Veilig rijden in het donker

Het is weer wintertijd en het is dus weer vroeg donker. Hierdoor kan het zijn dat je ook vaker in het donker moet rijden. Door het mindere zicht vinden veel mensen dit minder prettig. Om zo veilig mogelijk de weg op te gaan, geven wij hieronder een aantal belangrijke tips voor rijden in het donker.

Tips:

  1. Ga uitgerust de weg op.
  2. Zorg voor goed zicht en schone ruiten.
  3. Kies voor goed verlichte wegen.
  4. Er rijdt vrijwel altijd een andere auto in de verte voor je. Neem deze auto als houvast om te kunnen zien hoe de weg verder loopt.
  5. De lijnen op de weg dienen daarnaast als een goed uitgangspunt.
  6. Focus op je eigen weghelft en kijk niet in de koplampen van je tegenligger.
  7. Zie je niet goed waar de bocht heen gaat bij een afrit? Rem rustig af en rij rustig door.
  8. Zet de verwarming niet te hoog. Je wordt hier sneller moe van.
  9. Vergeet niet als je dagrijverlichting hebt, ook je dimlicht aan te doen i.v.m. de verlichting achter. En controleer je verlichting regelmatig.
  10. Probeer eens een nachtbril. Nachtbrillen verhelderen het zicht bij donkere weersomstandigheden en verhogen het contrast waardoor de autobestuurder een betere dieptebeleving krijgt.

Autoverzekering

Schade is nooit leuk en wil je natuurlijk voorkomen. Mocht je toch in een dergelijke situatie terechtkomen, dan is het goed om het volgende te weten: voor schade die je aan anderen toebrengt, ben je via je verplichte WA verzekering verzekerd. Als jij een botsing veroorzaakt, is schade aan je eigen auto alleen verzekerd als je een allrisk dekking hebt (volledig casco). Heb je een lagere dekking gekozen, dan moet je deze kosten zelf betalen. Kijk daarom goed of je dekking past bij je situatie. Zo heb je de mogelijkheid om de dekking tussentijds uit te breiden van beperkt casco naar volledig casco (allrisk). Zeker in de herfst en winter waarin je meer risico loopt op schade kan dit een goede keuze zijn.

Bekijk welke autoverzekering het beste bij jou past.