Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

11 tips rondom het opzetten van de voortent

Kijk je ernaar uit om te kamperen, maar weet je nog niet precies hoe je kunt zorgen voor een comfortabele en stevige voortent? We helpen je op weg naar een optimale leefruimte bij je caravan. Met elf tips, van extra ondersteuning tijdens onstuimig weer tot meer schaduw op warme dagen. Zo zit je straks in een strakke voortent volop te genieten van je vakantie.

1. Controleer de maat van je caravan of camper

Bij het kopen van een nieuwe voortent is het belangrijk om de maat van je caravan of camper te controleren. Dit kun je zelf nameten. Zorg er hierbij voor dat de caravan of camper vlak en waterpas staat, en dat je meet vanaf de grond. Ook kun je de maat opzoeken op omloopmaat.nl. Daar voer je het model en jaartal van de caravan in om de passende maat van je voortent te vinden. Check ook de rail van je caravan op eventuele beschadigingen; een kleine onregelmatigheid kan al een fikse scheur in de voortent veroorzaken. Gebruik een doekje om de rail schoon te maken en voel meteen of de rail goed is.

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Oefen eerst een keer ‘thuis’ met het opzetten van de voortent. Zo weet je straks op de camping precies hoe en wat en heb je de klus in een mum van tijd geklaard. Ook kom je er meteen achter of er onderdelen kapot of kwijt zijn, zodat je die nog kunt aanschaffen voor vertrek. Bij het opzetten van de voortent is het belangrijk dat de caravan waterpas staat en de pootjes van de caravan zijn uitgedraaid. Zorg ervoor dat de plek waar de voortent komt te staan, ontdaan is van scherpe dingen zoals takjes en stenen. Verpak bij het afbreken van de voortent de haringen en stokken apart, zodat het doek niet beschadigd raakt.

3. Extra stangen voor meer veiligheid

Het kan zomaar zijn dat je tijdens je kampeervakantie wordt overvallen door slecht weer. Je doet er dus goed aan om er altijd voor te zorgen dat je voortent tegen een stootje kan. Extra stangen – staanders, dakliggers en ‘dwarsliggers’ - zijn handig om de frameconstructie steviger te maken. Ze zorgen er dan ook voor dat je voortent beter blijft staan bij zware windstoten. Vooral bij grote voortenten is extra ondersteuning een aanrader.

4. Een strakke voortent voorkomt problemen

Niets is zo vervelend als een wapperende voortent. Of eentje met plasjes water bovenop door een regenbui, omdat hij niet strak genoeg is gespannen. Een tentspanner zorgt voor het goed afspannen van de voortent. Zo loopt het water tijdens het regenen gelijk van de tent af en klappert het dak niet door de wind. En omdat het oog ook wat wil: het ziet er gewoon ‘strak’ uit. Span het frame regelmatig opnieuw af, zodat dit optimaal blijft functioneren.

5. Haringen in alle soorten en maten

Haringen zijn er in alle soorten en maten: van hout tot metaal, pvc en nylon. Afhankelijk van de ondergrond op de camping, is het goed om je te laten voorlichten over welke haring je moet gebruiken. Met de standaard haringen kom je goed uit de voeten in het gras. Maar kampeer je bijvoorbeeld in het bos of aan de rand van de rivier met een drassige grond, dan zijn houten haringen beter. Die komen namelijk minder snel los. Met een haringtrekker trek je de haringen eenvoudig weer uit de grond. Zijn je kunststof haringen kromgetrokken? Ze worden weer recht als je ze een tijdje in heet water legt.

6. De voor- en nadelen van verschillende voortentframes

Opblaasbare voortent van Isabella © Isabella Nederland BV

Oppompbaar, staal of glasfiber carbon frame; keuze genoeg voor een voortentframe. Bij de oppompbare variant heb je de hele voortent in een keer opstaan: de oppompbare buizen inclusief het doek. Nadeel is dat het een groot en zwaar pakket is. Een voortent met een staalframe is robuust en kan het weer goed trotseren. Heel geschikt voor de seizoenskampeerder, maar ook deze variant heeft best wat gewicht. Het lichtgewicht glasfiber of carbon frame is daarentegen licht en makkelijk in gebruik. Ook als je wat vaker de voortent op- en afbouwt is een lichtgewicht frame een aanrader.

7. Goed ventileren zorgt voor minder condens

Ventileren is heel belangrijk, óók in de voortent. Let dus goed op de ventilatiemogelijkheden bij de keuze voor een voortent. Met de juiste ventilatie krijg je ook minder last van condens. Laat bijvoorbeeld de wielkastafdichting iets openstaan voor een goede doorluchting. Verder is het aan te raden om een waterdichte ondergrond in de voortent te leggen, om te voorkomen dat het vocht vanuit de grond de voortent binnendringt. Laat ook geen natte spullen in de voortent liggen.

8. Gebruik de verandastang: frisse lucht tijdens warme dagen

Veel voortenten hebben afneembare en neerrolbare zij- en frontdelen. Met een verandastang is het mogelijk om zowel zij- als frontdelen voor de helft neer te laten. Dit wordt ook wel de veranda-oplossing genoemd. Een verandastang plaats je tussen de staanders, waardoor de wanden half open kunnen. Zo krijg je bij warm weer extra frisse lucht in de tent, zonder last te hebben van tocht laag bij de grond. 

9. Bevestig een zonneluifel voor nog meer schaduw

Op vakantie hopen we natuurlijk op zoveel mogelijk zon. Maar wat schaduw is op de warmste uren van de dag erg welkom. Om meer schaduw te creëren, bevestig je eenvoudig een zonneluifel aan je voortent. Deze geeft ook nog eens extra privacy en meer ruimte. Zo kun je er gerust campingmeubelen beschermd onder laten staan.

10. Houd de voortent goed schoon

Is je voortent vies geworden tijdens je vakantie? Probeer het vuil dan direct te verwijderen met een zachte borstel. Lukt dit niet, gebruik dan wat lauwwarm water. Ga níet met azijn, groene zeep en allesreiniger in de weer, want dan beschadig je het doek. Gebruik dus altijd speciale reinigingsproducten. Bekijk alle tips voor het onderhoud van het tentdoek.

11. Ontdek en overweeg alle mogelijkheden

Op isabella.net vind je alles over kamperen met een voortent, handige filmpjes en tips over het kamperen in elk seizoen. Ook ontdek je er tal van verrassende mogelijkheden op het gebied van voortenten; van zonneluifels tot een aanbouw met extra slaapplaatsen. Zo geniet je tijdens je kampeervakantie optimaal van je extra leefruimte bij je caravan.

Meer info over tenten en tentdoek:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.