De mooiste cruisebestemmingen in Europa

Top tien cruises

Van de Noorse fjorden tot IJsland. Deze bestemmingen horen thuis op je bucketlist van cruises in Europa. Een aantal cruises kun je boeken bij de ANWB. 

1. Wereldwonder: de Noorse fjorden

Steile rotswanden van honderden meters hoog, spetterende watervallen en verbluffende uitzichtpunten. Aan drama geen gebrek rond de Noorse fjorden. Tegenwoordig vertrekken de fjordencruises gewoon uit Amsterdam en Rotterdam, dus da's lekker gemakkelijk. Toppers tijdens je reis: Art Nouveau-stad Alesund, kleurrijk Bergen en het spectaculaire Geirgangerfjord.

Ga met ons mee op een Noorse fjordencruise

2. Lekker volks: Napels (en Amalfikust)

Opgepoetst kun je Napels niet noemen. Maar dat is juist de charme van deze (cruise)havenstad, waar volgens zeggen de pizza margherita is uitgevonden. Bezoek in elk geval de volkse wijk Quarteri Spagnoli, inderdaad, die van het labyrint aan waslijnen boven de kronkelige steegjes. Napels is ook de uitvalsbasis voor de wonderschone Amalfikust en Pompeii.

Ga met ons mee naar Napels.

3. Game of Thrones: Adriatische kust

Fan van de fantasy-serie Game of Thrones? Talrijke bloedstollende scènes zijn opgenomen aan de Adriatische Zee. Split en Dubrovnik zijn de places to be voor liefhebbers van mythische werelden. Maar het zijn vooral ook móóie steden met een rijk erfgoed. Het ommuurde Dubrovnik kun je in z'n geheel op je bucketlist zetten, in Split betovert het kolossale Paleis van Diocletianus. Allebei populaire cruisehavens.

4. Exclusief: IJsland en Spitsbergen

Heb je alles al binnen Europa gezien, dan zijn IJsland en Spitsbergen misschien iets voor jou. Qua arctische schoonheid zit je hier aan de top. Fjorden, gletsjers, blauwe ijsbergen, poolvossen, ijsberen en ringrobben. Een ijskoud diorama dat een permanente indruk achterlaat. Vertrek is vanuit Amsterdam, dus je cruisepret begint meteen.

Ga met ons mee naar IJsland en Spitsbergen

5. Temperamentvol: Andalusië

Castagnettes! Tapas! Sherry! Andalusië is de (Zuid-Spaanse) streek van het goede leven. Vol vurige flamencovoorstellingen en tapasbarretjes waar je tot in de late uurtjes kunt smullen van patatas bravas en gemarineerde knoflookolijven. Cruisefavoriet Malaga wordt wel het Zuid-Spaanse Barcelona genoemd, vanwege het gezellige uitgaansleven.

6. Mooie 'blauwe' rivier: Donau

André Rieu heeft het aan het rechte eind: aan de Donau gebeurt het! De 'mooie blauwe' rivier rijgt heel wat topsteden aan elkaar. Van Melk met zijn wereldberoemde abdij tot de Slowaakse hoofdstad Bratislava, een historisch snoepje. Boedapest mag je natuurlijk niet overslaan, net als (uiteraard) Wenen.

Ga met ons mee naar de Donau

7. Pracht & praal: Oostzee

Wat valt er allemaal te zien rond de Oostzee? Deze randzee van de Atlantische Oceaan, die grofweg tussen Zweden, Finland, Polen, Duitsland, Denemarken en de Baltische staten ligt, wordt door geheimzinnigheid omgeven. Maar je treft hier wel wereldsteden als Kopenhagen, Tallinn (historisch, adembenemend), Sint-Petersburg, Helsinki en Stockholm.

Ga met ons mee naar de Oostzee

8. Bloemeneiland: Madeira

Ergens ver in de Atlantische Oceaan ligt een groen lapje Portugal. Madeira is een van onze favoriete cruisebestemmingen, omdat je op dit 'bloemeneiland' zo héérlijk tot rust komt. Wandelen is de hoofdactiviteit. Langs de levada's (irrigatiekanaaltjes) in de bergen zijn afwisselende routes uitgezet. Waarbij de sterke bloemengeur om de paar meter je reukorgaan prikkelt.

9. Bucketlist: Noordkaap

Van alle magische plekken waar je geweest moet zijn - van de Mont Blanc tot Santorini - is de Noordkaap misschien wel het meest betoverend. Het noordelijkste puntje van het Europese continent ligt op een plek waar de Atlantische oceaan het noordpoolgebied ontmoet. Dit alleen al is voer voor gesprek, maar je schijnt in deze afgelegen trekpleister ook nog diepere gedachten te krijgen. Afijn, ervaar het zelf tijdens een Noordkaapcruise.

Ga met ons mee naar de Noordkaap

10. Iers snoepje: Cork

Dublin overtreft Cork in naamsbekendheid, da's een feit, maar deze op een na grootste Ierse stad aan de zuidkust is gezegend met tal van bezienswaardigheden. Niet overslaan in de havenstad (met een van de grootste natuurlijke havens ter wereld): de beroemde English Market, een overdekt smulparadijs uit 1788, en Saint Fin Barre’s Cathedral.

Dit vind je misschien ook interessant:

Voor het eerst op cruise? Twaalf veelgestelde vragen
 

Speciaal voor jou geselecteerd