Caravan naar de caravanstalling

Na het vakantieseizoen is het tijd om de caravan weer naar de caravanstalling te brengen. Dat vereist voorzorgsmaatregelen. Denk aan het schoonmaken van binnen en van buiten, de banden oppompen en de gasflessen afsluiten en eventueel opbergen. Wij helpen je op weg met onze tips.

Tip 1: Kies voor een overdekte winterstalling

Een overdekte winterstalling is het beste voor de caravan. Regen, sneeuw, hagel kunnen schade veroorzaken aan de caravanopbouw. Uv-straling is slecht voor de rubber afdichtingen, ramen, stickers en de caravanbanden.

Tip 2: Vergelijk tarieven 

Vergelijk tarieven van caravanstallingen goed. Gaat het per vierkante meter of per strekkende meter? Let er op dat caravanstallingen in de Randstad en rond grote steden als Utrecht, Amersfoort en Eindhoven veel duurder zijn dan in de provincies Groningen, Friesland, Overijssel of in streken als de Achterhoek. 

Tip 3: Check of de caravan in de stalling is verzekerd

Een eigen verzekering afsluiten voor de caravan is altijd verstandig. Om conflicten bij schade te voorkomen moet je de caravanverzekering goed voor elkaar hebben.

Tip 4: Caravanstalling in het buitenland

Heb je een pleisterplaats in het buitenland en rij je daar elk jaar naar toe met de caravan? Overweeg een caravanstalling ter plaatse.

Tip 5: Opslag gasflessen

Gasflessen moet je thuis of in de speciale ruimte bij het stallingsbedrijf opslaan. Dek de gasdrukregelaar af met een plastic zakje om vervuiling van de gasleiding te voorkomen.

Bekijk ook: 8 tips voor de opslag van gasflessen

Tip 6: Opslag accu’s

Bijna alle caravans hebben tegenwoordig een mover met een accu. Heb je een volledig opgeladen lichtgewicht lithium-ion accu, dan kan deze eventueel in de caravan blijven. Dat geldt ook voor een gel-accu. Een zware loodaccu moet de hele winter aan een druppellader. In een stalling kan dat meestal niet dus dat moet thuis. Ben je toch bezig en vind je het niet zo heel veel extra werk, haal dan altijd (ook de lithium- of de gel-accu) er uit. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Tip 7: Voorkom een 'huppelende' caravan

Net als in autobanden daalt ook de spanning in caravanbanden na verloop van tijd. Zijn ze gevuld met stikstof, dan verloopt dit proces iets trager. Het is raadzaam om ze vlak vóór de stallingsperiode iets harder (0,2 tot 0,4 bar) op te pompen. Dit helpt voorkomen dat ze door het lange stilstaan aan de onderzijde een zogenaamde platte kant krijgen. Hierdoor is de band niet helemaal rond meer en zal de caravan tijdens de eerste rit een beetje gaan huppelen. Na een paar kilometer verdwijnt dit meestal vanzelf.

Tip 8: Maak je caravan goed schoon

De caravan moet je voor het wegbrengen naar de stalling goed schoonmaken, van binnen en van buiten. Sop de caravankoelkast goed uit en neem de kastjes en planken af met een vochtige doek. Laat alles goed drogen. De koelkastdeur moet je op een kier laten staan. De buitenkant van de caravan kun je het beste met een speciaal schoonmaakmiddel reinigen. Het inbouwtoilet krijgt natuurlijk een ontsmettende reiniging, de watertank en de caravanboiler moet je aftappen.

Tip 9: Haal alle etenswaren uit de caravan

Etenswaren trekken muizen en ander ongedierte aan, dus alles, ook de houdbare en verpakte spullen, uit de caravan.

Tip 10: Ventileren

Zet de dakluiken een klein beetje open. Laat de horren en gordijnen van de dakluiken en de ramen ook open staan. Zo voorkom je dat deze gaan uitrekken of dat de spiraalveren van de rollo’s aan kracht verliezen. Zet de bankkussens rechtop en de bankdeksels op een kier, net als de kastdeurtjes.

Tip 11: Regel een onderhoudsbeurt

Laat één keer in de twee jaar een Bovag Caravan Onderhoudsbeurt uitvoeren. Experts verrichten het noodzakelijke onderhoud en je krijgt drie maanden garantie op de uitgevoerde reparaties. Een keuringssticker met datum herinnert je aan de laatste keuring.

Misschien vind je dit ook interessant

Fietsen mee in de caravan: zó doe je dat veilig | Alles over caravanbanden

 

Andere leden bekeken ook