Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Antwerpen en Gent hebben milieunormen aangescherpt

1 januari 2020 Nieuwe regels sinds 1 januari 2020

Wie Antwerpen of Gent bezoekt, moet goed nagaan of zijn/haar auto de milieuzone in mag. Sinds 1 januari zijn de milieunormen in Antwerpen aangescherpt. Dieselauto’s van voor 2010 (euro 5 klasse) en benzineauto’s ouder dan 1996 (euro 2 klasse) mogen het gebied binnen de ring niet meer in. Gent voert dezelfde limieten in, maar kent bovendien een registratieplicht voor alle - dus ook nieuwere - buitenlands gekentekende auto’s.

Registratie

Registreren kan via de website van de stad Gent. De ANWB gaat onderzoeken of deze registratieplicht opgeheven kan worden voor Nederlandse automobilisten.

Alternatieven

Voor Antwerpen en Gent bestaat de mogelijkheid om een dagpas voor € 35,- te kopen voor bezitters van auto’s die de stad niet in mogen. Met een dagpas kun je met een oudere auto toch de zone in. Dit kan maximaal 8 keer per jaar.

Goedkoper is het om de auto gratis te parkeren op één van de p+r’s buiten de ring en vervolgens met de tram (Antwerpen) of een shuttle (Gent) verder te reizen naar het centrum. Een retourtje met de trein vanuit Nederland  is in het weekend vanaf € 25,- mogelijk. In Gent kan ook dichtbij het centrum worden geparkeerd (betaald) waar niet de milieuzone geldt: Gent-Zuid of parking Dampoort

Milieuzone Gent (grens is de blauwe lijn R40).

Zie ook:
ANWB verkeersinformatie België