Streetwise Praktijk is opgebouwd uit vier modules passend bij de leeftijd en ontwikkelfase van basisschoolleerlingen. Professionele instructeurs komen naar school en geven verkeerstrainingen op maat. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische- en rijlesauto's, zebrapaden, verkeerslichten, opblaasbare auto's en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst.
De vier lesmodules:
Groep 1 en 2: Toet toet
In deze module staat het herkennen van (gevaarlijke) verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken centraal. Daarnaast leren kinderen waarom het zo belangrijk is om een kinderzitje en de autogordel te gebruiken.
Groep 3 en 4: Blik en klik
Wat kan je zelf doen om je veiligheid in het verkeer te vergroten? Kinderen leren onder andere veilig oversteken over een zebrapad en tussen twee auto’s. Ook leren ze begrijpen waarom je in de auto een gordel en autostoeltje moet gebruiken. Bij sommige verkeerslessen vertellen de instructeurs over het belang van een fietshelm en kunnen de leerlingen dit tijdens de les ervaren.
Groep 5 en 6: Hallo auto
De module Hallo auto leert kinderen over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Ze nemen plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen! Ook het dragen van een veiligheidsgordel en wie een autostoeltje of zitverhoger moet gebruiken komen in deze les aan bod.
Groep 7 en 8: Trapvaardig
De module Trapvaardig traint kinderen uit groep 7 en 8 praktische fietsvaardigheid. Ze fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Hierin komt van alles aan bod: slalommen, over schuine stukjes fietsen, over je schouder kijken en je hand uitsteken en toch rechtdoor fietsen. Ook fietsen ze met een zware rugtas op om zich voor te bereiden op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.
De bijdrage vanuit het ANWB Maatschappelijk Fonds zal vanaf volgend jaar voor Streetwise Praktijk grotendeels ingezet gaan worden voor het door ontwikkelen en verbreden van het programma waardoor de huidige bijdrage vanuit de ANWB in de kostprijs lager wordt. Ga hier naar het kostenoverzicht.
ANWB helpt Streetwise Scholen bij het aanvragen van subsidie. Wil je weten of jouw school in aanmerking komt voor subsidie? Neem dan contact op met ANWB Streetwise via telefoonnummer 088-2698543 of e-mail.
De waardering voor ANWB Streetwise is met een rapportcijfer van 8,4 zeer hoog. Het Streetwise-programma maakt deel uit van de toolkit van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (CROW-KpVV). Het CROW-KpVV beoordeelt dit programma als goed en ANWB Streetwise is beoordeeld met de maximale score.
De effectmeting heeft aangetoond dat ANWB Streetwise een positieve bijdrage levert aan verkeersveiligheid en fietsvaardigheid.
Kinderen uit de groepen 5-6-7 krijgen fietsvaardigheidsles. De Fietsmasters-les vindt plaats op jouw school en wordt gegeven door een ANWB Streetwise instructeur. Na een korte introductie in de klas gaan de kinderen buiten fietsen op een uitdagend en dynamisch opgezet parcours, dat steeds moeilijker wordt gemaakt. Het aanbod wordt aangepast op het niveau van de leerlingen. Na de les wordt een instructieboekje toegestuurd, zodat de leerlingen kunnen blijven oefenen.
Challenge
De ANWB wil kinderen meer laten fietsen naast de lessen op school. Tijdens een door jouw als school te bepalen actieweek gaan de kinderen zoveel mogelijk fietsen, zowel naar school, als naar sport of familie. Ook kunnen er bonusminuten worden verzameld door speciale opdrachten uit te voeren.
De kinderen krijgen in de klas een kaart, waarop ze tijdens de actieweek kunnen bijhouden hoeveel minuten ze per dag fietsen en of ze bonusopdrachten uitvoeren.
Na afloop van deze week leveren ze deze kaart in bij hun juf/meester. Wanneer de kinderen op een school de meeste punten ten opzichte van andere deelnemende scholen hebben (binnen een regio of provincie), dan winnen ze de hoofdprijs. Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur dan een mail naar: anwbstreetwise@anwb.nl.
Een adreswijziging dien je door te geven aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit kan via de website van DUO.
De ANWB ontvangt alle openbare adresgegevens in een maandelijkse update vanuit DUO. Graag ook je adreswijziging doorgeven aan ons via anwbstreetwise@anwb.nl.
Deel deze pagina