Caravan stallen: zo doe je het goed

9 tips

Waar let je op om de winterstop goed en veilig door te komen?

  1. Een overdekte winterstalling is het beste voor de caravan. Regen, sneeuw, hagel kunnen schade veroorzaken aan de caravanopbouw, UV-straling is slecht voor de rubber afdichtingen, ramen, stickers en natuurlijk de caravanbanden.
  2. Vergelijk tarieven van caravanstallingen goed. Gaat het per vierkante meter of per strekkende meter? Let er op dat caravanstallingen in de Randstad en rond grote steden als Utrecht, Amersfoort en Eindhoven veel duurder zijn dan in de provincies Groningen, Friesland, Overijssel of in streken als de Achterhoek. De extra brandstofkosten voor het halen en brengen heb je er zo uit!
  3. Om conflicten bij schade te voorkomen moet je de caravanverzekering goed voor elkaar hebben. Check welke dekking voor de stalling er in de polis staat. 
  4. Heb je een pleisterplaats in het buitenland en rij je daar elk jaar naar toe met de caravan? overweeg een caravanstalling ter plaatse. Met name aan de costa’s  In Zuid-Spanje zijn veel Nederlandstalige stallinghouders. Die brengen ’m soms ook graag naar je camping!
  5. Gasflessen moet je thuis of in de speciale ruimte bij het stallingsbedrijf opslaan. Dek de gasdrukregelaar af met een zakje om vervuiling van de gasleiding te voorkomen.
  6. Heb je een caravanmover? Haal de accu daarvan uit de caravan en zet ’m thuis aan de druppellader. Die zijn er ook met zonnepanelen, dan laad je gratis.
  7. De caravan moet je voor het wegbrengen naar de stalling goed schoonmaken, van binnen en van buiten. Sop de caravankoelkast goed uit en neem de kastjes en planken af met een vochtige doek. Goed laten drogen. De buitenkant kun je het beste met bijvoorbeeld Wash&Shine of andere autoshampoo schoonmaken. Het inbouwtoilet of de Porta Potti krijgen natuurlijk een ontsmettende reiniging, de watertank en de caravanboiler moet je aftappen.
  8. Etensresten trekken muizen en ander ongedierte aan, dus alle etenswaren, ook de houdbare dingen, moeten eruit.
  9. Combineer de caravanstelling met de BOVAG of FOCWA onderhoudsbeurt. Zo voorkom je lange wachttijden in het voorjaar.