Reisdocumenten in Oman

Ga je op reis naar Oman? Check van tevoren even welke reisdocumenten je nodig hebt en hoe het zit met je rijbewijs over de grens.

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Oman.

Visum

  • Een visum is nodig.
  • Sinds 21 maart 2018 is het alleen nog mogelijk met een e-visum naar Oman te reizen.
  • Een toeristenvisum voor 10 dagen kost circa € 12 en voor 30 dagen circa € 45. Het kan worden aangevraagd via evisa.rop.gov.om (Apply for unsponsored visa).
  • Een visum kan ook aangevraagd worden via Visumcentrale CIBT. Zie voor meer informatie anwb.nl/visum. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Oman: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Oman:
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2019. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Omaanse ambassade.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Oman voor bezitters van een visum (maximaal 3 maanden).
  • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist, maar wij raden aan om voor de zekerheid een IRB model 1968 mee te nemen in verband met mogelijke taalproblemen.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee.
  • Neem naast het IRB altijd je Nederlandse rijbewijs mee, men kan ernaar vragen.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

  • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

  • Voor informatie over het bezoeken van Oman met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische info in Oman

Praktische info ter plaatse
Vervoer en verkeer
Adressen en telefoonnummers