Banden van de caravan

De banden zijn misschien wel het meest besproken onderdeel van de caravan. Weet jij wanneer je je band moet vervangen? En hoeveel bar nodig is? Hoe je een wiel wisselt?

Wiel wisselen

Een wiel wisselen: het wordt niet snel je hobby. Veel gedoe. En hoe moet het ook alweer? Bekijk onze handige animatievideo waarin we je eenvoudig laten zien hoe je het zelf kan doen.

 

Draagvermogen

Vergeleken met rond de eeuwwisseling verschijnen er nu meer caravans op de weg met banden die méér aankunnen dan strikt noodzakelijk is. Deze banden, herkenbaar aan een hoge draagvermogen, zijn vaak van het type c en ontworpen voor een grote bestelwagen of lichte truck. Uit onderzoek blijkt dat c-banden voor meer draagkracht zorgen en het weggedrag van de caravan verbeteren. Ze zijn echter ook vrij stug en daardoor is het verstandig om hun draagvermogen niet meer dan circa 100 kilo boven dat van de as uit te laten komen.

Bandenspanning

Te weinig lucht vermindert dat draagvermogen, te veel gaat ten koste van het comfort. De ANWB hanteert 3 bar als vuistregel voor doorsnee caravanbanden. Bij reinforced- en c-banden is dat 3,5 tot 5 bar. De bandenindustrie adviseert vanaf 4,5 bar overigens versterkte (stalen) ventielen te gebruiken.

Balanceren

Hoewel vaststaat dat door onbalans veroorzaakte trillingen overmatige slijtage aan het onderstel en de opbouw (meubilair) tot gevolg kan hebben, hangt het in principe van de inzet van de dealer af of je al dan niet met ‘stuiterende’ wielen de weg op gaat. Ons advies: eis dat het balanceren (alsnog) gebeurt!

Wanneer vervangen?

Hoewel er geen houdbaarheidsdatum op banden staat, raden wij aan de banden van de caravan voor de zekerheid na 10 jaar te laten vernieuwen. Let op dat sommige verzekeringsmaatschappijen bij de caravanverzekering eisen dat ze na 6 jaar moeten worden vervangen. 

Andere leden bekeken ook