Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op reis met de ANWB

De eerste buitenlandse reizen die de ANWB voor haar leden organiseerde, waren fietstochten. Dat was gezond en je kwam nog eens ergens.

Een van de eerste fietstochten ging naar de Parijse wereldtentoonstelling in 1900. De reis was uitgezet door opperconsul Daam Fockema. Hij schreef een boekje met routes om naar Parijs te fietsen. In De Kampioen brak hij een lans voor het internationaal reizen met de fiets in plaats van gemakzuchtig transport met internationale treinen. De coupés waren volgens hem vaak veel te warm gestookt en de medepassagiers waren babbelziek. Nee, dan fietsen. Dat bracht de reiziger in de gezonde buitenlucht, op plekken waar hij anders nooit zou komen en het zorgde voor beweging.

 

 

ANWB-hotels

De reizen die Fockema organiseerde, bleken een groot succes. Zo groot dat de bond in de jaren daarna, vaak onder leiding van diezelfde Fockema, meer van dat soort tochten uitschreef. De ANWB sloot in deze periode ook steeds meer contracten af met buitenlandse hotels. Alleen al in 1900 kregen 150 buitenlandse hotels een ANWB-erkenning. Dat waren voornamelijk eersteklas etablissementen, maar er zaten ook tweedeklas onderkomens tussen. In al deze hotels konden ANWB-leden met korting eten en overnachten. Bovendien kregen ze betere kamers dan andere gasten.

Over de Alpen

In 1905 organiseerde de ANWB een fietstocht over de Alpen. In de rit van het Zwitserse Bazel naar het Italiaanse Tirano passeerden de fietsers passen van boven de 2.200 meter. De Kampioen deed er in drie afleveringen verslag van. Tijdens de tocht zagen de deelnemers de Alpen op een nieuwe manier. Het was bovendien een demonstratie van de verbeterde rijwieltechniek. Zonder de sterk verbeterde remmen en versnellingen hadden de fietsers de rit niet kunnen volbrengen.

België en Duitsland

Het aantal toeristen dat per fiets naar het buitenland reisde, was nog steeds klein: enkele honderden per jaar. België was de populairste bestemming, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Het leeuwendeel van de fietstoeristen bleef echter in eigen land. En als ze al naar het buitenland gingen, reisden ze meestal met de trein...

De ANWB organiseert vandaag de dag vele reizen, voor leden en niet-leden. Het aanbod is groot en varieert van begeleide kampeerreizen tot cruises en van autoreizen tot verre vliegreizen. De ANWB houdt hiermee een traditie hoog van meer dan 120 jaar.