Vakantie Wales

Heb je het volkslied van Wales wel eens horen spelen? Daar krijg je geheid kippenvel van. Wales heeft iets wonderlijks. Zijn het misschien de bordjes met onuitspreekbare plaatsnamen? Is het het zangerige Keltisch dat er gesproken wordt?

Zijn het de betoverende landschappen met de in mist gehulde bergen? Is het de legende van koning Arthur die tastbaar wordt als je een van de vele kastelen bezoekt? Wat het ook is, Wales is een wonderschoon en wonderlijk land. Het wacht erop ontdekt te worden.

Attracties en evenementen

Als je de Welshmen beter wil leren kennen, ga je naar een festival. Overal worden de zogenaamde 'eisteddfodau' gehouden. Dat zijn traditionele cultuurfestivals waar wordt gezongen en gedanst. In Llangollen is zelfs jaarlijks een internationaal eisteddfod: Dat is een echt folkfestival met veel dans en muziek. Wil je swingen, ga dan naar het Brecon Jazz Festival in augustus. Daar komen grote namen uit de jazzwereld. En in Hay-on-Wye wordt eind mei een beroemd literair festival gegeven. Er zijn ook nog food-festivals, verhalenvertelfestivals, toneelfestivals. Kies maar uit.

Bezienswaardigheden

Nergens anders ter wereld zijn zoveel kastelen per vierkante kilometer te vinden als in Wales. Je struikelt er bijna over. Het zijn overblijfselen van een verleden vol strijd. Deze magische middeleeuwse bouwwerken staan op strategische posities langs de kust of diep in de bergen. Bezoek bijvoorbeeld de slapende reus Caerphilly Castle. Of beklim het magnifieke Harlech Castle en geniet van het uitzicht over zee. Naast kastelen kent Wales ook enkele schitterende abdijruïnes. Wie de schitterende romantische ruïne van Tintern Abbey bezoekt, waant zich een monnik in de Middeleeuwen.

Dorpen en steden

Op het platteland van Wales zijn veel charmante marktstadjes en schilderachtige dorpjes te vinden. En de grotere steden, zoals Swansea en Cardiff, zijn na grootschalige renovaties bruisende, kosmopolitische plaatsen geworden. Maar het leukst zijn toch de curiositeiten. St. David's met zijn grote kathedraal is bijvoorbeeld is het kleinste stadje van Groot-Brittannië. Portmeiron is een merkwaardig dorp van vijftig fantasiegebouwen. Het kleine Hay-on-Wye heeft maar liefst 39 winkels met tweedehands boeken. En Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch is het dorpje met de langste naam ter wereld.

Eten en drinken

Als je 's ochtends bij je ontbijt van eieren en spek een vreemd pannenkoekje aantreft, moet u niet raar opkijken. Het is 'laverbread', een echte Welse zeewierpannenkoek. Wist je trouwens dat de prei het nationale symbool van Wales is? Op St David's Day dragen de mensen er een prei op hun hoed en eten ze prei. Bijvoorbeeld romige preitaart met lekkere Caerphilly-kaas. ' Welsh lamb' is beroemd omdat het vlees zo heerlijk mals is en een verfijnde smaak heeft. 'Welsh rarebit' is de naam voor warme met bier bereidde kaasbroodjes. Heerlijk!

Kamperen

Kamperen in Wales

Wales is klein, maar zeer afwisselend. Daarom is een trektocht met caravan of tent een fantastische manier om het land te verkennen. Sommige campings bieden stilte en rust, enkele eenvoudige voorzieningen en heel veel natuur. Andere hebben prachtige stekjes voor gezinnen met kinderen. Die hebben alles in huis voor een gedenkwaardige vakantie, zoals zwembaden, speeltuinen, 'kids clubs', restaurants en entertainment. Wandelaars of fietsers van lange afstanden kunnen hun tentje vaak ook kwijt op een veldje achter de pub. En soms zelfs in de vrije natuur.

