Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Wat moet er mee in de auto in Portugal?

Hoewel de mobiliteit binnen de Europese Unie groot is, zijn er nog steeds veel verschillende regels binnen landen. Zo is er een aantal dingen die je in Portugal verplicht in de auto moet hebben, terwijl dat in Nederland niet nodig is.

Verplicht mee onderweg

Verplicht in de auto

 • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.
  • Gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval is alleen verplicht als je auto geheel of gedeeltelijk op de rijstrook stilstaat en niet goed zichtbaar is op een afstand van minstens 100 m (ook 's nachts hoef je bij goede straatverlichting mogelijk geen driehoek te plaatsen).
  • Plaats de gevarendriehoek minstens 30 m achter je auto en zodanig dat deze op een afstand van minstens 100 m te zien is voor het overige verkeer.
 • Veiligheidsvest - Het is verplicht een reflecterend veiligheidsvest mee te nemen en verplicht een veiligheidsvest te dragen bij pech of een ongeval.
  • Het veiligheidsvest moet op een gemakkelijk bereikbare plaats worden bewaard (dus niet in de kofferbak).
  • In Europa moet een reflectievest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
 • De hierboven genoemde veiligheidsuitrusting is alleen verplicht in voertuigen met een Portugees kenteken, maar de ANWB adviseert bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Advies

 • Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek en veiligheidsvest en indien nodig een brandblusser aanwezig is en zorg voor veiligheidsvesten voor alle passagiers.
 • Controleer ook welke veiligheidsuitrusting verplicht is in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

Verplicht op de motor

 • Voor motorrijders zijn een gevarendriehoek en een veiligheidsvest niet verplicht.

Bijzonderheden

 • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Portugal is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Verkrijgbaarheid

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!