Veilig rijden in het donker

Veel mensen vinden rijden in het donker niet prettig. Logisch, want door verminderd zicht is het dan lastiger om sommige verkeerssituaties goed in te schatten. En als het dan ook nog regent, wordt rijden in het donker zelfs behoorlijk inspannend. Tips om veilig te rijden in het donker.

Goed zicht

Je hebt de hele dag gewerkt, je moet je haasten om de kinderen nog snel op te halen en omdat de wintertijd is ingegaan is het al donker. Onder die omstandigheden kan autorijden al lastig zijn als je uitgerust op weg gaat, laat staan als je moe en gehaast bent. Wat sowieso helpt bij rijden in het donker zijn schone ruiten. Vooral als de binnenkant vies is, zijn reflecties van straatverlichting en koplampen van andere auto’s extra vervelend omdat ze je beeld vertekenen. Denk je dat jouw voorruit schoon is? Weet dan dat je pas vaak door hebt hoe vies ie is, als je hem schoonmaakt!

Heb je last van al dat getuur in het donker? Probeer dan eens een nachtbril. Nachtbrillen verhelderen het zicht en verhogen het contrast waardoor je als bestuurder een betere dieptebeleving krijgt.

Wel en niet doen

Goed om te weten: als je dagrijverlichting hebt, moet je in het donker zelf het dimlicht aanzetten. Anders zijn je achterlichten namelijk niet aan. Je controleert je verlichting natuurlijk regelmatig. Zet verder de verwarming niet te hoog - dat voelt weliswaar lekker behaaglijk, maar daarvan word je sneller moe.

Hoe loopt de weg?

Soms kan het onduidelijk zijn hoe de weg nou precies loopt – zeker als je ergens rijdt waar je nog niet eerder bent geweest. Er rijdt vrijwel altijd wel een auto (in de verte) voor je. Neem deze als houvast om te kunnen zien hoe de weg loopt.  Focus daarbij op je eigen weghelft en kijk niet in de koplampen van de tegenliggers. En het klinkt misschien flauw, maar de lijnen op de weg dienen natuurlijk ook als goed uitgangspunt. Zie je niet goed hoe de bocht loopt, rem dan rustig af en rij rustig door.

Lees meer

Meer over schone ruiten
Meer over verlichting
Meer over nachtbrillen