Wie doen er mee?

Proef Slim naar Den Haag

Plan je een reis Den Haag, dan zie je in de app van welke vervoermiddelen je gebruik kunt maken. Naast je eigen auto of fiets zijn dat het openbaar vervoer en deelfietsen, -scooters en -auto's. Welke mobiliteitsaanbieders doen mee, hoe werkt het en wat kost het?

Openbaar vervoer

In de ANWB Gaiyo app zie je de reismogelijkheden met de trein (NS) en het stads- en streekvervoer in of naar Den Haag (HTM en RET). Wil je hiermee reizen, dan maak je gebruik van de ANWB Gaiyo pass, de OV-chipkaart die je ontvangt als je meedoet aan de proef. Met deze kaart kun je door heel Nederland met trein, tram, bus en metro reizen. Je betaalt de reguliere tarieven. Voor sommige OV-aanbieders kun je in de Gaiyo app e-tickets kopen.

Reis je met de trein, dan kun je de ANWB Gaiyo pass gebruiken of een e-ticket kopen in de app. Het voordeel van een e-ticket is dat je 10% korting krijgt in de daluren, het weekend en op feestdagen. Bovendien kun je meerdere tickets tegelijk kopen. Voor een e-ticket betaal je € 0,50 toeslag.

HTM verzorgt het stads- en streekvervoer in de regio Haaglanden. Met je ANWB Gaiyo pass kun je gebruik maken van alle bussen en trams van deze vervoerder, ook de RandstadRail tussen Den Haag en Zoetermeer.

Reizen naar Den Haag vanuit Rotterdam kan met het traject RandstadRail (metrolijn E) dat door RET wordt geëxploiteerd. In de Gaiyo app kun je e-tickets kopen voor deze reis. Er zijn kaartjes van twee uur à € 4,- en dagkaarten van € 8,50.

Deelfietsen

In Den Haag kun je, bijvoorbeeld voor het laatste stuk naar je eindbestemming, gebruikmaken van verschillende deelfietsaanbieders. In de app zie je waar ze staan.  Er zijn wel verschillen: soms breng je je deelfiets terug op dezelfde plaats als waar je ‘m hebt meegenomen, soms heb je meer keuze in terugbrenglocaties. Ook tarieven kunnen verschillen. Je kunt een deelfiets 15 tot 30 minuten van tevoren reserveren, ook dit verschilt per aanbieder. De sloten open en sluit je via de app.

Op de NS-stations in Den Haag, bij diverse bus en tram-haltes en P+R’s vind je de OV-fiets.  Voor het gebruik van een OV-fiets heb je de ANWB Gaiyo pass nodig. Je levert de OV-fiets in op dezelfde plek als waar je ‘m hebt opgehaald. Je betaalt de OV-fiets per dag, de kosten zijn € 3,85. Op een andere locatie inleveren kan,  je betaalt dan wel een toeslag van € 10,- .

De groen-gele Haagsche Stadsfietsen vind je op verschillende vaste plekken in de stad, zoals bij de stations en bij P+R Duindigt. Je kunt de fiets op een andere locatie terugbrengen dan waar je ‘m hebt meegenomen. Als je je auto parkeert op de P+R in Duindigt betaal je € 8,25 voor het parkeren en het gebruik van de fiets.

Op zo'n 150 locaties in Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam en Voorburg  vind je de rood-witte HTM-fiets. In deze HTM dropzones kun je fietsen meenemen en weer terugbrengen. De kosten bedragen € 1,- per 30 minuten met een maximum dagtarief van € 5,-. Je kunt een fiets pauzeren voor € 0,50 per uur.

Vanaf verschillende vaste locaties in de stad kun je een oranje Donkey meenemen voor korte en lange huurperioden. Tijdens je huur kun je stoppen en je fiets vergrendelen en ontgrendelen zonder je huur te beëindigen. Aan het einde van je huur breng je je fiets weer naar een drop-off-locatie. Voor 30 minuten betaal je € 2,20, een dag kost € 15,-.

Deelscooters

Je ziet ze steeds meer: de elektrische deelscooter is een populair vervoermiddel. Tijdens de proef kun je gebruikmaken van de scooters van Go Sharing. In de app zie je waar ze staan en kun je ze reserveren. Het starten of beëindigen van de huur kan alleen in aangewezen servicegebieden. Je hebt wel een geldig rijbewijs nodig, dat je vooraf moet uploaden in de app.

Of je verplicht een helm moet dragen hangt af van het soort scooter: bij 45 km/u scooters (geel kentekenplaatje) wel, bij 25 km/u scooters (blauw plaatje) niet. Bij een 45 km/u scooter zit er een topcase achterop met twee helmen, zodat je die niet zelf hoeft mee te nemen.

In de regio Den Haag vind je op veel plekken de lichtgroene e-scooters van Go Sharing. Bij gebruik betaal je € 0,29 cent per minuut. Wil je de e-scooter gereserveerd houden of parkeer je (tijdelijk) buiten het servicegebied, dan betaal je slechts € 0,10 cent per minuut aan parkeerkosten. Je kunt deze deelscooter 15 minuten van tevoren reserveren. Bij Go Sharing geldt een minimum leeftijd van 16 jaar.

Meer informatie

Deelauto's

Tijdens de proef kun je ook gebruik maken van deelauto’s. Dat zijn MyWheels en Amber. Bij elke deelauto zie je de tarieven, beschikbaarheid en vindplaats. Bij sommige auto’s is de minimum leeftijd 18 jaar, bij andere 21 jaar.

De deelauto’s van MyWheels hebben een vaste standplaats of een zoneplek. Auto's met een vaste plek breng je terug op dezelfde parkeerplek als waar je de auto hebt opgehaald. Auto's met een zoneplek hebben geen vaste parkeerplek, maar een gemarkeerde zone. De minimale huurperiode is 1 uur en je kunt de Mywheels auto maximaal 24 uur reserveren. Er is keuze uit drie modellen: een stadsauto, elektrische auto of gezinsauto. Elk model heeft een uur- en kilometertarief. Per dag betaal je maximaal tien keer het uurtarief vanaf € 2,95 (afhankelijk van welk type auto je kiest). Het kilometertarief van € 0,24 per kilometer is inclusief brandstof.

De elektrische deelauto’s van Amber vind je op vaste locaties ('hubs') in Den Haag, die soms publiek toegankelijk zijn en soms bepaalde openingstijden hebben. De ritprijs is afhankelijk van een aantal factoren zoals dag, tijd en aantal kilometers.

Tip! Bij de meeste aanbieders van deelfietsen of –scooters geldt er een eigen risico bij schade, verlies of diefstal. Bekijk de voorwaarden hiervoor dus goed!