Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Controleren en vervangen van caravan- en camperbanden

Bandenspanning, leeftijd en draagvermogen: zo lees je een caravan- of camperband

De banden van je caravan of camper verdienen alle aandacht, ook al rij je er maar een paar weken per jaar mee. Welke band heb je precies nodig voor een caravan of camper? Hoe weet je wanneer je de band moet vervangen en hoe doe je dat?

Banden controleren (ook het reservewiel!)

Bandenspanning

Een juiste bandenspanning is noodzakelijk. Te weinig lucht in de band vermindert het draagvermogen, te veel lucht gaat ten koste van het comfort. Voor de juiste bandenspanning moet je kijken naar het draagvermogen bij de referentiespanning. Voor versterkte banden (reinforced) en C-banden ligt dat tussen de 3,0 en 5 bar, voor CP-banden is 5,5 bar nodig. Vraag de dealer of kijk in het instructieboekje wat voor jouw banden geldt. De bandenindustrie adviseert om vanaf 4,5 bar versterkte (stalen) ventielen te gebruiken.

Als je de camper of caravan uit de stalling haalt, kan het zijn dat de banden ietwat zijn afgeplat door het lange stilstaan. Bij campers voel je dat meteen aan het rijgedrag, bij caravans is dat minder eenduidig. Verhoog in elk geval voor het stallen de bandenspanning met minimaal 0,5 bar. Toch wat gehobbel na de stalling? De meeste banden zullen tijdens het rijden opwarmen en hun oorspronkelijke vorm weer aannemen.

Draagvermogen

Om ‘bandentaal’ voor iedereen begrijpelijk te maken, beginnen we bij het draagvermogen, ook wel loadindex genoemd. Dit getal geeft aan hoeveel gewicht de band mag hebben. Achter de maataanduiding (bv. 185/R14) staat een getal dat de loadindex weergeeft. Het getal 91 in de illustratie hierboven staat voor 615 kilo draagvermogen, het getal 100 staat voor 800 kilo. De stappen tussen opeenvolgende getallen worden groter naarmate het getal oploopt. Googel op ‘loadindex’ voor een volledige lijst. De R betekent dat de band een radiaalconstructie heeft; stalen koordlagen lopen haaks op de band en geven een beter rijgedrag.

Lees hier alles over gewicht en laadvermogen van de caravan.

Leeftijd

Op de zijkant van een band staat de Amerikaanse DOT (Department of Transportation) aanduiding. De viercijferige code toont met de eerste cijfers de productieweek, de laatste twee zijn het productiejaar. Dus DOT code 4120 betekent dat de banden geproduceerd zijn in week 41 van het jaar 2020. Banden die tot twee jaar na die productiedatum zijn aangeschaft, kunnen als nieuw worden beschouwd. De opslag in bandenmagazijnen is zodanig zorgvuldig dat banden daar niet verouderen.

Onbalans en uitlijning

Als banden niet goed zijn uitgebalanceerd of uitgelijnd, kan dat trillingen veroorzaken door onbalans. Die trillingen kunnen overmatige slijtage aan het onderstel en de opbouw (meubilair) tot gevolg kan hebben. Ons advies: laat bij een onderhoudsbeurt de banden controleren op onbalans en uitlijning.

Vragen over het controleren van je banden? Stel ze online een ANWB-expert.

Banden vervangen

Wanneer een band vervangen

Jarenlang, en in het verleden ook door de ANWB, is voor caravanbanden een vervangingsinterval van zes jaar geadviseerd. Vanwege voortschrijdend inzicht en nieuwe productiemethoden van banden is het ANWB-standpunt inmiddels aangepast. Het advies is nu: ga niet op basis van alleen de leeftijd vervangen, maar laat de banden na hun zesde gebruiksjaar periodiek door een specialist intensief op schade door veroudering controleren. Omdat onzichtbare (ouderdoms)schade nooit uit te sluiten is, is preventieve vervanging na bijvoorbeeld tien jaar aan te raden. Uiteraard is vervanging wettelijk verplicht wanneer de minimale profieldiepte van 1,6 mm is bereikt.

Let op: sommige verzekeringsmaatschappijen eisen bij de caravanverzekering dat de banden na zes jaar worden vervangen.

Caravanwiel verwisselen

Hoe verwissel je een caravanwiel met een reservewiel als je pech hebt langs de weg? 

Soorten caravan- en camperbanden

C-banden

C-banden (Commercial-banden) zijn ontwikkeld voor bedrijfswagens maar zijn ook prima geschikt voor lichtere campers en caravans. Deze banden hebben stuggere zijkanten (wangen) dan gewone banden en dat geeft stabieler rijgedrag in combinatie met een groter draagvermogen.

CP-banden

De nog stuggere CP-banden (Camping Pneu-banden) zijn speciaal ontwikkeld voor campers. Ze zijn voorzien van een sterk karkas zodat ze zwaarder kunnen worden belast en ze zijn minder gevoelig voor vervorming tijdens lang stilstaan (in de stalling). Je herkent een C- of CP-band als die letters achter de maataanduiding staan op de band.

Winterbanden voor campers

In veel Europese landen zijn bij winterse omstandigheden – sneeuw en gladheid – winterbanden verplicht. In sommige landen geldt dat zelfs voor een hele kalenderperiode.

Bekijk alle informatie over de winterbandenplicht per land

Vierseizoensbanden voor campers

Een andere optie is het gebruik van vierseizoenenbanden. Tegenwoordig moeten deze, om ook door te kunnen gaan als winterband, zijn voorzien van het 3PMSF-symbool:;een bergtop met sneeuwvlok (zie illustratie). Alleen M&S-tekens (mud & snow) op de band zijn niet meer voldoende, mits de gebruiker kan aantonen dat de banden zijn aangeschaft vóór 1 januari 2018. Neem dus de aankoopbon mee op vakantie. Vanaf 2024 vervalt die uitzondering voor oudere banden.

Na het lezen van dit artikel nog steeds vragen over caravan- of camperbanden? Stel je vraag aan een ANWB-expert.

Speciaal voor jou geselecteerd

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

ANWB Caravanverzekering 

Compleet verzekerd met standaard laag eigen risico en 5% korting voor leden.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Shop nu
Shop alles voor op de camping 

Van handige koeltas tot comfortabele campingstoel. Shop hier alles voor je kampeervakantie!