Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilig links rijden

Tips en informatie

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn prachtige vakantiebestemmingen met bijzonder veel goede campings. Veel vakantiegangers twijfelen echter om hierheen te gaan omdat je daar aan de linkerkant van de weg moet rijden. En dat is jammer, want links rijden is helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet als je deze tips opvolgt.

Op het moment dat je van de ferry rijdt of het terrein van de treintunnel verlaat op het Britse eiland, word je volop gewaarschuwd op borden en wegdek: Keep left! Maar je zult al snel merken dat het eenmaal op weg best meevalt. Het zijn vooral de momenten dat je wegrijdt na een stop (denk aan een tankstation of parkeerplek) dat je goed moet opletten. En je moet natuurlijk eerst naar rechts kijken in plaats van naar links zoals op het Europese vasteland. Bovendien is – enkele Engelsman daargelaten – de gemiddelde Engelse bestuurder erg vergevingsgezind, zeer beleefd en rustig in het verkeer. Neem dus de tijd en houd je hoofd erbij.

1. Rotonde

The Roundabout is de eerste uitdaging. Verkeersregels zijn net als in de rest van Europa, maar dan met de klok mee. Linksaf slaan dus. Verkeer op de rotonde heeft voorrang. Dat verkeer komt van rechts. 
Risicofactor: kijk naar réchts!

2. Stip

Soms bestaat een rotonde uit een witte stip of bobbel midden op een normaal uitziende kruising. Ook dan zijn de rotondevoorrangsregels van toepassing. Tegemoetkomend verkeer kan op zo’n mini-rotonde plotseling voorlangs draaien om rechtsaf te slaan. 
Risicofactor: ‘Rechtdoor heeft voorrang’ is niet van toepassing.

3. Maximum snelheid

Veel voorkomende verkeersborden met maximum snelheden zijn 20, 30 en 50 mijl per uur. Om dat in kilometers om te rekenen vermenigvuldig je met 1,6 (dus dat wordt ongeveer 30, 50 en 80 km/u). De wettelijke maxima: stad 30 mph, buitenwegen 60, snelwegen (motorway) 70. 
Risicofactor: te langzaam rijden.

4. Rechtsaf

Bij rechtsaf slaan kruis je tegemoetkomend verkeer. Let op dat je altijd wat verder doorrijdt tot óp de kruising. Soms is voor verkeer uit de zijstraat linksaf een speciale rijstrook naar links aangelegd. 
Risicofactor: bochten binnendoor afsnijden.  

5. Herrie en roken zijn verboden

Luide muziek en telefoneren (handsfree mag) zijn tijdens het rijden en stilstaand voor bijvoorbeeld verkeerslichten verboden. Je kunt hiervoor een boete krijgen van £ 200 (€ 230) en meer. Als er minderjarigen meerijden is roken in de auto verboden – boete £ 50 (€ 57). Eten, drinken, radiobediening, kaartlezen en druk met elkaar ‘beppen’ kan eveneens als verkeersgevaarlijk gedrag worden beboet.

6. Parkeren

Parkeren doe je precies in de vakken en op zo’n manier dat het niet hinderlijk is voor andere parkeerders. Erbuiten, schuin of op twee vakken, het levert zomaar een parkeerbon op. Op afgesloten parkeerterreinen zijn vaak speciale vakken voor caravancombinaties en campers.

7. Boetes

De betalingstermijn voor boetes is vier weken. Vaak kun je veel geld besparen door al binnen 14 dagen – telefonisch met creditcard – te betalen. Dat scheelt 50% van de opgelegde boete. Betaal je echter te laat, dan kost dat de eerste 14 dagen al 50% van het boetebedrag éxtra. Krijg je een bekeuring, lees de aanwijzingen op het ticket dan goed door. 

8. Single track road

Waarschuwingen ‘smalle weg’ of ‘wegversmalling’ met onderbord Single track road wijzen op een weg net breed genoeg voor één voertuig. Kijk uit naar de aan de linkerkant van de weg gelegen ‘passing places’. Blijf in zo’n situatie extra alert, want na enige tijd rijden midden op de weg zul je automatisch uitwijken naar rechts in plaats van links. 
Risicofactor: frontale aanrijding! 

9. Unsuitable for caravans

Ook in toeristische gebieden zijn er hellingen van 30% of meer. Rem en stop, schakel terug naar de eerste versnelling en rij zonder te stoppen omhoog. Is de helling gevaarlijk lang, onoverzichtelijk of smal, dan is een blauw bord met opschrift ‘Unsuitable for caravans’ geplaatst. 
Risicofactor: schade aan motor, koppeling of voertuigen.

10. Koplampen

Koplampen stralen asymmetrisch licht uit, rechts omhoog om verkeersborden te belichten. In het Verenigd Koninkrijk verblindt dat licht tegenliggers. De ANWB biedt speciale stickers om asymmetrisch licht af te plakken. Sommige Xenon-koplampen kun je zelf via de boordcomputer omschakelen.  

11. Voorrang

Wij kennen de verkeersregel ‘rechts heeft voorrang’. In Groot-Brittannië bestaat daarop geen variant. Verkeer op belangrijke wegen heeft voorrang. Voorrang is altijd geregeld met borden of een stopstreep op de weg. 

12. Tip

Op de veerboot van P&O Ferries kun je een behulpzame sticker kopen met de tekst Drive Left in UK. Hij kleeft zonder lijm op de voorruit en is herbruikbaar. Prijs £ 3,99 (€ 4,60).

Groot-Britannië en Ierland

Ga je in Groot-Brittannië of Ierland kamperen? Dan moet je daar deze tips toepassen. Andere praktische info over beide landen vind je hier:

Praktische info Groot-Brittannië en Noord-Ierland
Praktische info Ierland

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.