Naar artikel

7 tips voor op vakantie met je huisdier

Kun jij niet zonder je huisdier op vakantie of op reis? Dat vergt enige voorbereiding, aangezien niet in alle hotels of campings huisdieren zijn toegestaan en er verschillende douaneregels zijn voor het meenemen van je beste vriend. Hieronder vind je zeven regels voor het meenemen van je huisdier op vakantie.

1. Europees dierenpaspoort is overal verplicht

Een Europees dierenpaspoort koop je bij de dierenarts. In sommige landen is een aanvullend gezondheidscertificaat nodig.

2. Chip of tatoeage

Een dier moet geïdentificeerd kunnen worden aan de hand van een chip. Is jouw viervoeter iets ouder? Een tatoeage is alleen nog geldig als je kunt aantonen dat die voor 3 juli 2011 is gezet en als die nog goed leesbaar is.

3. Verplichte Inentingen

Alle dieren moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës), ten minste 21 dagen voor de reis. De chip moet zijn ingebracht vóór de vaccinatie.

4. Aansprakelijkheidsverzekering

In veel Europese landen (o.a. Frankrijk, Spanje, Denemarken, Italië, en bepaalde regio’s in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk) is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor hondenbezitters.

5. Sommige hondenrassen zijn verboden

Heb je een Pit Bull Terrier, Japanse Tosa, Mastiff, Staffordshire Terriër, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Ovtcharka of een hond die hierop lijkt? Check voor vertrek of je die mee mag nemen naar het land van bestemming én alle landen waar je doorheen reist. In sommige landen moet je met stamboom kunnen bewijzen dat je hond níet tot een van deze rassen behoort.

6. Hondengordel, reiskennel of hondenrek

In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ben je verplicht je hond in de auto veilig vast te zetten met een hondengordel, een reiskennel of achter een hondenrek.

7. Muilkorf en riem

In Hongarije moet je een muilkorf en een riem bij je hebben. In Italië en Oostenrijk is het in openbare gelegenheden verplicht om je dier aangelijnd en gemuilkorfd te hebben. Ook op veel plaatsen in Kroatië geldt een aanlijnplicht.

Bekijk de regels over huisdieren in de grootste landen

Duitsland | FrankrijkItalië | Oostenrijk | Spanje

Voor alle andere landen en actuele informatie voor het meenemen van je huisdier op vakantie kijk op licg.nl. En hier voor alle overige praktische landeninformatie.

Meer tips voor jouw vakantie

Slim inpakken doe je zó 
Van fietsvakantie tot wintersport. Met onze paklijsten weet je zeker dat je alles bij je hebt.
Praktische info per land 
Alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw vakantiebestemming. Van verkeersregels tot reisdocumenten.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% korting voor leden.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.