de provincie Hubei niet in- of uitreizen. Verder de andere delen van het Chinese vasteland adviseert het ministerie alleen daarnaartoe te reizen als dit noodzakelijk is.

Bekijk het reisadvies

Of bel Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247

Vragen over je ANWB Annuleringsverzekering

  • Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden.
  • Behalve als je vóór 30 januari 2020 de dekking Terrorisme en Natuurrampen hebt afgesloten. En er sprake is van een besmettelijke ziekte met aantoonbare gezondheidsrisico’s voor jou als reiziger. Dan ben je wel verzekerd.

Wij adviseren je in deze situatie contact op te nemen met je reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Ja, dat kan nog steeds, maar het coronavirus is geen geldige annuleringsreden meer vanaf 30 januari 2020.

Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden, tenzij je de dekking Terrorisme en Natuurrampen hebt afgesloten vóór 30 januari 2020 en er sprake is van een besmettelijke ziekte (met aantoonbare gezondheidsrisico’s voor de reiziger).

Wij adviseren je in deze situatie contact op te nemen met je reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden, tenzij je vóór 30 januari 2020 de dekking Terrorisme en Natuurrampen hebt afgesloten en er sprake is van een besmettelijke ziekte (met aantoonbare gezondheidsrisico’s voor de reiziger).

Wij adviseren je in deze situatie contact op te nemen met je reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

 

Vragen over je ANWB Reisverzekering

Op basis van je reisverzekering heb je recht op vergoeding van extra kosten voor vervoer en verblijfskosten en telefoonkosten.

  • De vergoeding voor verblijfskosten is € 75,00 per persoon per dag.
  • De maximale vergoeding voor telefoonkosten voor gesprekken met derden (anders dan de ANWB Alarmcentrale) bedraagt € 250,00.

Ja, je reisverzekering blijft gedurende die periode van kracht.

Ja, de premie voor je kortlopende reisverzekering krijg je terug. Dit geldt niet voor een doorlopende reisverzekering.


Vragen over de dekking Samengestelde reis

Nee, het annuleren of omboeken van een gedeelte van de reis op basis van de samengestelde reisdekking is alleen verzekerd als er sprake is van natuurgeweld, terrorisme, binnenlandse onlusten of oproer in het land van bestemming, stuk gaan van het geboekte vervoer, plotselinge en onaangekondigde staking of overboeking.

 

Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds heeft gemeld dat er geen garantieregeling is als het gaat om ziektes of epidemieën.

Meer informatie over het Calamiteitenfonds

 

Bekijk ook
https://www.anwb.nl/nieuws/algemeen/2020/china-coronavirus