Caravan stallen: zo doe je het goed

Waar let je op om de winterstop goed en veilig door te komen? Denk bijvoorbeeld aan tarieven, gasflessen en een aanvullende onderhoudsbeurt. Met onze tips kom je een heel eind.

Tip 1: kies voor een overdekte winterstalling

Een overdekte winterstalling is het beste voor de caravan. Regen, sneeuw, hagel kunnen schade veroorzaken aan de caravanopbouw, UV-straling is slecht voor de rubber afdichtingen, ramen, stickers en natuurlijk de caravanbanden.

Tip 2: vergelijk tarieven 

Vergelijk tarieven van caravanstallingen goed. Gaat het per vierkante meter of per strekkende meter? Let er op dat caravanstallingen in de Randstad en rond grote steden als Utrecht, Amersfoort en Eindhoven veel duurder zijn dan in de provincies Groningen, Friesland, Overijssel of in streken als de Achterhoek. De extra brandstofkosten voor het halen en brengen heb je er zo uit!

Tip 3: weet welke caravanverzekering je hebt

Om conflicten bij schade te voorkomen moet je de caravanverzekering goed voor elkaar hebben. Check welke dekking voor de stalling er in de polis staat. 

Tip 4: stal je caravan in het buitenland

Heb je een pleisterplaats in het buitenland en rij je daar elk jaar naar toe met de caravan? Overweeg een caravanstalling ter plaatse. Met name aan de costa’s  In Zuid-Spanje zijn veel Nederlandstalige stallinghouders. Die brengen ’m soms ook graag naar je camping!

Tip 5: denk ook aan de gasflessen

Gasflessen moet je thuis of in de speciale ruimte bij het stallingsbedrijf opslaan. Dek de gasdrukregelaar af met een zakje om vervuiling van de gasleiding te voorkomen.

Tip 6: zorg ook voor je caravanmover

Heb je een caravanmover? Haal de accu daarvan uit de caravan en zet ’m thuis aan de druppellader. Die zijn er ook met zonnepanelen, dan laad je gratis.

Tip 7: maak je caravan goed schoon

De caravan moet je voor het wegbrengen naar de stalling goed schoonmaken, van binnen en van buiten. Sop de caravankoelkast goed uit en neem de kastjes en planken af met een vochtige doek. Goed laten drogen. De buitenkant kun je het beste met bijvoorbeeld Wash&Shine of andere autoshampoo schoonmaken. Het inbouwtoilet of de Porta Potti krijgen natuurlijk een ontsmettende reiniging, de watertank en de caravanboiler moet je aftappen.

Tip 8: haal alle etenswaren uit de caravan

Etensresten trekken muizen en ander ongedierte aan, dus alle etenswaren, ook de houdbare dingen, moeten eruit.

Tip 9: regel gelijk een onderhoudsbeurt

Combineer de caravanstelling met de BOVAG of FOCWA onderhoudsbeurt. Zo voorkom je lange wachttijden in het voorjaar.

Misschien vind je dit ook interessant

Caravanverzekering: zin of onzin?
Fietsen mee in de caravan; zó doe je dat veilig
Alles over caravanbanden