Reisdocumenten Oeganda

Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren bij je hebt wanneer je op vakantie gaat. Hier vind je het overzicht van de papieren die je nodig hebt voor Oeganda.

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Oeganda.

Visum

  • Een visum is nodig.
  • Het visum moet persoonlijk aangevraagd worden bij de ambassade van Oeganda in Brussel.
  • Het aanvraagformulier kan gedownload worden op brussels.mofa.go.ug.
  • Je kunt ook een e-visum aanvragen via visas.immigration.go.ug
  • Voor de visumaanvraag is nodig:
    • Een paspoort
    • 2 ingevulde en ondertekende aanvraagformulieren.
    • 2 pasfoto's.
    • Een retour- of doorreisticket.
    • Een internationaal inentingsbewijs tegen gele koorts (voor meer informatie zie lcr.nl).
    • Een hotelbevestiging of uitnodiging van een gastheer/-vrouw met vermelding van alle contactgegevens.
  • Een toeristenvisum is 3 maanden geldig na aankomst en kost circa € 45. Betalen kan met een Visa- of betaalkaart, contante betaling is niet mogelijk.
  • Bij aankomst is een visum verkrijgbaar onder dezelfde voorwaarden echter zonder de aanvraagformulieren en pasfoto's. Een recent positief bankafschrift wordt aangeraden.
  • Deze visa zijn verlengbaar tot maximaal 6 maanden bij de Immigratiedienst op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Oeganda.
  • Een visum kan ook aangevraagd worden via Visumcentrale CIBT. Zie voor meer informatie anwb.nl/visum. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Oost-Afrika-toeristenvisum

  • Dit nieuwe visum maakt rondreizen tussen Oeganda, Kenia en Rwanda mogelijk. De reis moet starten in het land van uitgifte van het visum.
  • Het visum kan persoonlijk aangevraagd worden bij de ambassade van Oeganda in Brussel, als e-visum via  of bij aankomst in Oeganda worden verkregen.
  • Het visum kost circa € 90 voor een verblijfsduur van 90 dagen met meerdere inreizen.
  • Voor dit visum gelden dezelfde vereisten als voor het toeristenvisum wanneer het bij de ambassade is aangevraagd. Voor het visum bij aankomst zijn geen aanvraagformulieren en pasfoto's nodig, een recent positief bankafschrift wordt echter aangeraden.
  • Het Oost-Afrika-toeristenvisum kan niet verlengd worden. Het verblijf in het laatste land voor het einde van het visum kan wel verlengd worden, echter vervallen dan de mogelijkheden van het Oost-Afrika-toeristenvisum.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Oeganda: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Oeganda:
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2019. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Oegandese ambassade.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Oeganda, ook bij het huren van een voertuig.
  • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

  • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist. De minimumleeftijd is 18 jaar.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

  • Voor informatie over het bezoeken van Oeganda met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische informatie voor Oeganda

Adressen en telefoonnummers
Praktisch ter plaatse