Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aan het woord: Anita van Tiel

Senior instructeur bij ANWB Streetwise

Ik werk ruim 11 jaar bij ANWB Streetwise en ben naast instructeur ook teamcoördinator en mentor. Als teamcoördinator ben ik tijdens de Streetwise uitvoering op school de contactpersoon. Als mentor leid ik nieuwe collega’s op. We komen regelmatig op scholen waar we permanente verkeerseducatie inzetten.

Streetwise kent vier programma-onderdelen voor de verschillende leeftijdsgroepen die de leerlingen tijdens de basisschool periode doorlopen. Het totaalpakket dat bij de scholen wordt ingezet, bestaat uit ‘Toet toet’ voor de groepen 1 en 2, ‘Blik en klik’ voor de groepen 3 en 4, ‘Hallo auto’ voor de groepen 5 en 6 en ‘Trapvaardig’ voor de groepen 7 en 8. Als we twee jaar later op herhaalbezoek komen op dezelfde school, hebben de leerlingen een ander onderdeel waardoor het voor de leerlingen telkens weer nieuw is.

Voor groep 1 en 2 sturen we vooraf een handleiding naar de school op, maar het onderdeel is vrij inzetbaar en te gebruiken door de kleuterleerkracht).

De ochtendindeling

07:45 uur

De aanvangstijd van een schoolbezoek staat standaard op 07.45 uur. Op de school maak ik eerst kennis met de contactpersoon en/of het aanwezige lerarenteam. Daarna brengt het instructeursteam dat, inclusief mijzelf standaard uit vier medewerkers bestaat, het benodigde lesmateriaal naar de aangewezen leslocaties. Omdat elke Streetwise instructeur zijn eigen verkeersles geeft, is het altijd fijn als de leslocaties voor de verkeerslessen in en om de nabijheid van de school zijn.

08:00 uur

Na het uitladen van de materialen start het Streetwise team gezamenlijk de inzetdag op. Rond 8.00 uur gaan we uit elkaar, elke collega werkt op een andere leslocatie. Zo vindt ‘Toet toet’ plaats in de speelzaal van de school, ‘Blik en klik’ in een gymzaal, ‘Hallo auto’ in een straat met afzetting of op een parkeerplaats en ‘Trapvaardig’ op het schoolplein. Streetwise geeft de verkeerslessen parallel aan elkaar op vier verschillende leslocaties.

08:45 uur

De eerste lessen worden bij een regulier schoolbezoek ingezet van 08.45 uur tot 10.15 uur voor de groepen 3, 5 en 7. Daarna is er een korte pauze.

10.30 uur

Van 10.30 uur tot 12.00 uur worden de lessen voor de groepen 4, 6 en 8 ingezet.

Eind van de ochtend hebben alle leerlingen van de groepen 1 tot en met 8 hun verkeerstraining gehad en pakken wij het lesmateriaal weer in (bij grotere scholen blijven we ook in de middag voor een verkeersles of deze bezoeken we in twee ochtenden). Na het inpakken van al het lesmateriaal evalueert het Streetwise team met elkaar en evalueer ik met de contactpersoon van school.

Evaluatie

Elke school die deelneemt aan het verkeerseducatieprogramma van de ANWB geven wij een raamsticker cadeau. Deze sticker kan de school goed zichtbaar bij de voordeur plakken en vertelt 'deze school is een ANWB Streetwise school’. Bij elk herhaalbezoek wordt er een jaarsticker bijgeplakt. Ouders kunnen zo zien dat de school structureel aan verkeerseducatie doet.

Naast de evaluatie met onze contactpseroon wordt elke school na de Streetwise inzet ook benadert om deel te nemen aan een kwaliteitsenquête. De uitkomst daarvan is altijd positief. De verkeerspraktijk ervaren in een veilige setting, wordt +ervaren als educatief. Vooral het meerijden met de pop in ons kleine gele ‘Blik en klik autootje’ (groep 3 en 4), het zelf remmen op een vlaggenteken in een echte lesauto (groep 5 en 6) en het fietsen van een uitdagend fietsparcours (groep 7 en 8) maakt veel indruk. Het zorgt ervoor dat de kinderen een bewezen effectief en educatief moment krijgen, wat ze zich nog heel lang zullen herinneren.

Streetwise Praktijk op jouw school?

Wil je dat Anita, of een van onze andere collega's, binnenkort bij jou op school langskomt? Vraag Streetwise Praktijk aan en word een Streetwise School.

Bekijk ook de praktische informatie over kosten en voorwaarden