Veelgestelde vragen over de tolbadge

Van toepassing op Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië

Hoe werken de tolpoortjes?

Vind snel je antwoord

Algemene vragen | Vragen over het voertuig | Het gebruik van de tolbadge | Vragen over het AREA-account

Algemene vragen

Ja, de Nederlandstalige informatie over de tolbadges is te vinden op: anwb.nl/tolbadge.

Je vindt de huidige toltarieven in onze landeninformatie:

In de ANWB-winkels worden twee soorten tolbadges verkocht.
-     Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal. Deze badge werkt in Frankrijk,  Spanje en Portugal.
-    Tolbadge Frankrijk/Italië/Spanje/Portugal. Deze badge werkt in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal.

Voorheen verkochten we in onze winkels ook een tolbadge Frankrijk. Deze tolbadge is niet langer verkrijgbaar. Ben je in het bezit van deze tolbadge? Maak je geen zorgen, deze tolbadge werkt nog gewoon.

De tolbadge kan aangeschaft worden in de ANWB-winkels.

Nee, iedere persoon mag maximaal één badge kopen.

Nee, de tolbadge die in de ANWB-winkel te koop is, is uitsluitend bestemd voor voertuigen uit klasse 1, 2 en 5. Voor voertuigen uit klasse 3 en 4, voertuigen hoger dan 3 meter, is deze badge niet geschikt. Hiervoor is een speciale badge te koop via: axxes.fr.

Vragen over het voertuig

Ja, de detectiepoort herkent het voertuig en eventuele aanhanger, camper en/of caravan.

Ja, dat wordt automatisch gedetecteerd.

Er hoeft geen rekening gehouden te worden met een maximale lengte.

Nee, dit kan niet. In Frankrijk zijn er twee type stroken. Eén type strook met een beperking tot 2 meter (Réservé) en er zijn stroken zonder beperking. Réservé stroken zijn altijd aan de linkerkant te vinden. Deze zijn uitsluitend geschikt voor voertuigen lager dan 2 meter, max. 3500 kg en van categorie klasse 1. Op deze stroken stroomt het verkeer goed door. Voertuigen die hoger zijn dan 2 meter dienen een andere strook te nemen met daarboven een oranje t. Hier kan enige wachttijd ontstaan tijdens drukke periodes. De stroken helemaal rechts zijn vaak ingericht voor voertuigen hoger dan 3 meter, maar deze stroken zijn niet ingericht voor voertuigen met een tolbadge.

Voertuigen hoger dan 3 meter en/of zwaarder dan 3500 kilo
Voertuigen hoger dan 3 meten en/of zwaarder dan 3500 kilo kunnen geen tolbadge gebruiken omdat dit categorie 3 voortuigen zijn. Zij dienen gebruik te maken van de stroken (meestal helemaal rechts) voor hogere en zwaardere voertuigen. Eigenaars van deze voertuigen kunnen de tolbadge dus niet gebruiken.

Alle rijstroken zijn beschikbaar voor alle klassen van voertuigen in Spanje en Portugal.

In Italië zijn er speciale rijstroken voor motoren. Deze rijstroken worden aangegeven met een geel motorsymbool op de rijweg.

Dit werkt exact hetzelfde als bij de caravan. De detectie herkent de aanhanger. Let erop dat de hoogte maximaal 2 meter is voor klasse 1 (max. 3500 kg).

De breedte van de tolpoorten zit tussen de 2.85 en 3 meter. Let er dus op dat je voertuig met evt. aanhanger niet breder is dan 2.85 meter.

Het gebruik van de tolbadge

Nee de tolbadge werkt niet in deze tunnels. Je zal op een andere manier de tol moeten betalen.

Wij adviseren je dan om geen tolbadge aan te vragen. Je gaat namelijk een contract aan. Wanneer de badge langer dan 24 maanden niet wordt gebruikt worden er wel administratiekosten berekend van € 10,-. Als je slechts eenmaal naar Frankrijk reist, adviseren we je om ter plekke met contant geld of creditcard te betalen.

Ja, wanneer de badge niet wordt gebruikt gedurende 24 maanden na de contractdatum of na het laatste gebruik wordt er €10,- in rekening gebracht. Ieder jaar gaan deze 24 maanden weer opnieuw in. In die 24 maanden dien je de tolbadge minimaal 1x te gebruiken. Je betaalt dan niets. Doe je dat niet, dan geldt de extra bijdrage van €10,-.

Voorbeeld:
Iemand koopt 14 juni 2017 een tolbadge. Hij gaat in juli 2017 op vakantie naar Frankrijk. Op 14 juni 2018 gaat er een nieuwe periode van 24 maanden in. In september 2018 gaat hij nogmaals op vakantie naar Frankrijk.

Er worden in dit geval geen extra kosten in rekening gebracht. Zijn contractdatum is 14 juni. Er wordt iedere 24 maanden na 14 juni (dus in 2017 én 2018) gebruik gemaakt van de tolbadge. Dus geen extra kosten.

Vragen over het AREA-account

Na aankoop van de tolbadge duurt het 2 à 3 dagen voordat het account ook daadwerkelijk aangemaakt kan worden.

Het is niet verplicht, maar we raden het wel aan. Als je een account aanmaakt is contact met AREA gemakkelijk, kun je je gegevens zoals gereden trajecten inzien en je wijzigt makkelijk gegevens.