Snelwegstations

Tankstations langs de route

Niemand ontkomt aan een stop op weg naar het zuiden. Om de tank te vullen, naar het toilet te gaan of gewoon even te ontspannen. Liefst alle drie. De Kampioen bezocht 127 stopplaatsen in 7 landen. Waar stop je het fijnst en welke stations kun je het best rechts laten liggen?

De verschillen tussen de stations zijn groot. Heel groot. Het verschil tussen een fijne en belabberde stopplek zit vaak in simpele dingen. Zoals de afstand tot de snelweg, de hoeveelheid zwerfvuil, voldoende zitgelegenheid, onderhoud van het groen, een aangenaam uitzicht. Ook mooi meegenomen zijn een goed gesorteerde winkel, schone toiletten en een fijn restaurant. In totaal onderzochten we 127 tankstations in België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland aan twee populaire vakantieroutes: de Route du Soleil en de ‘Linksrheinische’ route (Venlo > Koblenz > Mannheim > Basel > Gotthardtunnel > Milaan).

Voor vertrek kregen we inbreng van ANWB-leden: zij vertelden ons wat ze het belangrijkst vinden bij een goede stopplek. Schone toiletten, een rustige omgeving, redelijke brandstofprijzen en voldoende parkeerruimte werden vaak genoemd.

Download de kaart met de beoordeelde tankstations

Hieronder vind je de kaarten met daarop de tankstations die we hebben onderzocht, inclusief de beoordeling. Download de pdfs, print ze uit en neem ze mee onderweg. Zo kun je gemakkelijk plannen waar je het beste kunt stoppen onderweg. Fijne vakantie!

UPDATE: het goed beoordeelde station Dijon-Spoy/Brognon (Route du Soleil) is onlangs ernstig beschadigd door een brand. Aan het herstel wordt nu gewerkt, tot die tijd is het station echter gesloten.

Download de Route du Soleil

Download de Linksrheinische route

Hoe zijn de tankstations langs de route beoordeeld?

Elk tankstation controleerden we op een flink aantal punten: sanitair, parkeerplaatsen, winkel, restaurants, ontspanningsopties, brandstofprijzen etc.. Zo krijgt elke stopplaats deelbeoordelingen én een eindbeoordeling. De deelbeoordelingen zijn als volgt:

 • Prijs benzine (Euro95)/E10: gebaseerd op de literprijs van deze brandstof. Hoe hoger de score, hoe goedkoper.
 • Prijs diesel: gebaseerd op de literprijs van deze brandstof. Hoe hoger de score, hoe goedkoper.
 • Toiletten: gebaseerd op o.m. aantal toiletten, faciliteiten en visuele inspecties tijdens ons bezoek. Hoe hoger de score, hoe beter & schoner de toiletten
 • Eten & drinken: gebaseerd op het aanbod en grootte van restaurants op de stopplaats. Hoe hoger de score, hoe beter het aanbod.
 • Winkels: gebaseerd op het aanbod en grootte van de winkel(s) op de stopplaats. Hoe hoger de score, hoe beter het aanbod.
 • Groen/ontspanning: gebaseerd op de hoeveelheid groen, picknickbankjes, grasvelden, rust, snelweglawaai en recreatiemogelijkheden (speeltuin, sportfaciliteiten etc.) Deze deelbeoordeling wordt het zwaarst meegerekend in het eindoordeel.
 • Parkeren/infrastructuur: gebaseerd op het aantal parkeerplaatsen, maar ook de verdeling van de parkeerplaatsen, kwaliteit asfalt, scheiding vrachtwagens en personenauto’s etc. Hoe hoger de score, hoe meer parkeerplaatsen.

Conclusie

Bij het merendeel van de stations kun je terecht voor een redelijke stop. Een flink aantal afraders is er ook. Daar sta je in het lawaai, tussen de troep, is de brandstof peperduur, zijn de toiletten goor, kun je amper parkeren of een combinatie daarvan. Slechtste van allemaal is Lario Est (A9, vlak bij Milaan) in Italië. Een klein station met belachelijk dure brandstof, luid snelweggeraas, rommelige winkel, bijzonder weinig parkeerplekken en nul ontspanningsmogelijkheden. Echte toppers zijn zeldzaam: bij slechts 27 van de 127 maak je een écht aangename stop. Mooiste station is Village Catalan in Zuid-Frankrijk: een ruime, schone en mooie Aire in de vorm van een Catalaans ‘dorpje,’ compleet met olijfboomgaarden en een geinige speeldouche om af te koelen van de zomerhitte.

Tips om zelf een geschikte stop te vinden

Rijd je een andere route? Met de volgende tips kun je zélf een geschikte stop vinden.

 1. In Frankrijk zijn de stops doorgaans beter langs de péage (tolweg) dan aan een ‘gewone’ snelweg.
 2. Vermijd stations in of vlakbij steden. De ruimte is daar vaak beperkt, waardoor de stop doorgaans minder prettig is.  
 3. Kijk vooraf op Google Maps. Hoe groter het station, hoe groter de kans op een fijne stop. Je kunt dan ook alvast zien welke restaurants er zijn.
 4. In Duitsland tank je veel goedkoper bij een Autohof, maar er zijn minder ontspanningsmogelijkheden. Dit zijn dus vooral bespaarstops.
 5. Regen? Zoek dan een station met brugrestaurant. Daar heb je doorgaans de meeste overdekte ruimte.

Routesuggesties?

De kaarten vermelden de faciliteiten per station (onder meer laadpalen, uitlaatgelegenheid voor honden, speeltuin en picknickbankjes). In de toekomst wil de ANWB meer stations beoordelen. Routesuggesties? Mail ze naar testen@anwb.nl.

Handig

Voor de actuele verkeersinformatie in het buitenland ga je extra goed voorbereid de weg op. 

Meer handige tips voor onderweg

Wat kost brandstof in Europa?

Wat kost brandstof in Europa?

Wil je weten waar je het goedkoopst kunt tanken onderweg? Bekijk de actuele brandstofprijzen in Europa.

Boek een hotel voor onderweg

Boek een hotel voor onderweg

Uitgerust aankomen op je vakantiebestemming? Boek eenvoudig een hotel voor onderweg!

Campings langs de route

Campings langs de route

Uitgerust aankomen op vakantie? Wij hebben een overzicht gemaakt van campings langs populaire vakantieroutes.