Naar artikel

Winterbanden in Frankrijk

Winterbanden en/of sneeuwkettingen zijn in Frankrijk verplicht in bepaalde gebieden.

Winterbanden in Frankrijk 

 • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Sinds 1 november 2021 ben je in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart op winterbanden te rijden tenzij je sneeuwkettingen meeneemt in de auto. Een overtreding van deze nieuwe winterregels wordt vanaf 1 november 2022 beboet.
 • Een nieuw verkeersbord met een rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen erop geeft aan dat je een zone binnengaat waar je in de winterperiode op winterbanden moet rijden of sneeuwkettingen in de kofferbak van de auto moet hebben.
 • Banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) en daarnaast de aanduiding M+S (M&S, MS) worden als winterbanden beschouwd. Banden met alleen de aanduiding M+S worden ook getolereerd. De ANWB adviseert je banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden aangegeven. Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.

   
 • Let op: Vanaf 1 november 2024 voldoe je met winterbanden die alleen de aanduiding M+S (en geen sneeuwvloksymbool) hebben, niet meer aan de winterregels en ben je in de genoemde zones in de winterperiode verplicht sneeuwkettingen mee te nemen.
 • Winterbanden moeten op alle vier de wielen zijn gemonteerd.
 • In de rest van Frankrijk is het gebruik van winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden winterbanden te gebruiken tijdens winterse omstandigheden. 
 • In Frankrijk kun je ook een rond, blauw bord met een witte autoband met een sneeuwketting tegenkomen. Als je op winterbanden rijdt en de weg bedekt is met sneeuw, ben je bij dit bord alleen verplicht sneeuwkettingen te monteren als op een onderbord de tekst chaînes à neige obligatoires (sneeuwkettingen verplicht) wordt weergegeven.
 • Let op: In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en in Andorra zijn winterbanden of sneeuwkettingen van 1 november tot en met 15 mei verplicht.

Sneeuwkettingen in Frankrijk

 • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Sinds 1 november 2021 ben je in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart sneeuwkettingen in de auto te hebben tenzij je op winterbanden rijdt. Een overtreding van deze nieuwe winterregels wordt vanaf 1 november 2022 beboet.
 • Een nieuw rechthoekig wit verkeersbord met een rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen erop geeft aan dat je een zone binnengaat waar je in de winterperiode sneeuwkettingen in de kofferbak van de auto moet hebben of op winterbanden moet rijden.
 • In Frankrijk kun je ook een rond, blauw bord met een witte autoband met een sneeuwketting tegenkomen. Dit bord geeft aan dat je verplicht bent om op sneeuwkettingen te rijden als de weg bedekt is met sneeuw. Als je op winterbanden rijdt, ben je bij dit bord alleen verplicht sneeuwkettingen te monteren als op een onderbord de tekst chaînes à neige obligatoires (sneeuwkettingen verplicht) wordt weergegeven.
 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op met sneeuw of ijs bedekte wegen.
 • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, moeten ze ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • De maximumsnelheid voor het rijden met sneeuwkettingen is 50 km/h. De maximumsnelheid kan lager zijn als dat in de gebruiksaanwijzing van de kettingen wordt aangegeven.
Alternatieven
 • Als sneeuwkettingen verplicht zijn, mag je in plaats van sneeuwkettingen ook sneeuwsokken meenemen en gebruiken.

Spijkerbanden/ overige winteruitrusting

Kijk voor meer informatie over spijkerbanden en andere verplichte winteruitrusting in onze landeninformatie.

Regels in andere Europese landen