Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Extra flitspalen tegen racen en appen

25 oktober 2023 (met reactie ANWB)

Het Openbaar Ministerie gaat zo'n 150 extra flitspalen inzetten in de jacht op snelheidsovertreders en appende automobilisten. Dat zegt landelijk verkeersofficier Achilles Damen in een gesprek met De Telegraaf.


Flex- en focusflitsers

Zo wordt het aantal zogenoemde flexflitsers binnen twee jaar uitgebreid van 28 nu naar 125 exemplaren en worden er vijftig focusflitsers ingezet. Flexflitsers zijn mobiel inzetbare flitspalen die een gemeente kan verplaatsen. Ze staan een bepaalde periode op een plek waar vaak hard wordt gereden. Een focusflitsers kan een appende en niet-handsfree bellende bestuurder herkennen.

Meer rouleren

"We gaan meer rouleren met de flitspalen om zo op meer plekken zichtbaar te handhaven. De 650 vaste flitspalen blijven bestaan op bekende locaties waar vaak te hard gereden wordt. Maar daarnaast gaan we het arsenaal dus fors uitbreiden met verplaatsbare palen en blijft de politie uiteraard ook actief uitkijken naar verkeersovertreders. De automobilist is hardleers, vandaar dat we onze aanpak gaan intensiveren om het veiliger te maken", stelt Damen.

Bron: ANP / De Telegraaf 

Wat vindt de ANWB?

Om de verkeershandhaving effectief in te zetten, vindt de ANWB ten eerste dat de politiecapaciteit voor verkeershandhaving door middel van staandehoudingen moet worden vergroot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meer alcoholfuikcontroles.

Daarnaast moet de inzet van innovatieve handhavingsmethoden (zoals mobiele flitskasten en mono-camera’s die via voorruit kunnen zien of je tijdens het rijden een telefoon vasthoudt) samengaan met voldoende handhavingscapaciteit om deze handhavingsmethoden effectief te kunnen benutten.

We onderstrepen het belang van een hoge pakkans voor ernstige overtredingen. Hiermee kan ook frustratie over het ongestraft blijven van asociaal gedrag worden weggenomen bij weggebruikers die zich wél aan de regels houden.

Ten slotte vindt de ANWB het belangrijk dat verkeersboetes niet gebruikt worden als inkomstenbron om begrotingen te sluiten, maar ten goede moeten komen aan de verkeersveiligheid.

(Standpunt ANWB Belangenbehartiging d.d. 11-10-2023)

Zie ook

Rij MONO en kom veilig thuis
Flitsers op de Nederlandse snelwegen

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.