Coronavirus

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over je ANWB Reis- en Annuleringsverzekering. Daarom hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Let op: 

 • Voor alle vergoedingen geldt dat je op vakantie gaat naar een land met een geel of groen reisadvies (gebaseerd op het advies van BuZa). Dit geldt ook voor wintersportvakanties.
 • Mocht het reisadvies tijdens je vakantie veranderen naar oranje of rood, dan ben je verzekerd. Maar let op: als BuZa adviseert het land te verlaten dan moet je dit advies opvolgen. Doe je dat niet, dan ben je nog wel verzekerd, maar niet voor 'corona-gerelateerde’ gebeurtenissen.

Oranje/rood reisadvies

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd vanwege dit reisadvies, word je door de organisatie gecompenseerd (vouchers).

Kan de reis wel doorgaan, maar wil je zelf annuleren? Als je vóór 30 januari 2020 een ANWB Annuleringsverzekering met aanvullende dekking Terrorisme en Natuurrampen  hebt afgesloten dan worden de annuleringskosten vergoed.  Hierbij geldt een eigen risico.
 

Ja, je bent dan wel verzekerd, maar niet voor corona-gerelateerde gebeurtenissen. Algemeen geldt dat een verzekering alleen uitkeert als zich een onvoorziene gebeurtenis voordoet. Boek je nu een reis naar een land dat in een oranje of rood gebied valt, dan is de kans groot dat deze niet of niet helemaal volgens plan uitgevoerd wordt.

Er zal in de meeste gevallen dus geen sprake zijn van een onvoorziene gebeurtenis. Dit betekent dat eventuele schadekosten, annuleringskosten of andere kosten die het gevolg zijn van corona-gerelateerde gebeurtenissen voor jezelf zijn. Houd hier rekening mee als je nu een reis voor de komende maanden wilt boeken.

Dan ben je gewoon verzekerd met de ANWB Reisverzekering. Je bent standaard verzekerd voor o.a. hulpverlening en onvoorziene kosten zoals extra overnachtingskosten.


Wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de plaatselijke overheid een dringend beroep op je doet om binnen een bepaald tijdstip het land te verlaten dan verwachten we ook van je dat je daar gehoor aan geeft. Doe je dit niet dan ben je vanaf dat moment niet meer verzekerd voor corona-gerelateerde gebeurtenissen.

Wij adviseren je in deze situatie contact op te nemen met je reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij. In het geval van een pakketreis krijg je van je reisorganisatie deze dagen vergoed.

Is er geen sprake van een pakketreis? Dan krijg je een vergoeding van de ongenoten vakantiedagen als je de dekking Terrorisme en Natuurrampen vóór 30 januari 2020 hebt afgesloten.

Nee, voor de dekking van je reisverzekering maakt het niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent. Het reizen naar een land waarvoor een aangepast reisadvies geldt, raden we ook om deze reden dus nadrukkelijk af.


Annulering vakantie

Wij adviseren je om contact op te nemen met de reisorganisatie. De kans is namelijk groot dat de reis alsnog wordt geannuleerd. In dat geval krijg je een voucher aangeboden die je later kunt gebruiken om een nieuwe reis te boeken.

Wil of kun je niet wachten op een besluit van de reisorganisatie? Dan kun je natuurlijk altijd zelf de reis annuleren. Afhankelijk van de voorwaarden van de reisorganisatie moet je dan wel annuleringskosten betalen.

Annuleringskosten worden wel vergoed als je vóór 30 januari 2020 een ANWB Annuleringsverzekering met aanvullende dekking Terrorisme en Natuurrampen hebt afgesloten. Je kunt de schade online melden.

 1. Informeer bij de organisatie of je de boeking (kosteloos) kunt annuleren.
 2. Als de boeking niet kosteloos kan worden geannuleerd, dan wordt vaak een alternatief aangeboden (andere periode)
 3. Als je geen gebruik wilt of kunt maken van het alternatief, geef dit dan door aan de betreffende accommodatie. Je ontvangt van hen dan een factuur voor de annuleringskosten.

Als je een ANWB Annuleringsverzekering hebt, dan worden de annuleringskosten vergoed als de accommodatie niet beschikbaar is.

 1. Waarschijnlijk ontvang je een voucher t.w.v. het bedrag wat je al hebt aanbetaald.
 2. Als de (aan)betaling van de los geboekte zaken geen deel uitmaakt van de voucher, neem dan contact op met de accommodatie of verhuurbedrijf en vraag of je deze kosteloos kunt annuleren.
 3. Als dat niet kan, vraag dan om een factuur met de annuleringskosten.

Als je een ANWB Annuleringsverzekering hebt, dan worden deze kosten vergoed.

