Fors meer Nederlanders met pech in het buitenland
9 september 2022 Terugblik ANWB Alarmcentrale zomerseizoen 2022
De ANWB Alarmcentrale heeft een zeer drukke zomer achter de rug. Nederlanders trokken er als vanouds massaal op uit. De ANWB ontving ruim 760.000 telefoontjes met hulpvragen uit binnen- en buitenland. Het aantal pechmeldingen uit het buitenland steeg aanzienlijk met ruim 20% ten opzichte van 2019, de laatste ‘normale’ zomer voor corona.
Vakantiegangers meldden zich bij de ANWB vanwege problemen met auto, camper of caravan. De meeste pechmeldingen kwamen uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland en Italië. Opvallend was de stijging van het aantal meldingen uit Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Meest gemelde pech:
- Startproblemen
- Vermogensverlies
- Brandende controlelampjes
- Lekke band
- Koelproblemen
De ANWB repatrieerde ruim 7.000 auto’s naar Nederland. Dat is een stijging van ruim 35% ten opzichte van 2019. Om vakantiegangers te voorzien van vervangend vervoer maakte de ANWB gebruik van lokale autoverhuurmaatschappijen. Ook haar eigen vloot met vervangend vervoer werd meerdere malen ingezet. Daarnaast bood de ANWB Alarmcentrale vakantiegangers ook alternatieven om terug naar huis te gaan bijvoorbeeld met het vliegtuig, de trein of de bus.
De ANWB hield al rekening met grote drukte deze eerste zomer. Vakantiegangers trokken er massaal met de auto op uit. Zij moesten soms langer wachten op hulp wanneer zij een beroep deden op de ANWB Alarmcentrale. Het tekort aan huurauto’s en de ontoereikende capaciteit bij garages om auto’s ter plekke te repareren waren hiervan vaak de oorzaak.
Zestien Nederlandse wegenwachten waren in populaire vakantiegebieden in Frankrijk en Italië actief om leden met pech weer op weg te helpen. Zij kregen ruim 1400 auto’s weer aan de praat.
De meeste vragen voor personenhulp kwamen uit Turkije, Spanje, Frankrijk en Griekenland. De hulpvragen gingen over medische problemen of bijstand om eerder naar huis terug te keren vanwege familieomstandigheden. Hulpvragen vanuit verre bestemmingen bleven dit jaar nog achter ten opzichte van 2019.
Deel deze pagina