Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat leren kinderen met ANWB Streetwise Praktijk?

Interactieve verkeerslessen in 4 modules

De praktijklessen van ANWB Streetwise zijn opgebouwd uit vier modules, passend bij de leeftijd en ontwikkelfase van basisschoolleerlingen. Professionele instructeurs komen een ochtend naar de school en geven verkeerslessen op maat. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische- en rijlesauto's, zebrapaden, verkeerslichten, opblaasbare auto's en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst.

Groep 1 en 2

Toet toet - In deze Toet toet module staat het herkennen van (gevaarlijke) verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken centraal. Daarnaast leren kinderen waarom het zo belangrijk is om een kinderzitje en de autogordel te gebruiken.

Quinty uit groep 2

"Je moet eerst links en dan rechts en dan weer links kijken en dan mag je recht oversteken. Maar niet als er auto's aankomen of... als je ze hoort."


Groep 3 en 4

'Blik en klik' - Wat kan je zelf doen om je veiligheid in het verkeer te vergroten? In de Blik en klik modules leren kinderen onder andere veilig oversteken over een zebrapad en tussen twee auto’s. Ook leren ze begrijpen waarom je in de auto een gordel en autostoeltje moet gebruiken.

Rohan uit groep 3

"Als het poppetje groen is mag je oversteken. Je moet ook goed kijken naar het knipperlichtje van de auto en de wielen van de auto. Want niet alle auto's gaan rechtdoor."


Groep 5 en 6

'Hallo auto' - De module Hallo auto leert kinderen over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Ze nemen plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen! Ook het dragen van een veiligheidsgordel en wie een autostoeltje of zitverhoger moet gebruiken komen in deze les aan bod.

Willemijn uit groep 6

"We moesten een pylon op de weg zetten waar we dachten dat de auto onverwacht zou stoppen. Niemand zat goed! We zouden allemaal overreden zijn."


Groep 7 en 8

Trapvaardig - De module Trapvaardig traint kinderen uit groep 7 en 8 op praktische fietsvaardigheid. Ze fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Hierin komt van alles aan bod: slalommen, over schuine stukjes fietsen, over je schouder kijken en je hand uitsteken en toch rechtdoor fietsen. Ook fietsen ze met een zware rugtas op om zich voor te bereiden op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Merel uit groep 7

"Ik vond het erg leuk. Ik heb geleerd dat als je je hand uitsteekt ook achterom moet kijken. En als je over de lange plank fietst je dan goed vooruit moet kijken. De remtest was erg leuk. Ik heb er veel van geleerd."


Digitale verkeerslessen

Naast praktijklessen heeft de ANWB ook een digitaal lespakket ontwikkeld. Het nieuwe lesprogramma van ANWB Streetwise Digitaal bevat spannende verhaallijnen, actuele verkeersthema's, gamification en vraagt minimale voorbereidingstijd van docenten. De doorlopende leerlijn is ontwikkeld in samenwerking met onderwijs- en verkeersexperts én leerlingen en is geschikt voor alle groepen van de basisschool.

We bieden scholen de mogelijkheid om ANWB Streetwise Digitaal eerst gratis uit te proberen. Na het invullen van het formulier heb je direct toegang.