Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

5 jaar ambulancehelikopter

15 november 2021

De ambulancehelikopter van Medical Air Assistance vliegt vandaag 5 jaar. Anders dan de traumaheli wordt hij niet naar noodsituaties gestuurd; de ambulanceheli is – zoals de naam al verraadt – een vliegende ambulance die patiënten vanaf de Waddeneilanden naar het ziekenhuis op het vaste land brengt.

Omdat patiënten stabiel zijn, hoeft er geen arts mee te vliegen. Een verpleegkundige maakt wel deel uit van het team, dat verder bestaat uit een piloot en ambulancechauffeur. De in totaal 7 piloten die de Waddenheli vliegen zijn in dienst van ANWB-dochter Medical Air Assistance (MAA). De ambulancechauffeur wordt door MAA opgeleid tot ‘HEMS Crew Member’ en treedt tijdens een vlucht op als navigator en assistent van de piloot.

Binnen 6 minuten in de lucht

De heli, een Airbus H145, is gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden en is 24/7 inzetbaar. Afspraak is dat hij binnen 6 minuten na een melding in de lucht moet zijn, in het donker binnen 7 minuten. De medische apparatuur aan boord is vergelijkbaar met die van een ambulance.