Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuw elektronisch tolheffingssysteem in Frankrijk

Alles wat je moet weten over elektronische tol

Frankrijk introduceert op steeds meer snelwegen een volledig elektronisch tolsysteem, het zogenoemde 'péage en flux libre' (free-flow toll). Hier een overzicht van de wegen waarop dit systeem van toepassing is en hoe je de tol kunt betalen.

Elektronische tolwegen in Frankrijk

 • A79 Digoin - Montmarault
  Locatie: Midden-Frankrijk

 • A4 Oostelijk van Metz
  Locatie: Afrit Boulay (afrit 36)

 • A14 Parijs - Aansluiting A13
  Locatie: Tussen Parijs en de aansluiting met de A13.
  Vanaf december 2024 geldt dit systeem voor het gehele traject A14/A13 (Parijs - Normandië).

Betalen: Hoe werkt dat?

Voor de snelwegen waar 'péage en flux libre' geldt, zijn er verschillende betalingsmethoden beschikbaar:

1. Tolbadge

Dit is een elektronisch apparaatje dat in de auto wordt geplaatst. Hiermee betaal je automatisch de tol zonder te stoppen bij een poort. Deze is verkrijgbaar bij ANWB-winkels en online.

Bestel tolbadge 

2. Online Betaling

Je kunt de tol 7 dagen van tevoren tot 72 uur na de rit betalen onder vermelding van je kenteken en bankrekeningnummer via de volgende websites:

3. Betaalautomaten

Je kunt bij parkeerterreinen langs de snelweg of bij specifieke afritten betalen binnen 72 uur na de passage van het toltraject.

Het niet betalen van tol op deze trajecten kan leiden tot een boete van €90 tot €375.

Toekomst van elektronische tol

Op termijn zullen alle tolpoorten met slagbomen verdwijnen en zal tolheffing volledig elektronisch plaatsvinden via portalen boven de weg. Dit systeem is ontworpen om de doorstroming te verbeteren en wachttijden te verminderen.

Blijf op de hoogte van de laatste updates over elektronische tolwegen in Frankrijk door regelmatig deze pagina te raadplegen. Nieuwe trajecten en betalingsmethoden worden toegevoegd naarmate het systeem verder wordt uitgerold.

ANWB Reiswijzer: voor al je reisvoorbereiding

In de ANWB Reiswijzer vind je alle reisvoorbereiding over jouw vakantiebestemming. Naast informatie over tol ook milieustickers of afwijkende verkeersregels.