Rusland

Zelfs na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is Rusland nog altijd het grootste land ter wereld. Het heeft echter als nadeel dat maar kleine delen goed bereisbaar zijn. Ondoordringbare streken, een geringe bevolkingsdichtheid en een tekort aan (goede) wegen en spoorlijnen zijn daar de oorzaak van. Het toerisme beperkt zich tot de grote steden Moskou en St. Petersburg, de Gouden Ring (toeristische route) van kerken en kloosters, cruises over de Wolga, de dagenlange rit naar het Verre Oosten met de Transsiberië Express en kleinschalig toerisme naar weinig bezochte uithoeken als Tatarstan, de polaire gebieden en het schitterende maar moeilijk bereisbare Kamtsjatka.

Attracties en evenementen

Russisch federaal verkeersbureau: russiatourism.ru, Russisch verkeersbureau in Utrecht: russischverkeersburo.nl, Russisch verkeersbureau in Londen en Edinburgh: visitrussia.org.uk, Russisch verkeersbureau in New York: russia-travel.com, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, worldtravelguide.net.

Bezienswaardigheden

Niemand zal ontkennen dat de Hermitage in St. Petersburg een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld is. Moskou pronkt met een drietal musea die daar weinig voor onderdoen: het Pushkin Museum (renaissance, impressionisme), de Tretjakovgalerie (Russisch) en de Wapenkamer in het Kremlin (decoratieve kunsten). Dicht bij de hoofdstad loopt een toeristische route (de Gouden Ring) langs schitterende kerken en kloosters, die met liefde zijn of worden gerestaureerd. U hebt er enkele dagen voor nodig om al het moois langs deze route te bekijken. Bezoek in ieder geval de plaatsen Vladimir, Suzdal, Kostroma, Sergiev Posad, Jaroslavl en Rostov-Velikij.

Dorpen en steden

Oude steden zijn aangelegd rond een ommuurde vesting, een kreml (of kremlin). Het bekendste kremlin is dat van Moskou, het nationale bestuurscentrum. Maar ook Novgorod, Jaroslavl en Rostov hebben zo'n ommuurde vesting. St. Petersburg niet; de stad is in 1703 gesticht als vlootbasis voor Peter de Grote, die in Nederland kennis had gemaakt met de Amsterdamse grachtengordel en de Hollandse scheepsbouw. St. Petersburg was de residentie van de tsaren en de edelen, die er prachtige buitenhuizen als de Peterhof lieten neerzetten. Een schril contrast met die rijkdom vormen de eenvoudige dorpen, die vooral uit houten huizen en kerken bestonden; daarvan zijn nog gave exemplaren te zien in openluchtmusea.

Eten en drinken

Wodka betekent letterlijk 'een drupje water', maar de Russen lusten er wel liters van. Het lijkt alsof sterke drank een grotere rol speelt dan een maaltijd. Het eten is voor veel Russen een stevige maaltijd thuis (restaurants zijn vaak te duur), waarbij kool, aardappelen en rauwkost de meest gebruikte ingrediënten zijn, ook als dit alles wordt gegeten in de vorm van een maaltijdsoep ( borsjtsj). Toch is de Russische keuken niet eentonig. Met zoveel nationaliteiten die elk hun eigen inbreng hebben, is er volop keus uit alternatieven met een Georgisch, Mongools, Baltisch of Tataars trekje. Een taalgids heb je beslist nodig, want menukaarten zijn bijna altijd alleen in het Russisch.

Kunst en cultuur

In de 9e eeuw ontstond een los verbond van Oost-Slavische volken, bekend als 'de Rus van Kiev', dat door handel met Byzantium aan invloed won. Met de kerstening eind 10e eeuw begon de uitbreiding van het staatsbestuur. Na de Mongoolse overheersing won het tot dan toe bescheiden vorstendom Moskou aan prestige. Hieruit vloeide eind 15e eeuw het tsarenrijk voort, dat onder Peter I zijn bloeitijd had. Het liep af met de oktoberrevolutie van 1917. Na de Tweede Wereldoorlog werd de in 1922 gestichte USSR de op een na grootste militaire en industriële macht ter wereld. In 1991 viel de Sovjet-Unie uiteen; Rusland werd een verbond van 21 autonome republieken.

Natuur

Ondanks de ondergang van de Sovjet-Unie is Rusland nog steeds het grootste land ter wereld. Rusland strekt zich uit van de Oostzee en de Zwarte Zee tot de Stille Oceaan en de Beringstraat en van de Noordelijke IJszee tot de Centraal-Aziatische hooglanden. De Kaukasus is de natuurlijke zuidoostgrens van het Europese deel. In het (zuid)oosten van het Aziatische deel liggen bergketens tot het niveau van hooggebergte. In het noorden ligt de taiga, die in het poolgebied overgaat in toendra. De Zwarte-Zeekust is subtropisch; het westen bestaat uit gemengde bossen. Toeristencentra zijn vooral Moskou en Sint-Petersburg.

Uitgaan

Uitgaan in de zin van concerten, ballet- en theatervoorstellingen bezoeken is altijd een deel geweest van de Russische opvoeding, onder elk regime. De grote theaters van Moskou en St. Petersburg ontvangen met regelmaat de toppers uit de hele wereld. En dat is soms te merken aan de torenhoge entreeprijzen. Optredens van minder bekende garnituur en vooral in de kleinere theaters en in andere steden dan Moskou en St. Petersburg, zijn voor aanzienlijk lagere prijzen te bewonderen. Op het gebied van de jazz doet Rusland aardig mee, in de eigentijdse popmuziek ligt het niveau wat lager.

Winkelen

In de grote steden, met name Moskou en Sint Petersburg, zijn talloze moderne winkels en warenhuizen, galeries, antiekzaken en vlooienmarkten. De prijzen kunnen behoorlijk verschillen per winkel. Typische souvenirs zijn kristallen schalen, leren tassen, wollen truien, sieraden van amber, Gzhel-porselein, Vologda-kant, Fabergé-eieren en gelakte doosjes. Matryoshka -poppetjes zijn houten poppetjes die in elkaar zijn geschoven. Khokhloma -houten kopjes, schoteltjes en lepeltjes zijn beschilderd in de kleuren goud, rood en zwart. Dymkovskaya Igrushka zijn aardewerken beeldjes die zijn beschilderd met folklorefiguren. Een samovar is een metalen kan met een kraantje waarmee de Russen water koken voor de thee.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Rusland? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Rusland