Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oproep aan Zuid-Holland: creëer meer recreatieruimte

8 juni 2023

De ANWB roept het provinciebestuur van Zuid-Holland op om de komende jaren meer ruimte voor recreatie te creëren. Bondsraadlid Marion Zilverentant en ANWB-regiomanager Jonathan Weegink boden daarom een onderzoek aan de Gedeputeerden Baljeu (Stikstof) en Koning (Recreatie) aan.

(Foto: Martijn Beekman)

Uit dit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid groene ruimte de komende jaren afneemt, doordat de bevolking groeit. Om de hoeveelheid op peil te houden, moet er in Zuid-Holland tot 2030 ongeveer 2300 hectares bijkomen. En om in 2050 5% groei van het groen te realiseren, is er ongeveer 5600 hectares nodig, ruim 11.000 voetbalvelden. 

Belangrijk voor gezondheid

'Ruimte om te recreëren is ontzettend belangrijk voor de lichamelijke en mentale gezondheid van mensen', benadrukt Marion Zilverentant. 'Ook verbetert het de leefbaarheid in het stedelijk gebied, dat de komende jaren groeit als de woningbouwplannen worden gerealiseerd.

Oproep

De ANWB roept de provincie op om een ambitieuze recreatieparagraaf op te nemen in haar programma voor het landelijk gebied, waarvan vandaag een eerste concept wordt besproken door bestuurders van provincie en gemeenten. Later deze maand bespreken Provinciale Staten dit programma. 

Lees meer

Zorgen om groeiend tekort aan recreatieruimte