Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is ANWB Streetwise?

ANWB Streetwise zijn verkeerslessen van ANWB voor basisscholen. Kies je als school voor ANWB Streetwise, dan word je automatisch een Streetwise School. Wat dat precies betekent, vertellen we je op deze pagina.

Wat is ANWB Streetwise?

ANWB Streetwise is een verkeersprogramma voor basisscholen. Het complete Streetwise programma bestaat uit praktijklessen, een doorlopende digitale leerlijn, een Verkeersweek en de Streetwise verkeersgame voor thuis. Scholen kiezen zelf of ze het complete lesprogramma afnemen of alleen een onderdeel zoals de digitale leerlijn. 

Met de verkeerslessen uit het lespakket streven we ernaar om een stevige basis te leggen voor het vertonen van veilig gedrag in het verkeer en zorgen we ervoor dat kinderen van jongs af aan kilometers maken. Hoe eerder ze leren hoe ze moeten fietsen en hoe ze zich veilig verplaatsen van A naar B, des te verantwoordelijker zij zullen worden als weggebruikers in de toekomst. Door deel te nemen aan de activiteiten van ANWB Streetwise geven leerkrachten basisschoolleerlingen handvatten om hun verkeersvaardigheden te laten ontwikkelen op een leuke en makkelijke manier.

Streetwise draagt bij aan de missie van de ANWB: 0 verkeersdoden in 2050.

ANWB Streetwise beoordeeld met een 8,4

De waardering voor ANWB Streetwise is met een rapportcijfer van 8,4 zeer hoog. Het Streetwise-programma maakt deel uit van de toolkit van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (CROW-KpVV). Het CROW-KpVV beoordeelt dit programma als goed en ANWB Streetwise is beoordeeld met de maximale score. Dat geldt ook voor Streetwise Digitaal.

De effectmeting heeft aangetoond dat ANWB Streetwise een positieve bijdrage levert aan verkeersveiligheid en fietsvaardigheid.

Wat is een Streetwise School?

Je bent een Streetwise School wanneer je Streetwise Praktijk en/of Digitaal afneemt. Als Streetwise School geef je prioriteit aan verkeersveiligheid.

 • Voor Streetwise Praktijk geldt dat je je een Streetwise School mag noemen in het schooljaar van deelname en het schooljaar daarna.
 • Voor Streetwise Digitaal geldt dat je je Streetwise School mag noemen zolang jouw school deelneemt aan de digitale leerlijn

Extra's voor Streetwise Scholen

Als Streetwise School ontvang je voordelen en extra's om verkeerseducatie nog leuker te maken: een Verkeersweek, kans op een ANWB Verkeersplein, een Fietsverlichtingsactie promotiepakket en een jaarsticker. Jouw school geeft prioriteit aan verkeersveiligheid, en dat is iets om trots op te zijn!

 • Streetwise Verkeersweek

  Als Streetwise School ontvang je een ANWB Verkeersweek. De week waarin jouw leerlingen de lessen op een leuke manier voortzetten thuis en hun eigen buurt in gaan. De week is flexibel in te zetten.
 • Verloting van ANWB Verkeersplein

  Onder de Streetwise Scholen wordt een extra ANWB Verkeersplein verloot (naast de campagne).
 • ANWB Fietsverlichtingsactie

  Als Streetwise School ontvang je een pakket kleurplaten. De mooiste creaties worden beloond met een prijs voor de klas!
 • Streetwise School jaarsticker

  Profileer jouw school als een school die prioriteit geeft aan verkeersveiligheid.