Kunst en cultuur

Zodra je Wales binnenkomt, merk je aan de plaatsnaambordjes dat je in het land der Kelten bent. Welshmen zijn trots op hun Keltische taal en cultuur. Bezoek maar eens een van hun 'eisteddfodau'. Dat zijn populaire Welse muziek- en poëziefestivals. Overal in Wales duiken Arthur-legenden en verhalen over tovenaars, draken en ridders op. Daarvoor is niet alleen de rijke Keltische verbeelding verantwoordelijk. De verhalen komen voort uit het mistige, ruige landschap zelf met zijn vele kastelen en ruïnes. Ook de beroemde Welse schrijver Dylan Thomas liet zich erdoor inspireren.

Natuur

Het landschap van Wales is betoverend en zeer afwisselend. In het zuiden bevinden zich karakteristieke rivierdalen. Daar ligt ook het wonderlijk mooie schiereiland Gower. Het Pembrokeshire National Park in het westen is een schitterend ruig kustgebied. Het hart van Wales is heuvelachtig en altijd groen. In het oosten vind je de weidse open ruimten van het Brecon Beacons National Park. In het noorden ligt het Snowdonia National Park. Dit is een woest berggebied met heidevelden en een indrukwekkende kustlijn. Hier bevindt zich Mount Snowdon, de hoogste berg van Groot-Brittannië.

Overnachten

Zodra je bij je B&B arriveert, snelt de gastvrouw naar buiten om je te ontvangen met een hartelijk 'croeso! ' Het aanbod van goede en gastvrije onderkomens in Wales is enorm. Zoek je een luxueus landhuishotel of juist een gezellig hotelletje aan zee? Geen punt! Een 'guest house' is ook een prima optie als je gesteld bent op kwaliteit. Wil je het echte landleven in Wales meemaken, zoek dan een slaapplaats bij een boer. Of huur een mooie, eenzame cottage met openhaard in een van de schitterende natuurgebieden.

Uitgaan

Je dacht dat Welshmen elkaar 's avonds alleen maar verhalen vertellen bij het haardvuur? Dan heb je het mis. Feesten kunnen ze uitstekend. In veel pubs kun je bij een pintje luisteren naar prima live muziek. Maar als de pubs sluiten, begint in steden als Cardiff en Swansea het echte nachtleven. Daar vind je goede clubs, DJ's van formaat en een vriendelijke sfeer. In de zomermaanden komen drommen jonge mensen naar de kust van Pembrokeshire voor de gezellige en relaxte sfeer in de pubs van Newport, St. Davids en Fishguard.

Winkelen

In Cardiff is het goed shoppen. Het compacte centrum bestaat volledig uit voetgangersgebied. Je kunt er snuffelen in unieke boetieks in Victoriaanse en Edwardiaanse winkelgalerijen. Maar er zijn ook 'gewone' Britse mode- en warenhuizen en overdekte markten. En als je even wilt uitrusten, zijn er genoeg cafés en restaurants in de buurt. Ook in de andere steden van Wales kun je terecht voor bijvoorbeeld galerieën, kunstwinkels en designer outlets. Voor tweedehands boeken moet je in Hay-on-Wye zijn.

Zon, water en strand

Wales heeft een grillige kustlijn van meer dan 1200 kilometer. Die bestaat uit ruige klippen, rotsachtige inhammen, maar ook voor een groot deel uit prachtige stranden. Wales claimt zelfs de schoonste en rustigste stranden van het Verenigd Koninkrijk te hebben. Vooral het schiereiland Gower, Pembrokeshire en het eiland Anglesey hebben een magnifieke kust. Je kunt er dus heerlijk zwemmen en zonnebaden. Maar de kust is ook zeer geschikt voor actie. Ga er bijvoorbeeld wandelen, surfen over de golven, paardrijden of een potje beach-volleybal spelen.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Groot-Brittannië en Noord Ierland