Coronavirus

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over je ANWB Reis- en Annuleringsverzekering. Daarom hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

 

Oranje/rood reisadvies

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd vanwege dit reisadvies, word je door de organisatie gecompenseerd.
 

Ja, met de ANWB Reisverzekering ben je dan gewoon verzekerd. Ook voor corona gerelateerde gebeurtenissen. Medische kosten zijn alleen verzekerd als je de aanvullende dekking hiervoor hebt afgesloten.

Dan ben je gewoon verzekerd met de ANWB Reisverzekering. Tot 21-9-2021 waren corona gerelateerde gebeurtenissen in landen waarvoor een aangepast reisadvies gold uitgesloten van de dekking van de reisverzekering. Met ingang van 21-9-2021 is deze beperking komen te vervallen. Vanaf die datum ben je dus volledig verzekerd, ongeacht de kleurcode van het betreffende land.

Let op: Wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de plaatselijke overheid een dringend beroep op je doet om binnen een bepaald tijdstip het land te verlaten dan verwachten we ook van je dat je daar gehoor aan geeft.

Wij adviseren je in deze situatie contact op te nemen met je reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij. In het geval van een pakketreis krijg je van je reisorganisatie deze dagen vergoed.


Annuleringsverzekering

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden. De annuleringskosten zijn niet verzekerd en je hebt geen recht op vergoeding voor ‘ongenoten’ dagen. 

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden. De annuleringskosten zijn niet verzekerd. 

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden. Wij adviseren je om contact op te nemen met de reisorganisatie. De kans is namelijk groot dat de reis alsnog wordt geannuleerd. Wil of kun je niet wachten op een besluit van de reisorganisatie? Dan kun je natuurlijk altijd zelf de reis annuleren. Afhankelijk van de voorwaarden van de reisorganisatie moet je dan wel annuleringskosten betalen.

  1. Neem contact op met de accommodatie of verhuurbedrijf en vraag of je deze kosteloos kunt annuleren.
  2. Als dat niet kan, vraag dan om een factuur met de annuleringskosten.

Als je een ANWB Annuleringsverzekering hebt, dan worden deze kosten vergoed.

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden.


Reisverzekering

Nee, dit kunt u niet declareren op uw reisverzekering.

 

Lockdown

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd, word je door de organisatie gecompenseerd.

Je bent goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. Je hebt dan recht op hulpverlening en vergoeding van onvoorziene kosten. Denk aan extra overnachtingskosten. Deze worden vergoed tot €75 per persoon per dag. Ook wanneer je eventueel gerepatrieerd moet worden, zijn deze kosten verzekerd. Uiteraard moet repatriëring praktisch wel uitvoerbaar zijn. Neem altijd contact op met de ANWB Alarmcentrale.

Ja, je reisverzekering blijft gedurende die periode van kracht.


Ziek worden door het coronavirus

Als je je hiervoor wilt verzekeren dan heb je een annuleringsverzekering nodig. Dan worden de kosten voor annulering gewoon vergoed. Je kunt deze dekking bijsluiten op de ANWB Reisverzekering of los een ANWB Annuleringsverzekering afsluiten.

  • Je kunt dag en nacht terugvallen op hulp via de ANWB Alarmcentrale.
  • Standaard ben je verzekerd voor onvoorziene kosten. Bijvoorbeeld als je gezin/reisgezelschap door jouw ziekte extra overnachtingskosten moet maken. Deze overnachtingskosten worden vergoed tot €75 per persoon per dag. 
  • Met de dekking ‘medische kosten’ worden alle zorgkosten volledig vergoed.

Hiervoor heb je een annuleringsverzekering nodig. Dan worden de annuleringskosten die je maakt gewoon vergoed. Je kunt deze dekking bijsluiten op de ANWB Reisverzekering of los een ANWB Annuleringsverzekering afsluiten.

Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Volg de ontwikkelingen via het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de media. Ben je ter plaatse? Dan adviseren we de instructies van lokale autoriteiten op te volgen.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in je vakantiegebied. Je kunt ook bellen. Houd contact met je vervoersmaatschappij of touroperator en volg het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het reisadvies

Of bel Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247

Op Rijksoverheid.nl vind je ook veelgestelde vragen en antwoorden over reizen. Op de website van Autoriteit Consument & Markt vind je actuele informatie over je reisrechten in verband met het coronavirus.


Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds heeft gemeld dat er geen garantieregeling is als het gaat om ziektes of epidemieën.

Meer informatie over het Calamiteitenfonds

Coronavirus:
dit moet je weten als je op reis wilt of bent

Zie voor het complete overzicht van reisadviezen, reisbeperkingen, maatregelen onze speciale Coronavirus-pagina