Nee. Als de reisorganisatie de reis heeft geannuleerd dan mogen ze je ter compensatie een voucher aanbieden. Deze voucher kun je tot een jaar na uitgifte gebruiken voor een nieuwe reis. Als je binnen dat jaar geen gebruik maakt van de voucher, dan moet de reisorganisatie alsnog de door jou betaalde kosten terugbetalen. Neem hiervoor contact op met je reisorganisatie.

Wij adviseren je om contact op te nemen met de verhuurder/reisorganisatie. De kans is namelijk groot dat er geen annuleringskosten in rekening worden gebracht.

Wil of kun je niet wachten op een besluit van de verhuurder/reisorganisatie? Dan kun je natuurlijk altijd zelf de reis annuleren. Eventuele annuleringskosten worden alleen vergoed als je vóór 30 januari 2020 een ANWB Annuleringsverzekering met aanvullende dekking Terrorisme en Natuurrampen hebt afgesloten. Je kunt de schade online melden.

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden. Check dus niet alleen of er een aangepast reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geldt, maar óók of het betreffende land of de vervoersmaatschappij aanvullende eisen stelt.

 

Lockdown

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd, word je door de organisatie gecompenseerd (vouchers).

Kan de reis wel worden uitgevoerd, maar je wilt zelf annuleren, dan worden de annuleringskosten alleen vergoed als je de aanvullende dekking Terrorisme & Natuurrampen vóór 30-1-2020 hebt afgesloten. Hierbij geldt een eigen risico. 

Je bent alleen verzekerd met de ANWB Reisverzekering als je bent afgereisd naar een land met een groen of geel reisadvies. Je hebt dan recht op hulpverlening en vergoeding van onvoorziene kosten. Denk aan extra overnachtingskosten. Deze worden vergoed tot €75 per persoon per dag. Ook wanneer je eventueel gerepatrieerd moet worden, zijn deze kosten verzekerd. Uiteraard moet repatriëring praktisch wel uitvoerbaar zijn. Neem altijd contact op met de ANWB Alarmcentrale

Let op: als je afreist naar een land dat in een oranje of rood gebied valt, dan worden eventuele extra kosten die je moet maken, zoals overnachtings- of repatrieringskosten niet vergoed. Houd hier rekening mee als je nu een reis voor de komende maanden wilt boeken.

Ja, je reisverzekering blijft gedurende die periode van kracht.


Ziek worden door het coronavirus

Als je je hiervoor wilt verzekeren dan heb je een annuleringsverzekering nodig. Dan worden de kosten voor annulering gewoon vergoed. Je kunt deze dekking bijsluiten op de ANWB Reisverzekering of los een ANWB Annuleringsverzekering afsluiten als je elders al een reisverzekering hebt. Je moet de annuleringsverzekering wel binnen 7 dagen na het boeken van de reis afsluiten.

 • Je kunt dag en nacht terugvallen op hulp via de ANWB Alarmcentrale, die je zoveel mogelijk gedoe en geregel uit handen neemt.
 • Standaard ben je verzekerd voor onvoorziene kosten. Bijvoorbeeld als je gezin/reisgezelschap door jouw ziekte extra overnachtingskosten moet maken. Deze overnachtingskosten worden vergoed tot €75 per persoon per dag. 
 • Met de dekking ‘medische kosten’ worden alle zorgkosten volledig vergoed. Let op: deze kosten worden alleen vergoed als je naar een land afreist met een groen of geel reisadvies. Niet corona-gerelateerde kosten worden overigens wel gewoon vergoed.

Hiervoor heb je een annuleringsverzekering nodig. Dan worden de annuleringskosten die je maakt gewoon vergoed. Je kunt deze dekking bijsluiten op de ANWB Reisverzekering of los een ANWB Annuleringsverzekering afsluiten als je elders al een reisverzekering hebt. Je moet de annuleringsverzekering wel binnen 2 weken na het boeken van de reis afsluiten.

Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Volg de ontwikkelingen via het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de media. Ben je ter plaatse? Dan adviseren we de instructies van lokale autoriteiten op te volgen.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in je vakantiegebied. Je kunt ook bellen. Houd contact met je vervoersmaatschappij of touroperator en volg het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het reisadvies

Of bel Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247

Op Rijksoverheid.nl vind je ook veelgestelde vragen en antwoorden over reizen. Op de website van Autoriteit Consument & Markt vind je actuele informatie over je reisrechten in verband met het coronavirus.


Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds heeft gemeld dat er geen garantieregeling is als het gaat om ziektes of epidemieën.

Meer informatie over het Calamiteitenfonds

Coronavirus:
dit moet je weten als je op reis wilt of bent

Zie voor het complete overzicht van reisadviezen, reisbeperkingen, maatregelen onze speciale Coronavirus-pagina