Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

500.000 ritten met ANWB AutoMaatje

02 november 2022 - Al 500.000 keer hebben vrijwilligers van ANWB AutoMaatje mensen die minder mobiel zijn naar hun bestemming gebracht. De ANWB startte in 2015 met de mobiliteitsservice vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid om mensen zo lang mogelijk mobiel te houden en ze te laten deelnemen aan het sociaal maatschappelijk verkeer. Inmiddels doen 110 gemeenten in Nederland mee, maken bijna 30.000 deelnemers gebruik van AutoMaatje en zijn ruim 3.000 vrijwilligers actief.

De wereld een stukje groter

Even naar de huisarts, de kapper, de kaartclub of een boodschapje doen. Voor veel mensen, voornamelijk ouderen of mensen met een beperking, is dat niet vanzelfsprekend. Zij kunnen zelf niet meer voor vervoer zorgen of hebben moeite met het gebruikmaken van de aanwezige vervoersvoorzieningen. Voor deze mensen biedt ANWB AutoMaatje uitkomst. Hun wereld wordt weer een stukje groter en het zorgt ook voor een sociaal contact. Het is niet alleen voor de deelnemers die naar de plaats van bestemming worden gebracht een fijne ervaring. Ook de chauffeurs geeft het veel voldoening.

Samenwerking

ANWB AutoMaatje is een samenwerking tussen gemeente, lokale (welzijns)organisatie, de ANWB én vrijwilligers. Vrijwillige chauffeurs rijden minder mobiele plaatsgenoten naar de plaats van bestemming en halen ze ook weer op. De chauffeurs doen dat met hun eigen auto tegen een kleine onkostenvergoeding van 35 cent per kilometer. Elke rit is meer dan vervoer alleen. Vaak gaan de chauffeurs mee op doktersbezoek of helpen met boodschappen doen.

Lees meer over ANWB AutoMaatje

De ANWB vindt dat iedereen zorgeloos en met plezier onderweg moet kunnen zijn in een duurzame samenleving. Want als je mobiel bent, kun je meedoen aan de samenleving. Het geeft je de vrijheid om de dingen te doen die belangrijk voor je zijn. Mobiliteit is cruciaal voor onze welvaart én voor ons welzijn. En daarom zet de ANWB zich daar als maatschappelijke organisatie elke dag weer voor in.