Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoverkeer en fietsende kinderen

5 tips voor automobilisten

Groepen scholieren op de fiets. Kinderen op weg naar hun sportclub. Dat levert nogal eens gevaarlijke situaties op. Dan moet je, om ongevallen te voorkomen, als automobilist de verstandigste zijn. Vijf tips van de ANWB.

Kinderen die in groepen op de fiets zitten, maken het verkeer soms onrustig. Bijvoorbeeld met onverwachte bewegingen, omdat ze al fietsend met elkaar stoeien. Of breed uitwaaierend omdat ze liever naast elkaar willen fietsen. In vijf tips geven we aan hoe je hiermee als automobilist kunt omgaan. En hoe je veilig de weg met elkaar deelt:

 1. Leef je in
  Het zijn geen volwassenen, maar speelse kinderen. Ook op de fiets. Samen in een groep letten ze minder of soms helemaal niet op het overige verkeer. Ze maken onverwachte bewegingen, tot slingeren en zelfs omvallen toe. Kun je als automobilist niet of moeilijk inhalen, blijf er dan op afstand achter hangen tot er wel een ruime inhaalmogelijkheid is. Zorg dat je altijd voldoende tijd en afstand hebt om op tijd stil te staan of om uit te wijken.
 2. Houd rekening met groepsgedrag
  Is de eerste overgestoken, dan is de kans groot dat de rest er gewoon achteraan gaat. Inderdaad: ook al hebben ze geen voorrang. Wees dan de volwassene en laat ze voorgaan. Op zo’n moment je plek als automobilist opeisen kan in een oogwenk ernstige gevolgen hebben.
 3. Ga ervan uit dat jonge fietsers gekke dingen kunnen doen
  Kinderen hebben nou eenmaal weinig verkeerservaring en bovendien is snelheid inschatten heel moeilijk voor jonge verkeersdeelnemers. Matig daarom altijd je snelheid als je jonge fietsers, in een groep of individueel, nadert.
 4. Blijf om je heen kijken
  Kinderen weten niet wat jij als automobilist allemaal wel en niet kunt zien. Zeker bij wegrijden of parkeren is het daarom van belang om altijd goed om je heen te blijven kijken. Er schiet zo een kind achter je auto langs.
 5. Maak oogcontact
  Probeer waar mogelijk oogcontact te maken met (een van de) jonge fietsers. Dan weet je in elk geval dat je wordt gezien. Soms staan ze eindeloos te wachten om over te steken. Wil je ze laten oversteken, knipper dan met je lampen of maak een armgebaar.
Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.