Ontdek de natuur van Ghana

Ghana is safari light. Toch vind je er olifanten, nijlpaarden, vele soorten apen, wrattenzwijnen, gekleurde vogels, antilopes, krokodillen en buffels, verdeeld over verschillende natuurgebieden. Ook zijn vele regio’s alleen al bijzonder vanwege de weelderige flora. Dit zijn de mooiste natuurgebieden van Ghana.

Voltaregio

De Voltaregio is bijzonder: daar ligt het grootste kunstmatige meer ter wereld (3,6% van het Ghanese landoppervlak). Het meer ontstond toen tussen 1961 en 1965 de Akosombo dam gebouwd werd. Dit had grote gevolgen voor de regio: zo’n 80.000 mensen moesten verhuizen vanwege het water. De dam voorziet een groot deel van het land (en ook landen als Togo en Benin) van elektriciteit. De dam is een indrukwekkend stukje techniek, die je als toerist kunt bezoeken. Het meer zelf is vanwege de groene vegetatie, mooie uitzichten en verschillende kleine dorpjes eromheen ook het bezoeken waard.

Wli watervallen

Een steil pad met rotsen dat omhoog leidt: je moet er iets voor over hebben om de Wli watervallen te bezoeken. De lower falls zijn vrij eenvoudig te bereiken maar zodra je naar de upper falls wilt, moet je toch echt goede wandelschoenen aantrekken, veel drinkwater meenemen en je uithoudingsvermogen flink op de proef stellen. Maar: als je eenmaal boven bent, is dit het allemaal waard: een 70 meter hoge kletterende waterval waarbij je een verfrissende duik kunt nemen. De watervallen liggen ten oosten van het Voltameer, tegen de grens met Togo aan. Een bezoek is goed te combineren met de Voltaregio.

Mole National Park

’s Ochtends vroeg ontwaken met wilde olifanten in je achtertuin. Hoe vaak maak je dat nou mee? In Mole National Park elke dag. Soms komen ze zelfs zó dichtbij dat je zonder te zoomen de prachtigste foto’s van ze kunt maken. Ook zie je regelmatig een kudde over de vlakte trekken: een indrukwekkend gezicht. Het hotel (de enige manier van overnachten in het park) ligt op een berg, waardoor je weids uitzicht hebt.

Bavianen stelen je snacks als je naast het zwembad van het zonnetje geniet, wrattenzwijnen kijken niet op of om als je langsloopt, krokodillen loeren vanuit drinkplaatsen naar voorbijgangers, kleine aapjes halen kattenkwaad uit, antilopen hupsen over de hei en verschillende soorten bokken met puntige geweien grazen waakzaam op de savanne: bij Mole wil je nooit meer weg. Ga bovenop een jeep zitten en spot de dieren in hun natuurlijke habitat. Of doe een walking safari met een ranger en kom nog dichterbij.

Kakum National Park

Voetje voor voetje over een gammele touwbrug op ruim 30 meter hoogte. In Kakum National Park, niet ver van de indrukwekkende stad Cape Coast, kan het. Een parcours tussen de boomtoppen stelt je zenuwen op de proef. Onder je ligt een dichte deken van verschillende kleuren groen: Ghana’s enige stuk overgebleven tropisch regenwoud. Door de dichtheid zijn er weinig dieren te zien, daarvoor ga je naar Mole of Bui. Wel kun je genieten van vele vogels en vlinders en bomen van soms wel 60 meter hoog. Ga de uitdaging aan en trotseer de touwbruggen, waarna je op het stand van Cape Coast kunt uitrusten van je avontuur.

Bui National Park

Het kleine staartje en de schattige kraaloogjes zijn misleidend. De grote, grijze kolossen die eigenlijk de hele dag in het water liggen te luieren, kunnen ontzettend gevaarlijk zijn. Nijlpaarden. Daar leven er in Bui een hoop van. Ze domineren de Black Volta, de rivier die dwars door het park stroomt. Ook kun je oog in oog komen te staan met verschillende soorten apen, krokodillen en kleurrijke vogels. De beste tijd om nijlpaarden te zien is van december tot februari: dan is het droge seizoen en staat het water in de rivier lager.

Het Bosumtwi meer

Een kratermeer met een doorsnede van 8 kilometer: het Bosumtwi meer.  De Ashanti (zo wordt zowel de regio als het volk genoemd) beschouwen het als heilige plek, waar de zielen der doden afscheid nemen van de god Twi. Vlakbij het meer, dat het enige natuurlijk gevormde meer van Ghana is, ligt The Green Ranch manege. Neem een taxi vanuit Kumasi (als je vooraf boekt kan de eigenaresse van de manege een ritje voor je regelen) en klim op een paard. Een tour om het meer leidt je door de natuur en inheemse dorpjes, waar je het echte Ghanese leven aanschouwt: Ghana buiten de gebaande paden. Kumasi zelf heeft verschillende musea die het bezoeken waard zijn, onder andere een militair museum.