Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De aansprakelijkheidsverzekering uitgelegd

Die antieke vaas van je schoonouders die je per ongeluk met je tas omstoot of dat gloednieuwe kleed van je vrienden waar je rode wijn op morst. Ai, een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Gelukkig kun je in dit soort situaties terugvallen op de aansprakelijkheidsverzekering. Wij vertellen je graag wat deze verzekering precies inhoudt.

 

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je per ongeluk veroorzaakt aan anderen of aan de spullen van anderen. Hiermee voorkom je grote financiële gevolgen, niet alleen voor jezelf maar ook bij degene met de schade. Hoewel het niet verplicht is deze af te sluiten, is het wel verstandig. Als jij schade veroorzaakt en dus aansprakelijk bent, ben je namelijk volgens de wet verplicht om deze te vergoeden.

Met name bij fysieke schade, ook wel letselschade genoemd, kan het soms om hoge bedragen gaan. Door je goed te verzekeren, voorkom je dat je aansprakelijk wordt gesteld voor een hoog te vergoeden bedrag, dat je niet kunt opbrengen.

Voor wie is de aansprakelijkheidsverzekering?

Met de ANWB Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is je hele gezin verzekerd. Schade aan andermans spullen of verwondingen aan anderen is namelijk gedekt als die wordt veroorzaakt:

 • Door jou of je gezinsleden, inclusief ongetrouwde uitwonende kinderen
 • Door je huisdieren
 • Door de schoonmaker (tijdens werkzaamheden in jouw huis)
 • Tijdens vriendendiensten
 • Tijdens logeren of oppassen

Zoals je ziet is je hele gezin verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering. Honden, katten en andere huisdieren zijn hier ook onderdeel van.

Welke schade dekt een aansprakelijkheidsverzekering (en welke niet)?

Je bent verzekerd voor schade die plotseling en onvoorzien ontstaat. Deze dekking geldt wereldwijd. Hieronder noemen we een paar voorbeelden waarbij je kunt rekenen op de ANWB Aansprakelijkheidsverzekering.

 1. Een kind vernielt per ongeluk de spelletjescomputer van een klasgenootje.
 2. De buurman struikelt over een losliggend snoer in je huis en breekt zijn arm.
 3. Een kind schopt de bal door de ruit van de buren
 4. Een goede kop koffie valt over de laptop van iemand anders.
 5. Nog vervelender, maar het gebeurt: letselschade die je per ongeluk aan iemand toebrengt waardoor deze persoon arbeidsongeschikt raakt.
 6. Bij een storm waaien de dakpannen van je huis en veroorzaken schade.

Schade die wordt veroorzaakt doordat je iets opzettelijk doet of juist niet doet is niet verzekerd. Ook vergoeden we geen schade die wordt veroorzaakt met een auto, motor, brommer of boot. Daarnaast is grove schuld zoals vandalisme of schade veroorzaakt onder invloed van alcohol of drugs niet verzekerd. De enige uitzondering hierop is dat schade die een kind van 14 jaar of jonger opzettelijk veroorzaakt, wel wordt vergoed.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Soms wordt onterecht gedacht dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Deze wordt dan verward met de WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) voor motorrijtuigen, die wel verplicht is. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is dus niet verplicht, maar wel een aanrader.

Wat zijn de kosten van een  aansprakelijkheidsverzekering?

Je kunt eenvoudig online de kosten van een ANWB Aansprakelijkheidsverzekering berekenen en deze afsluiten. Woon je samen met je vriend of vriendin? Het is dan een stuk voordeliger om samen een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. En ben je single? Dan kan je soms wel tot 40 procent korting krijgen.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.