Naar artikel

Hoe bewaar je een gasfles thuis veilig?

Gaat de caravan of camper naar de stalling? Dan mogen gasflessen niet aan boord blijven. Soms heeft een stalling een speciale opslag, maar meestal moet je de fles thuis bewaren. Hier lees je hoe je dat veilig doet.

Kies een goed geventileerde, koele plek

Bewaar een gasfles altijd rechtop en op een goed geventileerde, koele plaats in de open lucht, zoals de tuin of op het balkon. Nooit op een plek waar de zon er direct op schijnt. Een goed geventileerde schuur is ook een optie, maar niet direct naast een warmtebron zoals een kachel.

Zet een gasfles nooit in de kelder

Zet een fles nooit op een plek waar vrijgekomen gas nergens heen kan. Gas is zwaarder dan lucht en zakt naar beneden. Als de gasfles bijvoorbeeld in de kelder staat, kan er bij lekkage gasophoping ontstaan. Een kelder is alleen veilig als die onderin heel goed is geventileerd.

Draai de gaskraan goed dicht

Controleer altijd goed of de kraan op de fles stevig is dichtgedraaid. Ook als de gasfles leeg is. Verwijder ook altijd de drukregelaar. Monteer eventueel een GasStop. Die sluit de gastoevoer af bij een grote lekkage of als de kraan per ongeluk toch wordt opengedraaid. Met de GasStop kun je ook het gasniveau in de fles aflezen. Zo kun je zien of er lekkage is. 

Tip: Wil je weten hoeveel gas er nog in de gasfles zit? Dan kun je gebruikmaken van de apps die verschillende leveranciers van gasflessen aanbieden. 

Dek de gaskraan af

Dek de gaskraan van de gasfles af met een plastic zak zodat de kraan niet vuil wordt. Of dek de hele gasfles af met een vuilniszak, maar sluit die niet af aan de onderkant omdat het gas bij een eventuele lekkage moet kunnen onstnappen.

Zet de gasfles op een bereikbare, zichtbare plek

Zet de gasfles altijd op een plek waar je er makkelijk bij kunt en waar eventuele hulpdiensten de fles snel zullen zien. Zo kunnen zij de fles snel en gemakkelijk vinden in noodgevallen.

Alles wat je moet weten over gasflessen

Wil je weten welke soorten gasflessen er zijn en welke voor jou het meest geschikt is? Of heb je een andere vraag over gasflessen?

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% korting voor leden.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.