Tips waarom je naar Oslo moet!

De coolste 'Hoofdstad van het Noorden'

Scandinavië is hot! En haar coolste hoofdstad is Oslo, een nog relatief onbekende stad. En wij vinden dat daar een einde aan moet komen! We geven je tips om je bezoek aan Oslo onvergetelijk te maken.

TIP: schaf een Oslo Pass aan

Met de Oslo Pass krijg je bijvoorbeeld gratis toegang tot meer dan 30 musea en attracties. Het openbaar vervoer is met de pas gratis en daarnaast krijg je korting op onder meer fietshuur (en ’s winters op skiën – want Oslo is omringd door bergachtige natuur). 

Gratis stadstour Oslo

Drie avonden per week, op maandag, woensdag en vrijdag, vertrekt er vanaf het plein voor het stadhuis een stadswandeling onder leiding van een gids. Je hebt een Oslo Pass nodig, anders is het ter plekke 150 kronen (€18) aftikken. Allereerst gaat je langs Akershus Fortress, een middeleeuws kasteel dat in 1299 werd gebouwd, een kleine 300 jaar later dienst deed als fort en sinds halverwege de 17de eeuw een kasteel in renaissancestijl is.

Tegenwoordig is de tuin van het kasteel een populaire locatie voor grote concerten. Na het kasteel loop je een stuk door Kvadaturen, het oude deel van Oslo dat uit de tijd van de Vikingen stamt. Daarna steek je door naar de Karl Johanstraat: ‘De Champs-Élysées van Oslo’. Want naast historie heeft Oslo veel allure. Hier kun je shoppen op hoog niveau, heerlijk eten en loop je door, dan kom je uit bij ons prachtige koninklijk paleis, de officiële woonplaats van koning Harald V.

Een eettip van de gids

Een must go voor lekkerbekken in Oslo is Mathallen in de wijk Grünerløkka. In een groot industrieel pand zitten cafés, barretjes, restaurants en kleine winkeltjes waar groente, koffie, vlees, via en allerlei andere zelfgemaakte producten te koop zijn. Heel hip Oslo komt er op af, en niet alleen op een regenachtige dag! 

Museum tips voor Oslo

  • Astrup Fearnley Museet: het uithangbord van kunst in Oslo aan de Tjuvholmen allé, de flaneerboulevard van de stad. Het gebouw aan het Oslofjord bevat onder meer werken van Damien Hirst, Andy Warhol en Jeff Koons.
  • Munch Museum: als je het over kunst & Oslo hebt, dan komt één naam onmiddellijk bovendrijven: Edvard Munch. De pionier van het expressionisme liet zijn oeuvre na aan de stad en daar wordt in het Munch Museum dankbaar gebruik van. Je vindt er ook De Schreeuw, het beroemdste werk uit Munch’ collectie. 
  • Norsk Folkemuseum: alleen de route er naar toe is al mooi, per ferry over het Oslofjord. Als je aan de overkant – op schiereiland Bygdøy – de kade op stapt, slenter je door een totaal ander Oslo, vol statige huizen en overladen met rust. Daar is ook het Nors Folkemuseum, een soort openluchtmuseum, waar middeleeuws Oslo is nagebouwd. Ook op Bygdøy: Vikingskipshuset, het museum met het wereldberoemde Vikingschip en het Kon-Tiki museet, met het originele Kon-Tiki-vlot van balsahout en de Ra II-papyrusboot, waarmee antropoloog en avonturier Thor Heyerdahl (1914- 2002) de Oceaan overstak. Beide gratis met de Oslo Pass.
  • TIP: bezoek facebook.com/OsloFreeTour voor nog meer gratis stadstours.

Greenwich Village in Oslo

Aan de oevers van de Akerselva, de rivier die naar het Oslofjord stroomt, ligt de voormalige arbeiderswijk Grünerløkka. De honderd jaar oude fabriekspanden en arbeidershuizen zijn nu the place to be. Wat je er zoal vindt? Galerietjes, eetcafés, straatterrassen, koffiehuizen, lunchrooms en cocktailbars. De naam ‘Greenwich Village van Oslo’ was snel bedacht. Ga er gewoon je neus achterna en laat je verrassen.

Het koninklijk paleis in Oslo

Ook in Oslo staat het koninklijk paleis (simpelweg Slottet) in het centrum. Het paleis van de Noorse koning Harald V is alleen in de zomer te bezoeken. Het toegangskaartje moet je los kopen. Het park om het paleis heen is wel gratis toegankelijk, net als het zien van de wisseling van de wacht. 

Relaxen bij het Oslofjord

Terrasjes in Oslo zijn prijzig, de natuur is gratis! Een mooi voorbeeld is het Oslofjord, waarin op een steenworp afstand van het centrum talloze kleine eilanden liggen. Je kunt er prima een dag doorbrengen; picknickend op een van de strandjes bijvoorbeeld, met voor de echte bikkel een duik in het immer frisse water. En allemaal bereikbaar per ferry (die onder meer vertrekken vanaf Tjuvholmen of Aker Brygge en gratis zijn met de Oslo Pass). En ben je toch aan het water: koop dan bij een van de vissersboten een portie vers gevangen garnalen! 

Op vakantie naar Noorwegen met ANWB Ledenreizen

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om naar Oslo te gaan? Ga dan met ANWB Ledenreizen op vakantie naar Noorwegen. 

Bekijk het aanbod

Dit vind je misschien ook interessant: