Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoverkeer en fietsende kinderen

7 tips voor jou als automobilist

Groepen scholieren op de fiets of kinderen op weg naar sportclubs of muzieklessen. Vaak zijn ze nog niet erg ervaren op de weg, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Als automobilist is het daarom belangrijk om extra alert te zijn. Daarom delen we zeven tips van de ANWB om veiligheid te waarborgen.

Kinderen die in groepen fietsen, maken het verkeer soms onrustig. Ze maken bijvoorbeeld onverwachte bewegingen, omdat ze met elkaar stoeien. Of ze waaieren breed uit, omdat ze liever naast elkaar willen fietsen. Hoe ga je daar als automobilist mee om? Hoe deel je veilig de weg met elkaar?

1. Leef je in

Het zijn geen volwassenen, maar speelse kinderen. Net als jij vroeger vast was. Ook op de fiets. Samen in een groep letten ze minder of soms helemaal niet op overige weggebruikers. Ze maken onverwachte bewegingen, tot slingeren en zelfs omvallen toe.

Kun je als automobilist niet of moeilijk inhalen, blijf er dan op afstand achter hangen tot er wel een ruime inhaalmogelijkheid is. Zorg dat je altijd voldoende tijd en afstand hebt om op tijd stil te staan of om uit te wijken.

2. Houd rekening met groepsgedrag

Is de eerste overgestoken, dan is de kans groot dat de rest er gewoon achteraan gaat. Inderdaad: ook al hebben ze geen voorrang. Wees dan de volwassene en laat ze voorgaan. Op zo’n moment je plek als automobilist opeisen kan zomaar ernstige gevolgen hebben.

3. Weet dat jonge fietsers gekke dingen kunnen doen

Kinderen hebben nou eenmaal weinig verkeerservaring en bovendien is snelheid inschatten heel moeilijk voor jonge verkeersdeelnemers. Matig daarom altijd je snelheid als je jonge fietsers nadert. Ook als ze alleen fietsen.

4. Blijf om je heen kijken

Kinderen weten niet wat jij als automobilist allemaal wel en niet kunt zien. Zeker bij wegrijden of parkeren is het daarom van belang om altijd goed om je heen te blijven kijken. Er schiet zo een kind achter je auto langs.

5. Maak oogcontact

Probeer waar mogelijk oogcontact te maken met (één van de) jonge fietsers. Dan weet je in elk geval dat je wordt gezien. Soms staan ze eindeloos te wachten om over te steken. Wil je ze laten oversteken, heb geduld en maak je voornemen eventueel duidelijk met een armgebaar.

6. Leer je eigen kind goed fietsen

Ben je zelf ouder van een jonge verkeersdeelnemer? Check dan ook eens onze tips om je kind op een leuke manier veilig op weg te krijgen. En te houden.

 

7. Krijg een melding bij het naderen van een schoolzone

Zet in je navigatie het ontvangen van veiligheidsmeldingen aan. De ANWB Onderweg app waarschuwt automatisch wanneer een geplande route je door een zogenaamde schoolzone leidt. Dat is handig!

Download de ANWB Onderweg app

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.