Kamperen in coronacrisis

Hoe zit het met kamperen tijdens deze coronacrisis?

Kamperen in Nederland is populair. Campinghouders doen er alles aan om hun campings veilig te maken. Zodat we weer fijn vakantie kunnen vieren op de camping.

 

Campings zijn open (en coronaproof)

Dat we zin hebben om eropuit te gaan, dat is zeker. Inmiddels hebben veel campinghouders hun camping coronaproof gemaakt. Heb je een caravan of camper met eigen sanitaire voorzieningen? Dan kun je nu al met een gerust hart gaan kamperen: veel campings in Nederland zijn gewoon open, mits de camping de mogelijkheid biedt om je chemische toilet te reinigen. Een flink aantal kampeerterreinen in Nederland beschikt over privésanitair, dus dan zit je sowieso goed.

Update 09/06: Het ministerie van economische zaken heeft naar buiten gebracht dat de sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken in Nederland eerder open gaan, namelijk vanaf 15 juni.

Welke coronamaatregelen nemen campings?

Veel campinghouders hebben de vereiste coronamaatregelen genomen, natuurlijk met inachtneming van de anderhalvemeterregel. Ook voor wat betreft de hygiëne voor sanitair, horeca en zwembaden: overal wordt aan gedacht. Denk aan ruimere kampeerplekken, speciale looprichtingen bij de faciliteiten en meer schoonmaakrondes. Per camping kunnen de regels ietwat verschillen, maar de overheidsregels zijn leidend. Bij gezondheidsklachten is thuisblijven het devies.

Camping boeken met coronalabel 

Aan de hand van een speciaal coronalabel op anwbcamping.nl kun je zien of de Nederlandse camping van zijn keuze speciale coronamaatregelen heeft getroffen en welke dat zijn.  Kampeerliefhebbers kunnen zo met een veilig gevoel op de camping verblijven.

Je vindt op anwbcamping.nl twee verschillende labels:

  1. Speciale coronamaatregelen: dit wil zeggen dat de camping zich heeft geconformeerd aan de richtlijnen van het RIVM en de verordeningen van de veiligheidsregio’s. Voor buitenlandse campings zullen dat de verordeningen van de overheid op de desbetreffende bestemming zijn.
  2. Speciale coronavoorwaarden: bij deze camping kunnen kampeerders 7 dagen voor hun geplande aankomst hun verblijf kosteloos annuleren of omboeken.

Zodra reizen naar het buitenland weer mogelijk is, zal de ANWB het coronalabel ook toekennen aan  buitenlandse campings indien zij de lokale coronarichtlijnen volgen.

Ga bewust kamperen

Als we met elkaar de aanwijzingen goed opvolgen en iedereen zelf de eigen verantwoordelijkheid serieus neemt hebben wij welbeschouwd een goede tip: Ga kamperen! Geniet van het buitenzijn. Luister naar de vogels die fluiten, voel de grassprieten tussen je tenen, steek de barbecue aan en maak een praatje met je buren. Het wordt een mooie, lange zomer.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van kamperen en campings? Kijk op anwb.nl/kamperen of bekijk de veelgestelde vragen.

Zie ook